Cypis Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Z dniem 1 lipca 2026 roku Dale Luckhurst, który przez ostatnie cztery lata pełnił funkcję menedżera marki Airfix, przeszedł na podobne stanowisko we francuskiej firmie Heller. Podczas jego kadencji w Airfix firma przeżyła prawdziwy renesans, zarówno pod względem poprawy jakości modeli własnych, jak i aktywnej promocji na rynku oraz we współpracy międzynarodowej. Dale Luckhurst stał się nową, młodą twarzą firmy o długiej historii. Teraz jest nadzieja, że pomoże on również wskrzesić Hellera. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca czy Hellerau trzeba wskrzesac? od kilku lat nalezy do niemieckiej Glow2B Gruppe i pracuja dośc preznie W niemieckich sklepach pojawilo sie duzo nowych zóltych pudelek. W naszym klubie modelarskim jest kolega, który u Hellerau pracuje i czesto przynosi nie tylko nowe wiadomości, ale i próbne wypraski. Niestety rewelacyjnego Alpha Jeta nie dalo sie od niego wyciagnac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca no może nie wskrzesić , masz rację że coś tam zaczęło się dziać , ale przyznasz , że większość działań to odświeżone wydania starych modeli , nowości niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca tak, tu masz racje duzo starych modeli i troche gapiostwa albo po prostu olewania gdy w katalogo podpisali nasza jedenastke - P23 Karaś....Z tego co uslyszalem robia sporo samochodow. Niestety od 7 miesiecy nie mam kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Dołączę do grona dyskutantów jako że modele Hellera mają dla mnie szczególne znaczenie - sentymentalne. Ich CR-714 Cyclone był moim pierwszym zachodnim modelem. Kupiony w SH 1974r. za całe ówczesne 40 złociszy(Matchboxy, Airfixy czy Revelle kosztowały 70). Z Hellera później kleiłem jeszcze sporo innych modeli. W pamięci zostały mi I-153 Czajka, Bf-108 Taifun, Bf-109B i wersjaK. Jeszcze kilka innych i marzeniem moim jest jakby tak Heller zdobyłby sie na ruch taki jak Airfix. Nowe wydania modeli takich jak np. Mureaux 117, Curtiss Heldiver, MS-225 czy -230, NiD-622, SAAB-91 czy w końcu Fouga Magister. To byłby hicior na poziomie nowych A-xów. Jestem za. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Hiciorem dla mnie byłby Amiot 143, czy Potez 540, a najlepiej wszystkie te francuskie brzydactwa w nowym opracowaniu. Boję się jednak, że to nie są już atrakcyjne tematy dla menagmentu nastawionego na masowego odbiorcę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca 48 minut temu, jmx62 napisał: Dołączę do grona dyskutantów jako że modele Hellera mają dla mnie szczególne znaczenie - sentymentalne. Ich CR-714 Cyclone był moim pierwszym zachodnim modelem. Kupiony w SH 1974r. za całe ówczesne 40 złociszy(Matchboxy, Airfixy czy Revelle kosztowały 70). Dla mnie też, u mnie to był Jak-3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca O widzisz, zapomnialem o tym Jaczku, nawet niedawno kleilem go z wypustu naszego Intechu, niestety kalki nie wytrzymały próby wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMS Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca Heller to doskonały przyklad że kto stoi w miejscu ten finalnie się cofa. Lata 70te wysoki poziom a potem już tylko gorzej. Współpraca z Airfixem też chwały nie dodała. Przy obecnych produktach edka, tamki, to epoka kamienia łupanego. Interesuje mnie jaki cel ma nowy manager bo żeby wejść na szczyt z obecnego miejsca trzeba pomysłu i kasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca 10 godzin temu, MMS napisał: Heller to doskonały przyklad że kto stoi w miejscu ten finalnie się cofa. Lata 70te wysoki poziom a potem już tylko gorzej. Współpraca z Airfixem też chwały nie dodała. Przy obecnych produktach edka, tamki, to epoka kamienia łupanego. Interesuje mnie jaki cel ma nowy manager bo żeby wejść na szczyt z obecnego miejsca trzeba pomysłu i kasy. Pomysłem Airfixa było robienie modeli brytyjskich maszyn. Niech Heller robi francuskie;) D-520 i C-714 znowu za 40 złotych:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca (edytowane) W dniu 10.07.2026 o 19:32, letalin napisał: Pomysłem Airfixa było robienie modeli brytyjskich maszyn. Niech Heller robi francuskie;) D-520 i C-714 znowu za 40 złotych:) A nasz krajowy producent ZTS niech robi polskie maszyny: Czaplę, Suma, Żubra (P-11, Karaś, Łoś już są, Iskra też i Bies), w końcu porządnego RWD-8 i całą rodzinkę, Lubliny VIII i XIII, powojenne też by się znalazły chociażby PZL-130 Orlik albo spróbowaliby wypuścić serię naszych szybowców czy śmigłowców. Tylko żeby to były modele na poziomie chociażby nowego A-xa. Edytowane 12 Lipca przez jmx62 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca 31 minut temu, jmx62 napisał: modele na poziomie chociażby nowego A-xa. uwazam, ze Airfix w wiekszości swoich nowych modeli,reprezentuje b wysoki poziom ( moje zdanie ) i gdybyśmy na tym poziomie dostali modele, o których piszesz, to byla by to rewelacja / rewolucja ( niepotrzebne skreślic) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Nie ma co skreślać. I jedno i drugie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Czapla, to może dwa malowania, Sum jedno, Żubr też b.słabo. I nikt nie kupi 10 pudełek żadnego z nich, a Spitfire ma kilkadziesiąt wersji i do każdej sporo możliwych malowań. Na Czaplę jest szansa dokładnie taka, jak moja wygrana w Eurojackpota. Będzie wygrana, będzie Czapla;) I RWD-6 też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Niestety ale masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca 43 minuty temu, letalin napisał: Będzie wygrana, będzie Czapla;) I RWD-6 też. trzymamy Cie za slowo.Rok po odbiorze wygranej zrobisz Czaple i Rwd6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Muszę was zmartwić. ZTS już niczego nie wyda bo firma zakończyła działalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: trzymamy Cie za slowo.Rok po odbiorze wygranej zrobisz Czaple i Rwd6 Stoi. Godzinę temu, mig napisał: Muszę was zmartwić. ZTS już niczego nie wyda bo firma zakończyła działalność. Czy nazwa i znak firmowy są do wzięcia? Trzeba to ogarnąć, bo Muzikant wykupi i będzie miał kolejną tradycyjną firmę w portfelu;) W ZTS padli ofiarą pluskwy milenijnej. Liczą lata w XXI wieku jakby 1999 był w rokiem 99. Długa to była agonia. Edytowane 12 Lipca przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Pozostaje mieć nadzieję, że menedżment Hallera śledzi nasze forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca 4 godziny temu, letalin napisał: Czy nazwa i znak firmowy są do wzięcia? Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca 6 godzin temu, mig napisał: Muszę was zmartwić. ZTS już niczego nie wyda bo firma zakończyła działalność. A skąd ta informacja? W KRS jest nadal jako aktywna firma Może nic nowego nie wydadzą, nie opracują , ale modele nadal sprzedają (jest tu na forum film z wizyty, wyprzedają to co naprodukowali lata temu) więc chyba jeszcze chwilę będą działać. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca 10 godzin temu, letalin napisał: Na Czaplę jest szansa dokładnie taka, jak moja wygrana w Eurojackpota. Daj nam szansę na Czaplę - kup los. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMS Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Pomarzyc można, pytanie czy ktoś kto przejmuje znak firmowy chce iść drogą o ktorej my modelarze myślimy. Obawiam się że Heller czy przywołany ZTS pójdzie głównie w masowego odbiorce który kupi prosty, atrakcyjnie opakowany wyrób w dziale z zabawkami. Bez wchodzenia w zgodność historyczna czy merytoryczną. Może jeden jakiś ambitniejszy projekt stworzy i będziemy się cieszyc. Ale na pewno nie całe serie jak to robią chinczycy. Prawda jest taka że modelarstwo jest w defensywie, średnia wieku potencjalnego nabywcy ciągle rośnie. Odsetek młodych garnących się do modelowania coraz mniejszy. To jest moja ocena po obserwacji konkursów modelarskich na przestrzeni kilku dekad... Tworzenie finezyjnych projektów to inna bajka. To ogromne ryzyko inwestycji w plastik przy prostszym i tańszym stworzeniu projektu do druku 3d. Nie jest tajemnicą że na ostatniej prostej przy inwestycji w formy pojawiający się znikąd model w 3d może położyć rentowność projektu. Dlatego chyba nie jest przypadkiem że np taki Airfix idzie w skalę 1/24, pancerki pojawiają się w 1/16 bo tam pojawienie się projektu 3d jest mniej prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca (edytowane) Heller: kilka lat temu pokazali w Norymberdze rewelacyjny model Alpha Jeta. Jak to sie mówi, kopara mit opadla. Na pierwsza rzut oka bil na glowe super model z Fujimi i juz sie na niego cieszylem.Ale pozostal niestety tylko w zapowiedziach, bo wszystkie " moce przerobowe" poszly wtedy na A380.Pisalem do nicht i odpowiedzieli, ze Projekt nie zostal porzucony, tylko przesuniety na czas nieokreślony.Jak juz pisalem w naszym klubie jest kolega, który pracuje dla Hellera i na razie na celowniku maja.....samochody Jeśli chodzi o Druck 3D, to nie wiemy, jak zachowa sie model po 5 latach.Tego nie wiedza nawet Sami producenci. a przeciez byly juz modele, gdzieś miedzy dwoma zewnetrznymi warstwami skrzydla plywala zywica..... Edytowane 13 Lipca przez BRAVO112 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMS Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Oczywiście masz rację co do trwałości druku 3d-to jest zagadką. Niemniej jakość jest niedościgniona dla wtrysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi