greatgonzo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Piasta silnika? Gdzie koniec tej udręki? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca (edytowane) 33 minuty temu, greatgonzo napisał: Piasta silnika? O przepraszam - ja takiego sformułowania nie użyłem. Jak już skracasz to pisz "piasta śmigła" choć pewnie właściwe było by użyć słowa " obudowa/ osłona wału śmigła i podstawy aparatu zapłonowego". Ale jak warsztat ma polegać na drążeniu takich pierdół to nie pozostaje mi nic innego jak podjąć stosowne i stanowcze kroki Edytowane 9 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca (edytowane) Podejmuj. Jeśli masz sumienie. Edytowane 9 Czerwca przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca 25 minut temu, greatgonzo napisał: Podejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Ja już się zastanawiam, czy nie próbować założyć konfederacji z jachudem. Mam nawet wstępną nazwę: ZBoK, albo ZBuK, do rozstrzygnięcia. Może sukcesu KNRZP nie powtórzą, ale Zwolennicy Biustu oraz Klejenia na pewno zyskają poparcie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca (edytowane) Nie widzę przeciwwskazań, żeby się i tu zapisać. Ja bardziej celowałem w Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu. W drogim przypadku na pytanie co zadać, odpowiada sobie sam uczestnik stowarzyszenia. Sugerowane terminy to: ból, cierpienie, pieprz, bób i takie tam. Edytowane 9 Czerwca przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca 16 minut temu, greatgonzo napisał: Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu Można i tak. Przynajmniej nie popełniłeś częstego błędu i prawidłowo wpisałeś "e" zamiast "a" - brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Rycerska rzecz, To, że coś komuś odrąbiesz to nieistotne. Ważne , że honorowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca Autor Share Napisano 11 Czerwca (edytowane) Przyszły suveniry: I już użyte: I całokształt: A poza tematem (albo i w temacie ) "Jak kto buduje model to zawsze była jego sprawa (może z wyjątkiem abtb, bo wiadomo - ZBuK)" @greatgonzo - mógłbyś rozwinąć, bo nie chciałbym popełnić nadinterpretacji Edytowane 11 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Śmiało! Nad, pod, a nawet obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Czerwca Autor Share Napisano 15 Czerwca Położyłem podkład i dokonałem poprawek w kilku miejscach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Czerwca Share Napisano 15 Czerwca Konkurs konkursem, a tu nie ma opitalania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Malowania nadszedł czas A malowanie, to jak wiadomo, sprawa nieprosta i wręcz karkołomna. Zawsze ktoś jakiś kwit wyciągnie w galerii i straszy. Ale po kolei - pomalowałem dół i krawędzie natarcia na srebrno plus czerwony pas na osłonie silnika oraz żaluzje. Ale wyczuwam podstęp w kolorystyce opisanej w kalkomaniach - niby żaluzje powinny być srebrne ale jak patrzę na to zdjęcie: to za cholerę żaluzje nie są pomalowane na srebrno. Porównując owiewkę kabiny, która na 100% jest srebrna z żaluzjami to nie, srebrne to one nie są. Wg mnie błąd bierze się z błędnej interpretacji tła pod nosartem - Wg mnie osłona i żaluzje pomalowane są na szaro, a różnica w odcieniach spowodowana "podmalowanym" tłem pod panią może skłonić do interpretacji, że żaluzje są na tyle jasne, że były malowane na srebrno (pozostawione w kolorze metalu) Trochę zamieszania wprowadza druga strona: pomalowana na kolor "zielony" - żaluzje są dość wyraźnie inne. Albo są szare, albo zielone - tylko ich otwarcie powoduje, że są inaczej oświetlone i kolor wydaje się bardziej szary. Obstawiam, że osłona była pomalowana standardowo w szaro-zielony kamuflaż (jak reszta płatowca) bez żadnego specjalnego podmalowywania żaluzji. I taką też interpretację przyjmę w malowaniu (Gonzo oczywiście może się ze mną nie zgodzić, ale on ostatnio coś idzie na "okonia" i napisze że "Nie" dla samego napisania - Nie , bo Nie ) Dodatkowo obstawiam, że wbrew sugestiom instrukcji - krawędzie natarcia na usterzeniu poziomym z góry też są srebrne a nie w kamo, co widać wyraźnie na tej fotce: Tajemnicą pozostają jednak końcówki skrzydeł z góry - w kamo czy też srebrne, jak sugeruje instrukcja MiniArtu? A teraz najważniejsze - kolory. Będąc na Babarybie podpytałem o interpretację kilka osób i niestety wyszło trochę zagadkowo: - pierwsza wersja mówi, że są to kolory brytyjskie czyli, upraszczając, szary i zielony z brytyjskiego kamo - druga wersja, że jednak są to kolory amerykańskie czyli Olive drab i szary stosowany w ...........marynarce US Instrukcja Miniarta podaje, że kolory to Dark olive drab (sugerują Gunze C12) i szary taki bardziej ..........marynarki japońskiej (Gunze C603 - IJN Hull Color Maizuru ) Z tym japońskim (C603) to chyba jakaś pomyłka w druku, bo do kamo niebiesko- ciemno niebieskiego podają numer C302 (zielony ) Trochę gwóźdź ale może coś się uda wymalować Edytowane 16 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Nie , bo Nie ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Nie , bo Nie ! Nie będę pytał o powód, bo i tak NIE dostanę odpowiedzi Edytowane 16 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca Przecież dostałeś pełną i wyczerpującą: bo nie! A kto to Ci sugerował tę drugą wersję? Albo chociaż dlaczego? A co to jest Dark OD mogę się tylko domyślać. W ogóle te propozycje z instrukcji robią wrażenie jakby... albo dobra. odpuszczę. 62nd FS malował swoje P-47 w Mapowskie kolory DFS, pomijając spody pozostawione w NMF. Tu w zasadzie nie ma wątpliwości. Nie znam żadnego P-47 z dywizjonu, czy nawet z grupy z końcówkami skrzydeł w NMF. Na zdjęciu też tego nie widzę. Moim zdaniem refleks światła posłużył do śmiałej interpretacji na wyrost. W ogóle, to w sieci trudno jest spotkać kolorowe foty P-47 z grupy bez wyraźnych 'przesunięć' kolorystycznych i to może być mylące. Nie ma co zbytnio się do nich przywiązywać. Reprodukcje w solidnych książkach są pod tym względem bardziej stabilne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca 13 godzin temu, abtb napisał: I taką też interpretację przyjmę w malowaniu Chyba moja interpretacja zaczyna powodować u mnie wątpliwości Porównując te dwa zdjęcia: zaczynam podejrzewać, że klapy żaluzji (czy jak tam to zwać ) są po całym swoim obwodzie szare Ciężki temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca Pierwsze malunki: 11 godzin temu, abtb napisał: są po całym swoim obwodzie szare Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? A potem będzie pisanie w galerii - "było prowadzić warsztat to byśmy pomogli" Jakby nie @greatgonzo, to byłby monolog. A tak chociaż jedna poczciwa dusza się znalazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 10 minut temu, abtb napisał: Jakby nie @greatgonzo, to byłby monolog. A tak chociaż jedna poczciwa dusza się znalazła Reszta spogląda i zgrzyta zębami z zazdrości. Lepiej powiedz gdzie wenę kupujesz, wziąłbym tak z pięć kilo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 9 minut temu, abtb napisał: Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? Tak czyli nie. Ja patrzę w milczeniu ze względu na robotę modelarską. Mam zobowiązanie zrobić jednego dzbanka. Oglądając utwierdzam się w nie lubieniu ich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 1 godzinę temu, abtb napisał: Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? Ja jestem sceptyczny do szarości po obwodzie - niby z jakiej racji tak by malowali? Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń, tylko gra światła płata figle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 2 godziny temu, abtb napisał: poczciwa dusza się znalazła To o mnie? Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka. To jest klasyczna kwestia, gdy można sobie zobaczyć co się chce. I szary i zielony, a na jednym zdjęciu nawet NMF. W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy. Czy w okresie/jednostce zdarzały się podobne sytuacje. I tu konsekwentnie brak wydumanych odpowiedników i wszędzie po prostu jest kamuflaż. To są wszystko sugestie, więc nie ma mowy o bezdyskusyjnej interpretacji. W takich sytuacjach obowiązuje zasada, że to wyjątek wymaga potwierdzenia, a nie reguła. Ale słowo zasada jest tu też umowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca 34 minuty temu, jachud3 napisał: niby z jakiej racji tak by malowali? Logiki w wojsku to ja bym się nie doszukiwał 34 minuty temu, jachud3 napisał: Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń, Przywracasz mi wiarę w moje pierwsze odczucia Przekopałem internet w poszukiwaniu "jak to ludzie wymalowali" i wychodzi mi że jest trochę szarości po lewej i zieleń po prawej 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka. Spokojnie, nie bój żaby. Co najwyżej podszepnę barmance, żeby ci ciepłego piwa nalała 2 minuty temu, greatgonzo napisał: W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy. Słuszna koncepcja - obejrzałem kilka innych maszyn w tym kamo i z tej jednostki i raczej jest normalnie czyli tu ciut szaro a tu ciut na zielono. A zatem zdecydowane - dziś malowanie zielonego Dzięki panowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 3 minuty temu, abtb napisał: podszepnę barmance, żeby ci ciepłego piwa nalała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Taki dowcip mi się przypomniał: Barmanka - Co panowie zamawiają? - Piwo - A dla mnie może być ciepłe, byle by w czystym kuflu Po chwili barmanka przynosi zamówienie i pyta - Który z panów zamawiał w czystym kuflu? Tak więc Gonzo - zawsze może być gorzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi