Skocz do zawartości

Warsztat relaksacyjny czyli Republic P-47C-2, Kp, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, greatgonzo napisał:

Jakby się jeszcze udało znaleźć zapłon (na osłonie reduktora), który nie  byłby właściwy dla samolotów z 1944.... . Wystarczy odciąć rozdzielacze (iskrowniko-rozdzielacze w tym przypadku) i przykleić odpowiednie z modelu Revella

Boszsze - to jakiś koszmar :benc:

Daj jakąś fotkę jak ma to wyglądać , bo zaraz zwariuję :wariat: Ty chyba masz w planie w tym roku wysłać mnie do lekarza odpowiedniej specjalności :cool:.  

Szybkim strzałem strzelę, że chodzi o to by odciąć te dzyndzle po bokach a w ich miejsce dać takie okrągłe:hmmm:

c-2.jpg.fdb5a125411888f48827be9d58a7bde5.jpg

28 minut temu, greatgonzo napisał:

Revell nie robił  Hellcatów, albo innych Korsarzy? Mogłyby się nadać.

Robił Korsarza. I że kupić i przeszczepić?

I znowu zostanę z płatowcem bez silnika :benc:

• Haha 1

Ale będziesz pół kroku do przodu,  jeśli wybierzesz późniejszy egzemplarz, bo będziesz już miał odcięte nieprawidłowe rozdzielacze i pozostanie znaleźć właściwe.

Np. od Hellcata. Bo z tym Hellcatem to się jakby trochę rozpędziłem. Z drugiej strony  biorąc pod uwagę skuteczność, z jaką producenci zestawów serwują ten element, to jest spora szansa, że w Hellcacie będzie  on odpowiedni do wczesnych P-47 :).

Tu masz fotę jak wyglądał przód tego silnika. To jest F4U, ale wyglądało to tak samo w P-47C/wczesne D., a zdjęcie jest całkiem czytelne.

Sterownik śmigła stałoprędkościowego jest do HS i brakuje szczotek do napędu mechanizmu śmigła CE, ale to nie dotyczy zapłonu  i są to szczegóły, którymi nie zawracałeś sobie głowy do tej pory i warsztat jest silnie podkreślony, że niepurystyczny, więc nawet w ogóle o tym nie wspominam :).

51047986832_121f1dd74e_h.jpg

Edytowane przez greatgonzo

Nihil novi, ale przy okazji: warbirdy, jako dokumentacja, wymagają uwagi. Szczególnie w rejonie napędu. Little Demon ma zamontowany silnik w konfiguracji jaka nie występowała na żadnym P-47. I tak nie jest źle, bo przynajmniej silnik jest wojskowy. Nierzadko warbirdy latają z cywilnymi motorami.

Przyłożyłem skrzydła Kp do Revella:

BX89mVs.jpg

5XrEptd.jpg

Perfect :super:

A potem przykleiłem do dzbanka z Kp:

3S1C1mv.jpg

sqMyTbs.jpg

Całkiem spoko, ale już z dołu:

28QS61U.jpg

No nie wygląda to dobrze, a szczególnie połączenie we wnękach.  Coś będzie trzeba wykombinować :hmmm:

Na razie poszedł kit:

zbrWzGC.jpg

I żeby kolega @jachud3 nie jojczył że mu światełka źle wyglądają - przykleiłem to co dało Kp i zalałem Ca:

iVKzk6D.jpg

Potem to sobie wyszlifowałem i wypolerowałem:

QYlIACx.jpg

Nawet widać żółtą linię:

tc1wNQc.jpg

I nie ma co marudzić, bo powiększenie - jak widać- jest znaczne (a nawet bardzo :wink:)

A wracając do silnika  i "iskrowniko-rozdzielaczy" - są takie aftermarkety do nabycia (co prawda ten jest do Tamiyi ale taki sam jest też do Revella, różnią się tylko sposobem mocowania do kadłuba):

umlHsSN.jpg

4OUBAhP.jpg

Silnik Eduardowego Hellcata wygląda tak:

wNoIa3G.jpg

czyli jakby taki - prawie, bo jednak te dynksy po bokach w rzucie z góry są raczej lekko łezkowate a nie okrągłe:

b3q0ZKV.jpg

Natomiast ten pokazany przez Gonza :

16 godzin temu, greatgonzo napisał:

51047986832_121f1dd74e_h.jpg

to jakby to:

sCbORY9.jpg

plus jakiś dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania

Silnik z dzbanka Tamki:

vR2o8JU.jpg

z Revella:

D7bykdJ.jpg

W Korsarzu Revella to wygląda tak:

GmGFk8Q.jpg

ROKVz0P.jpg

czyli wszyscy producenci dają okrągłe.  Co prawda w widoku od przodu nie ma to znaczenia ale jednak...............

Jeżeli czegoś nie zatrybiłem (co jest bardzo możliwe :mrgreen:) proszę o korektę i naprowadzenie na właściwe tory :cool:

Kwestię proporcji i szczegółowości pomijam.

Od góry:

- D-30 dobry do Hellcata.

-  Hellcat - dobry do Hellcata

- Zdjęcia  żywych silników - najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47

- Razorback Tamiya  - mieszanka różnych silników, po usunięcia iskrownika ze środka - dobry do późnych P-47

-  Bubbletop Revella  - dobry do Hellcata

- Korsarz - dobry do Hellcata  i Korsarza od późnego 1A (dotyczy wszystkich dobrych do Hellcata)

Dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania, to regulator śmigła, zwany governorem. Różny w zależności od typu śmigła.

To jest właśnie przyczyna, dla której łamię się, czy książeczki o kolorach nie poprzedzić jednak antymonografią P-47 :).

• Thanks 1

52 minuty temu, greatgonzo napisał:

najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47

Czyli że ten:

5 godzin temu, abtb napisał:

sCbORY9.jpg

Noo, to będzie trzeba coś wystrugać na podobieństwo :wink:

A potem tradycyjnie - ŚMIGŁO :benc:

55 minut temu, greatgonzo napisał:

łamię się, czy książeczki o kolorach

Dotarły do mnie słuchy o próbach literackich - jestem ciekaw lektury :nauka:

57 minut temu, greatgonzo napisał:

poprzedzić jednak antymonografią P-47 :).

Dla mnie to już pewnie nie pomoże, ale ewentualnym naśladowcom to by się taka konkretna lektura z pewnością przydała :super:

8 godzin temu, abtb napisał:

nie ma co marudzić

Zawsze jest :szczerbol: polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać :mrgreen:

3 minuty temu, jachud3 napisał:

Zawsze jest :szczerbol: polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać :mrgreen:

jak by uzył polerki do paznokci, albo dedykowanej modelarskiej polerki to by było sikalafą a tak to......

13 godzin temu, Xmen napisał:

Naprawdę przejmujesz się takimi pierdołami?

TAK! Walczę jak lew o jak najlepsze wykonanie z tego mydła prawdziwej perełki :haha:

13 godzin temu, jachud3 napisał:

a tak to mleko widać

13 godzin temu, Moses napisał:

a tak to......

Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki :mrgreen:

I tak będą malowane na stosowny kolor, tak jak w sześciu poprzednich i ośmiu następnych. Więc uważam, że nie ma o co kopii kruszyć :chytry:

13 godzin temu, jachud3 napisał:

polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem?

Pytasz kolarza czy jeździł rowerem :cool:?

12 godzin temu, Grzes napisał:

mocno zmieniła się definicja pojęcia "warsztat relaksacyjny" 

To tylko chwilowe zachwianie dyscypliny partyjnej :mrgreen:

Składam stanowczą samokrytykę  i obiecuję zdecydowaną poprawę w kolejnym warsztacie:wojo:

A tymczasem udało się jakoś powycierać kit i poprawić linie podziałowe na przejściu kadłub - skrzydło:

BRduvpv.jpg

S4Lx0Q1.jpg

Jeszcze trochę i będzie z górki :cool:

29 minut temu, abtb napisał:

Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki 

Kurde... Tak było! :woot:

• Haha 1

1 godzinę temu, abtb napisał:

Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki :mrgreen:

giphy.webp

Panie kolego. ja chodzilem do szkoly w czasach zmian ustrojowych, i zobaczenie majtek u nauczycielki z kady mojej szkoly, moglo sie skonczyc traumą i niechecia do płci przeciwnej. 

• Haha 2

1 godzinę temu, abtb napisał:

TAK!

Czyli znika jedna z ostatnich ostoi normalności..placze: na forum..

Edytowane przez Xmen
  • Confused 1

6 minut temu, Xmen napisał:

Czyli umiera jedna z ostatnich ostoi normalności..placze: na forum..

Nie przesadzaj. Jak dobrze przeczytasz wątek warsztatowy (od początku) to wyczytasz bardzo ważną informację, której, o dziwo, nikt nie "pociągnął" dalej. Ale może to i lepiej :cool:

21 minut temu, Xmen napisał:

Za dużo czytania.

Ja pier...lę - szczyt lenistwa :kwasny:

Proszszę:

W dniu 12.07.2026 o 07:37, abtb napisał:

ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat,

Ale żeby nie było - jeszcze trochę w norze polepię plastikowych samolocików i do portfolio/galerii wrzucę :mrgreen:

Albowiem czytamy ze zrozumieniem i nie zmieni tego tendencyjne, wybiórcze cytowanie wypowiedzi, pomijające istotny kontekst.

Cytat

Rozpoczynam nowy, ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, w którym to powalczę z materią, z którą mi się walczyć nie chce.

Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać przy akompaniamencie dętej orkiestry, tańcach i z uśmiechem takim, że gdyby nie uszy, to szczęka by odpadła.

31 minut temu, greatgonzo napisał:

Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać......................................

Znaczy się - namawiasz mnie na zmianę decyzji i liczysz na kolejny warsztat  :mrgreen:?

Kusisz :chytry:

Edytowane przez abtb