Skocz do zawartości

"Dzbanek z pUetFOM i cyckami" Tamiya, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
33 minuty temu, greatgonzo napisał:

Piasta silnika?

O przepraszam - ja takiego sformułowania nie użyłem. Jak już skracasz to pisz "piasta śmigła" choć pewnie właściwe było by użyć  słowa " obudowa/ osłona wału śmigła i podstawy aparatu zapłonowego". Ale jak warsztat ma polegać na drążeniu takich pierdół to nie pozostaje mi nic innego jak podjąć stosowne i stanowcze  kroki :mrgreen:

Edytowane przez abtb

5 godzin temu, greatgonzo napisał:

Ja już się zastanawiam, czy nie próbować założyć konfederacji z jachudem. Mam nawet wstępną nazwę: ZBoK, albo ZBuK, do rozstrzygnięcia.

Może sukcesu KNRZP nie powtórzą, ale Zwolennicy Biustu oraz Klejenia na pewno zyskają poparcie na forum :szczerbol:

Nie widzę przeciwwskazań, żeby się i tu  zapisać. Ja bardziej celowałem w Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu. W drogim przypadku na pytanie co zadać, odpowiada sobie sam uczestnik stowarzyszenia. Sugerowane terminy to: ból, cierpienie, pieprz, bób i takie tam.

Edytowane przez greatgonzo

16 minut temu, greatgonzo napisał:

Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu

Można i tak. Przynajmniej nie popełniłeś częstego błędu i prawidłowo wpisałeś "e" zamiast "a" - brawo TY:brawo:

Napisano (edytowane)

Przyszły suveniry:

KWlkarG.jpg

I już użyte:

AXw97ZE.jpg

2ncsmCj.jpg

I całokształt:

48ENWga.jpg

A poza tematem (albo i w temacie :hmmm:)

"Jak kto buduje model to zawsze była jego sprawa (może z wyjątkiem abtb, bo wiadomo - ZBuK)"

@greatgonzo - mógłbyś rozwinąć, bo nie chciałbym  popełnić nadinterpretacji :haha:

Edytowane przez abtb

Napisano (edytowane)

Malowania nadszedł czas :mrgreen:

A malowanie, to jak wiadomo, sprawa nieprosta i wręcz karkołomna. Zawsze ktoś jakiś kwit wyciągnie w galerii i straszy.  Ale po kolei - pomalowałem dół i krawędzie natarcia na srebrno plus czerwony pas na osłonie silnika oraz żaluzje. Ale wyczuwam podstęp w kolorystyce opisanej w kalkomaniach - niby żaluzje powinny być srebrne ale jak patrzę na to zdjęcie:

0CaDaUz.jpg

to za cholerę żaluzje nie są pomalowane na srebrno.  Porównując owiewkę kabiny, która na 100% jest srebrna z żaluzjami to nie, srebrne to one nie są. Wg mnie błąd bierze się z błędnej interpretacji tła pod  nosartem - 

dqTjhRw.jpg

CjdW0VE.jpg

Wg mnie osłona i żaluzje pomalowane są na szaro, a różnica w odcieniach spowodowana "podmalowanym" tłem pod panią  może skłonić do interpretacji, że żaluzje są na tyle jasne, że były malowane na srebrno (pozostawione w kolorze metalu)

Trochę zamieszania wprowadza druga strona:

YqZA4uh.jpg

pomalowana na kolor "zielony" - żaluzje są dość wyraźnie inne. Albo są szare, albo zielone - tylko ich otwarcie powoduje, że są inaczej oświetlone i kolor wydaje się bardziej szary.

Obstawiam, że osłona była pomalowana standardowo w szaro-zielony kamuflaż (jak reszta płatowca) bez żadnego specjalnego podmalowywania żaluzji. I taką też interpretację przyjmę w malowaniu (Gonzo oczywiście może się ze mną nie zgodzić, ale on ostatnio coś idzie na "okonia" i napisze że "Nie" dla samego napisania - Nie , bo Nie :szczerbol:)

Dodatkowo obstawiam, że wbrew sugestiom instrukcji - krawędzie natarcia na usterzeniu poziomym z góry też są srebrne a nie w kamo, co widać wyraźnie  na tej fotce:

KbtYSna.jpg

Tajemnicą pozostają jednak końcówki skrzydeł z góry - w kamo czy też srebrne, jak sugeruje instrukcja MiniArtu?

K5tjwyD.jpg

A teraz najważniejsze - kolory.  Będąc na Babarybie podpytałem o interpretację kilka osób i niestety wyszło trochę zagadkowo: 

- pierwsza wersja mówi, że są to kolory brytyjskie czyli, upraszczając, szary i zielony z brytyjskiego kamo

- druga wersja, że jednak są to kolory amerykańskie czyli Olive drab i szary stosowany w ...........marynarce US

Instrukcja Miniarta podaje, że kolory to Dark olive drab (sugerują Gunze C12) i szary taki bardziej ..........marynarki japońskiej (Gunze C603 - IJN Hull Color Maizuru :hmmm:)

Z tym japońskim  (C603) to chyba jakaś pomyłka w druku, bo do kamo  niebiesko-  ciemno niebieskiego  podają numer C302 (zielony :haha:)

Trochę gwóźdź ale może coś się uda wymalować :mrgreen:

Edytowane przez abtb

Napisano (edytowane)
1 minutę temu, greatgonzo napisał:

Nie , bo Nie !

:super:

Nie będę pytał o powód, bo i tak NIE dostanę odpowiedzi :haha:

Edytowane przez abtb

Przecież dostałeś pełną i wyczerpującą: bo nie!

A kto to Ci sugerował tę drugą wersję? Albo chociaż dlaczego?

A co to jest Dark OD mogę się tylko domyślać.  W ogóle te propozycje z instrukcji robią wrażenie jakby... albo dobra. odpuszczę.

62nd FS malował swoje P-47 w Mapowskie kolory DFS, pomijając spody pozostawione w NMF.  Tu w zasadzie nie ma wątpliwości.

Nie znam żadnego P-47 z dywizjonu, czy nawet z grupy z końcówkami skrzydeł w NMF. Na zdjęciu też tego nie widzę. Moim zdaniem refleks światła posłużył do śmiałej interpretacji na wyrost.

W ogóle, to w sieci trudno  jest spotkać kolorowe foty P-47 z grupy bez wyraźnych 'przesunięć' kolorystycznych i to może być  mylące. Nie ma co zbytnio się do nich przywiązywać.  Reprodukcje w solidnych książkach są pod tym względem  bardziej stabilne.

• Thanks 1

13 godzin temu, abtb napisał:

I taką też interpretację przyjmę w malowaniu

Chyba moja interpretacja zaczyna powodować u mnie wątpliwości :hmmm:

Porównując te dwa zdjęcia:

dqTjhRw.jpg

YqZA4uh.jpg

zaczynam podejrzewać, że klapy żaluzji (czy jak tam to zwać :hmmm:) są po całym swoim obwodzie szare

Ciężki temat :benc:

Pierwsze malunki:

qbKGEDY.jpg

11 godzin temu, abtb napisał:

są po całym swoim obwodzie szare

Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"?

A potem będzie  pisanie w galerii -  "było prowadzić warsztat to byśmy pomogli" :haha:

Jakby nie @greatgonzo, to byłby monolog. A tak chociaż jedna poczciwa dusza się znalazła :wink:

9 minut temu, abtb napisał:

Tak czyli nie. Ja patrzę w milczeniu ze względu na robotę modelarską.  :super:

Mam zobowiązanie zrobić jednego dzbanka. .placze: Oglądając utwierdzam się w nie lubieniu ich. 

• Sad 1

1 godzinę temu, abtb napisał:

Ja jestem sceptyczny do szarości po obwodzie - niby z jakiej racji tak by malowali? Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń, tylko gra światła płata figle.

2 godziny temu, abtb napisał:

poczciwa dusza się znalazła

To o mnie? Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka.

To jest klasyczna kwestia, gdy można sobie zobaczyć co się chce. I szary i zielony, a na jednym zdjęciu nawet NMF. W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy. Czy w okresie/jednostce zdarzały się podobne sytuacje. I tu konsekwentnie brak wydumanych odpowiedników i wszędzie po prostu jest kamuflaż.

To są wszystko sugestie, więc nie ma mowy o bezdyskusyjnej interpretacji.  W takich sytuacjach obowiązuje zasada, że to wyjątek wymaga potwierdzenia, a nie reguła.

Ale słowo zasada jest tu też umowne.

34 minuty temu, jachud3 napisał:

niby z jakiej racji tak by malowali?

Logiki w wojsku to ja bym się nie doszukiwał :haha:

34 minuty temu, jachud3 napisał:

Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń,

Przywracasz mi wiarę w moje pierwsze odczucia :super: 

Przekopałem internet w poszukiwaniu "jak to ludzie wymalowali" i wychodzi mi że jest trochę szarości po lewej i zieleń po prawej

Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka.

Spokojnie, nie bój żaby. Co najwyżej  podszepnę barmance, żeby ci ciepłego piwa nalała :haha:

2 minuty temu, greatgonzo napisał:

W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy.

Słuszna koncepcja - obejrzałem kilka innych maszyn w tym kamo i z tej jednostki i raczej jest normalnie czyli tu ciut szaro a tu ciut na zielono. 

A zatem zdecydowane - dziś malowanie zielonego  :D

Dzięki panowie :piwo:

• Like 1

Astonished small.jpg

Taki dowcip mi się przypomniał:

Barmanka

- Co panowie zamawiają?

- Piwo

- A dla mnie może być ciepłe, byle by w czystym kuflu

Po chwili barmanka przynosi zamówienie i pyta

- Który z panów zamawiał w czystym kuflu?

Tak więc Gonzo - zawsze może być gorzej :haha:

• Haha 1