Jump to content

Heller

Cypis
 Share

Recommended Posts

Z dniem 1 lipca 2026 roku Dale Luckhurst, który przez ostatnie cztery lata pełnił funkcję menedżera marki Airfix, przeszedł na podobne stanowisko we francuskiej firmie Heller.
Podczas jego kadencji w Airfix firma przeżyła prawdziwy renesans, zarówno pod względem poprawy jakości modeli własnych, jak i aktywnej promocji na rynku oraz we współpracy międzynarodowej. Dale Luckhurst stał się nową, młodą twarzą firmy o długiej historii. Teraz jest nadzieja, że pomoże on również wskrzesić Hellera.

• Like 7

czy Hellerau trzeba wskrzesac? od kilku lat nalezy do niemieckiej Glow2B Gruppe i pracuja dośc preznie

W niemieckich sklepach pojawilo sie duzo nowych zóltych pudelek. W naszym klubie modelarskim jest kolega, który u Hellerau pracuje i czesto przynosi nie tylko nowe wiadomości, ale i próbne wypraski. Niestety rewelacyjnego Alpha Jeta nie dalo sie od niego wyciagnac....

Dołączę do grona dyskutantów jako że modele Hellera mają dla mnie szczególne znaczenie - sentymentalne. Ich CR-714 Cyclone był moim pierwszym zachodnim modelem. Kupiony w SH 1974r. za całe ówczesne 40 złociszy(Matchboxy, Airfixy czy Revelle kosztowały 70).

Z Hellera później kleiłem jeszcze sporo innych modeli. W pamięci zostały mi I-153 Czajka, Bf-108 Taifun, Bf-109B i wersjaK. 

Jeszcze kilka innych i marzeniem moim jest jakby tak Heller zdobyłby sie na ruch taki jak Airfix. Nowe wydania modeli takich jak np. Mureaux 117,  Curtiss Heldiver, MS-225 czy -230, NiD-622, SAAB-91 czy w końcu Fouga Magister.

To byłby hicior na poziomie nowych A-xów.

Jestem za.

• Like 2

48 minut temu, jmx62 napisał:

Dołączę do grona dyskutantów jako że modele Hellera mają dla mnie szczególne znaczenie - sentymentalne. Ich CR-714 Cyclone był moim pierwszym zachodnim modelem. Kupiony w SH 1974r. za całe ówczesne 40 złociszy(Matchboxy, Airfixy czy Revelle kosztowały 70).

Dla mnie też, u mnie to był Jak-3. 

• Like 1

Heller to doskonały przyklad że kto stoi w miejscu ten finalnie się cofa. Lata 70te wysoki poziom a potem już tylko gorzej.  Współpraca z Airfixem też chwały nie dodała. Przy obecnych produktach edka, tamki,  to epoka kamienia łupanego. Interesuje mnie jaki cel ma nowy manager  bo żeby wejść na szczyt z obecnego miejsca trzeba pomysłu i kasy. 

• Like 1

10 godzin temu, MMS napisał:

Heller to doskonały przyklad że kto stoi w miejscu ten finalnie się cofa. Lata 70te wysoki poziom a potem już tylko gorzej.  Współpraca z Airfixem też chwały nie dodała. Przy obecnych produktach edka, tamki,  to epoka kamienia łupanego. Interesuje mnie jaki cel ma nowy manager  bo żeby wejść na szczyt z obecnego miejsca trzeba pomysłu i kasy. 

Pomysłem Airfixa było robienie modeli brytyjskich maszyn. Niech Heller robi francuskie;) D-520 i C-714 znowu za 40 złotych:)