Super Moderator Greif Napisano 28 Czerwca Super Moderator Share Napisano 28 Czerwca Zakładam nowy wątek bo raczej będzie to długoterminowy projekt z racji chęci zbudowania całej serii niemieckich lokomotyw manewrowych. Trumpeter uraczył modelarzy modelem Wr360C12 i jak to bywa często w przypadku państwa środka podejście do merytoryki bywa hmmm delikatnie ujmując swobodne. Wybrali teoretycznie fajną lokomotywe ale... no właśnie Wr360C12 to była pilotarzowa seria 10szt do testów. Była one malowana tylko w kolorze butelkowa zieleń (góra) i czerwony (podwozie). Wersja seryjna dla Wermachtu czyli Wr360C14 byla masowo produkowana i użytkowana ale różnica jest w ramie, zwiekszono rozstaw osi pomiędzy napędem o 350mm, czyli dokładnie 10mm w skali 1/35 tak więc da się przerobić model Trumpka na C14 co mam zamiar zrobić jako następny model. Na początek jednak trafią 2 x C12 w dublecie, bo były parowane w tandem. Początek równolegle powstaje drugie podwozie bo oczywiście wymaga masę poprawek, np osie są za wąskie i rozstaw kół ma 38mm a musi mieć 41mm a tak ma wyglądać docelowo Jeśli się uda mam zamiar jeszcze zrobić Wr200 (dwu osiowa) Wr360C14, i największą czyli Wr550 (cztero osiowa) Najpierw testowano ją w Afryce a następnie trafiła do składu Pztrb 16 który jedyny wyprodukowany i zachowany stoi w Warszawie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Na Modelwork powstaje Stacja Muzeum. Fajne tematy......czekamy na tory. Ja jadę bez biletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Czołem! Kilkuletni znaczy się projekt zaczynasz. Kupa roboty z tym będzie, a przy okazji fajnie będzie podglądać to co lepisz. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Będę zaglądał bo ciopongi som ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Godzinę temu, Greif napisał: Tę to kojarzę z zestawów BTTB. Nie wiedziałem, że ma aż taką proweniencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Jako że dziadunio ze strony taty zakładał więzary w parowozach w ZNTK Nowy Sącz, miłość do pociągów mam dziedziczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lipca Autor Super Moderator Share Napisano 2 Lipca @Lipsteinwiązary , ale po analizie zdjęć -niestety - jestem porażony skalą przeróbek, no nikt nie mówił że będzie lekko... na razie robię listę baboli do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca (edytowane) W dniu 2.07.2026 o 15:21, Greif napisał: jestem porażony skalą przeróbek, no nikt nie mówił że będzie lekko... na razie robię listę baboli do poprawy Czołem! Czyli znając Ciebie zrobisz tę lokomotywę od podstaw Mariusz Edytowane 3 Lipca przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Lipca Autor Super Moderator Share Napisano 3 Lipca Na szczęście może tak źle nie będzie, nie mniej jednak Na pierwszy ogień buda silnika. 1.Trzeba się pozbyć klapek do pisecznic bo mają zły kształt, powinny być prostokątne bez zaokrąglonych rogów. 2. Z przyczyn niezbadanych producent dziwnie zrobił prowadnice trzeba odtworzyc górną i dolny kawałek, tam przesuwały sie drzwi do komory silnika (w modelu mamy początek i koniec) klapki usunięte poprawiona prowadnica tak wygląda zamocowanie drzwi w modelu a tak powinno być wersja C12 posiadala tylko wieszak z śrubą blokującą drzwi ( powojenne wersje mają dorobione rolki) Tyle na dzisiaj -kleje drugą budę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Dlaczego w takich wypadkach używasz czarnego CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Lipca Autor Super Moderator Share Napisano 4 Lipca @Patafianto czarny hips nie ca, aczkolwiek używam ca na łączenia plastiku, daje twardą spoinę na łączeniu i nie ma problemu z szlifowaniem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca Autor Super Moderator Share Napisano 5 Lipca Dzięki uprzejmości przyjaciela oraz Kolegi z forum są szanse na kolejne postępy. Testowe wydruki poprawionych elementów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca Czołem! Jednak się pomyliłem. Nie zbudujesz tej lokomotywy od podstaw. Będzie prawie od podstaw Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano Niedziela o 22:11 Autor Super Moderator Share Napisano Niedziela o 22:11 Tak coś z modelu zostanie ale... Klocki hamulcowe z wieszakiem pudełko a tak powinno mniej więcej to wyglądać, a zabawa się zaczyna bo do każdej lokomotywy trzeba to powtórzyć x6 kolejne niespodzianki w układzie przeniesienia napędu pudełko i w trakcie poprawek tu do drugiej pierwszy set już zrobiony walka trwa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi