Skocz do zawartości

Warsztat relaksacyjny czyli Republic P-47C-2, Kp, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam nowy, ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, w którym to powalczę z materią, z którą mi się walczyć nie chce. Więc warsztat jest na luzie, bez ściskania pośladów i nie będzie tu tropienia sensacji i relacji z sensacji.

Hasło dania - NIE jest to warsztat dla dzbanowych purystów :wink:

Drugie hasło dnia - Jak ja nie zrobię, to nikt nie zrobi :cool:

Pora na bohatera:

K3WSENJ.jpg

Model kupiony w Libercu za jakąś gigantyczną ilość koron jako dodatek do wina i kawy sprzedawanych w sklepie/hurtowni modelarskiej ARTScale tuż obok Ogrodu botanicznegzo (polecam odwiedzić, bo zaiste bardzo fajny)

W pudełku znajdują się :

LIvhmdK.jpg

Qm9W51c.jpg

JE0rZux.jpg

Ogólnie wygląda to tak:

Rnicls6.jpg

R1iGKEk.jpg

a szczególnie tak:

bbx8Oit.jpg

kfCE9hV.jpg

QNI7CqE.jpg

C20uBGW.jpg

DXSR7cB.jpg

1irwAm3.jpg

bDGp6VM.jpg

Oczywiście, jak to w "wyrobach " Kp, są smaczki :

sGAUHGX.jpg

czyli ślady po wypychaczach które "przebiły"  się na zewnątrz :mrgreen:

Wnętrze też jakieś mydlane:

5uvpWmK.jpg

Jako że jest to szortrun (czy jakoś tak :hmmm:),  części wymagają delikatnej obróbki.

Oczywiście spodziewam się tu ataku zorganizowanej grupy pod przewodnictwem organizatora biegłego w mretalurgi gwoździ ...........ale przypominam:

u0Eog32.jpg

czyli da się zrobić  :mrgreen:

Prace już ruszyły - do oryginalnej deski dodałem celownik z Tamiyi i drugi celownik z Mastera:

ZT958B4.jpg

Prace będą posuwały się w swoim tempie, więc sensacji jakiejś tam nie będzie za szybko.

Aha, takie są w pudle malowania:

JwXEczk.jpg

Uderzam w ostatni temat czyli Rat Racer :wink:

Edytowane przez abtb
  • Like 7

4 godziny temu, abtb napisał:

Oczywiście spodziewam się tu ataku zorganizowanej grupy pod przewodnictwem organizatora biegłego w mretalurgi gwoździ .......

Biegłych w metalurgii gwoździ używanych przez Muzikanta jest na forum więcej, ale sam przyznasz że na sterze kierunku to już za ostry nie był... 😂. Walcz pan, jak znam twoje warsztaty, to będzie bardzo dobrze :super:.

2 minuty temu, barszczo napisał:

ale sam przyznasz że na sterze kierunku to już za ostry nie był... 😂

Oj tam może rączka Muzikanta chwilowo nacisk straciła bo łykał Staroparmena równolegle 😉

Jak tak paczam to wcale nie tak źle, zgrozy jak w He-162 na pewno nie ma, rzekłbym nawet - jak na short run - miejscami całkiem sympatycznie.

A że ścianki kokpitu mydlane - no gdzieś znak firmowy musi być 😆

Będę podglądał👍 

Pozdr ww 

No dobra panowie - teraz na ostro czyli relacja z budowy :mrgreen:

A budowa jak to w przypadku Kp jest .........................:haha:

Tak więc zrobiłem sobie to mydlane wnętrze i skleiłem to wszystko w jeden kloc:

cVn38np.jpg

0BgXZae.jpg

I tu muszę wam szczerze powiedzieć - Muzikant jest w formie, a nawet w bardzo dobrej formie - trzyma fason i nic a nic się nie zmienia :haha:

jpYgPlX.jpg

NqZD1eH.jpg

fcA9BiT.jpg

5tfZq5Q.jpg

0QAuPbK.jpg

Owiewka pasuje zaskakująco "prawie dobrze":mrgreen:

MtKStqk.jpg

I całokształt:

ffCtAvx.jpg

Godzinę temu, kamilzoszak napisał:

środki uspokajające w zestawie... wskazane

Są jak najbardziej:

R6tQrIq.jpg

Jakby nie daj Boże zabrakło, to jest jeszcze trochę Ca na zapasie :wink:

Podsumowując - model nie zaskakuje, paździerz pierwszego sortu (liczyłem się z tym więc na razie nie mdleję) przy którym doskonalenie obróbki tworzywa można sobie śmiało podnieść na wyższy poziom wtajemniczenia. A samo tworzywo jakieś takie odrobinkę dziwne - twarde i nie koniecznie podatne na szlifowanie.  Ale jestem dobrej myśli -  w tydzień, dwa jakoś się oskrobie i dopieści żeby w oczy nie kłuło. Trochę inną kwestią jest to, że patrząc na Razor backa z Tamki i tego z Kp można odnieść wrażenie, że coś jakby z ogólnym wyglądem jest nie tak - jakby o milimetr mniejszy, jakby taki skurczony i z zaburzoną sylwetką. Taki jakiś "inny". Ale tak na oko porównywałem z Tamką i wychodzi że  jest OK Oczywiście należy wziąć pod uwagę że to wersja C a nie D.  Przy okazji tej budowy postaram się zgłębić temat ogólnego wyglądu wersji C/D i wykuć teorię pt. "Czy da się P-47D Tamiyi przerobić  wersję P-47C" 

21 godzin temu, Xmen napisał:

Na  E-Day był wystawiony zrobiony model.Bardzo ładny zresztą.

To chyba model jakiegoś mnicha z klasztoru Szaolin popełniony w przypływie wiecznej medytacji :haha:

21 godzin temu, Xmen napisał:

Pewnie zaraz zlecą się niby eksperci

Bez obaw, użyłem magicznego zaklęcia blokującego dostęp do warsztatu i mędrkowania takim osobom:

W dniu 12.07.2026 o 07:37, abtb napisał:

NIE jest to warsztat dla dzbanowych purystów

Ale jakby, mimo wszystko,  magia zawiodła, to mogą pisać. Ja bardzo chętnie poczytam i pooglądam :mrgreen:

Kurde na te zdjecia kokpitu to jakis filtr nalozyles, by wyglada zaskakująco dobrze

8 minut temu, greatgonzo napisał:

Jakaś klapka, jakiś panelik

Ooo!  Panie kierowniku - ciut inna osłona silnika - klapek trochę mniej  :wink:

Ale miło że wpadłeś - zawsze coś podpowiesz 

8 minut temu, greatgonzo napisał:

Chyba, że chce się wersję z płaskim 'kilem'.

O właśnie :super:

Ale czy aby na pewno to będzie C-2🤔

Edytowane przez abtb

W dniu 13.07.2026 o 08:12, abtb napisał:

To chyba model jakiegoś mnicha z klasztoru Szaolin popełniony w przypływie wiecznej medytacji 

Modelarz wyglądał na Czecha z krwi i kości ale w dowód mu nie zaglądałem.

Nie narzekaj na jakość .Musiałbyś widzieć model Mc-200 z AML który zaczynam.To jest dopiero super jakość.:haha:

Edytowane przez Xmen
  • Haha 1

W dniu 13.07.2026 o 15:36, greatgonzo napisał:

Z fabryki kadłuby z płaskim kilem wychodziły do D-2 włącznie.  Trzeba  kontrolować na zdjęciach.

Takie "cuś" znalazłem:

4nTZqqA.jpg

Wycinając zdjęcie:

q35jzY8.jpg

nie dostrzegam charakterystycznych "wąsów" zaczepu zbiornika pod kadłubem, więc wnoszę, że chyba to jest ten z płaskim  brzuszkiem (kilem). Zresztą, w tym momencie innej drogi już nie ma - przykleiłem i prawie już na czysto obrobiłem (pozostało dotrasować linie podziału) "płaską" wersję :mrgreen:

20 godzin temu, greatgonzo napisał:

artgonzo_4.jpg

Czy Gonzo nie powinien być  odziany w pelerynkę rozwianą na wietrze wink3?