abtb Napisano Poniedziałek o 12:49 Autor Share Napisano Poniedziałek o 12:49 21 minut temu, greatgonzo napisał: Jakby się jeszcze udało znaleźć zapłon (na osłonie reduktora), który nie byłby właściwy dla samolotów z 1944.... . Wystarczy odciąć rozdzielacze (iskrowniko-rozdzielacze w tym przypadku) i przykleić odpowiednie z modelu Revella. Boszsze - to jakiś koszmar Daj jakąś fotkę jak ma to wyglądać , bo zaraz zwariuję Ty chyba masz w planie w tym roku wysłać mnie do lekarza odpowiedniej specjalności . Szybkim strzałem strzelę, że chodzi o to by odciąć te dzyndzle po bokach a w ich miejsce dać takie okrągłe 28 minut temu, greatgonzo napisał: Revell nie robił Hellcatów, albo innych Korsarzy? Mogłyby się nadać. Robił Korsarza. I że kupić i przeszczepić? I znowu zostanę z płatowcem bez silnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 13:05 Share Napisano Poniedziałek o 13:05 (edytowane) Ale będziesz pół kroku do przodu, jeśli wybierzesz późniejszy egzemplarz, bo będziesz już miał odcięte nieprawidłowe rozdzielacze i pozostanie znaleźć właściwe. Np. od Hellcata. Bo z tym Hellcatem to się jakby trochę rozpędziłem. Z drugiej strony biorąc pod uwagę skuteczność, z jaką producenci zestawów serwują ten element, to jest spora szansa, że w Hellcacie będzie on odpowiedni do wczesnych P-47 :). Tu masz fotę jak wyglądał przód tego silnika. To jest F4U, ale wyglądało to tak samo w P-47C/wczesne D., a zdjęcie jest całkiem czytelne. Sterownik śmigła stałoprędkościowego jest do HS i brakuje szczotek do napędu mechanizmu śmigła CE, ale to nie dotyczy zapłonu i są to szczegóły, którymi nie zawracałeś sobie głowy do tej pory i warsztat jest silnie podkreślony, że niepurystyczny, więc nawet w ogóle o tym nie wspominam :). Edytowane Poniedziałek o 13:26 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Poniedziałek o 13:26 Share Napisano Poniedziałek o 13:26 7 godzin temu, abtb napisał: Zaprawdę powiadam wam - NIE KUPUJCIE tego modelu Nie strasz, nie strasz. Aż mnie zachęciłeś do zakupu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 16:16 Share Napisano Poniedziałek o 16:16 Nihil novi, ale przy okazji: warbirdy, jako dokumentacja, wymagają uwagi. Szczególnie w rejonie napędu. Little Demon ma zamontowany silnik w konfiguracji jaka nie występowała na żadnym P-47. I tak nie jest źle, bo przynajmniej silnik jest wojskowy. Nierzadko warbirdy latają z cywilnymi motorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano wczoraj o 07:11 Autor Share Napisano wczoraj o 07:11 Przyłożyłem skrzydła Kp do Revella: Perfect A potem przykleiłem do dzbanka z Kp: Całkiem spoko, ale już z dołu: No nie wygląda to dobrze, a szczególnie połączenie we wnękach. Coś będzie trzeba wykombinować Na razie poszedł kit: I żeby kolega @jachud3 nie jojczył że mu światełka źle wyglądają - przykleiłem to co dało Kp i zalałem Ca: Potem to sobie wyszlifowałem i wypolerowałem: Nawet widać żółtą linię: I nie ma co marudzić, bo powiększenie - jak widać- jest znaczne (a nawet bardzo ) A wracając do silnika i "iskrowniko-rozdzielaczy" - są takie aftermarkety do nabycia (co prawda ten jest do Tamiyi ale taki sam jest też do Revella, różnią się tylko sposobem mocowania do kadłuba): Silnik Eduardowego Hellcata wygląda tak: czyli jakby taki - prawie, bo jednak te dynksy po bokach w rzucie z góry są raczej lekko łezkowate a nie okrągłe: Natomiast ten pokazany przez Gonza : 16 godzin temu, greatgonzo napisał: to jakby to: plus jakiś dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania Silnik z dzbanka Tamki: z Revella: W Korsarzu Revella to wygląda tak: czyli wszyscy producenci dają okrągłe. Co prawda w widoku od przodu nie ma to znaczenia ale jednak............... Jeżeli czegoś nie zatrybiłem (co jest bardzo możliwe ) proszę o korektę i naprowadzenie na właściwe tory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano wczoraj o 11:50 Share Napisano wczoraj o 11:50 Kwestię proporcji i szczegółowości pomijam. Od góry: - D-30 dobry do Hellcata. - Hellcat - dobry do Hellcata - Zdjęcia żywych silników - najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47 - Razorback Tamiya - mieszanka różnych silników, po usunięcia iskrownika ze środka - dobry do późnych P-47 - Bubbletop Revella - dobry do Hellcata - Korsarz - dobry do Hellcata i Korsarza od późnego 1A (dotyczy wszystkich dobrych do Hellcata) Dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania, to regulator śmigła, zwany governorem. Różny w zależności od typu śmigła. To jest właśnie przyczyna, dla której łamię się, czy książeczki o kolorach nie poprzedzić jednak antymonografią P-47 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu 52 minuty temu, greatgonzo napisał: najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47 Czyli że ten: 5 godzin temu, abtb napisał: Noo, to będzie trzeba coś wystrugać na podobieństwo A potem tradycyjnie - ŚMIGŁO 55 minut temu, greatgonzo napisał: łamię się, czy książeczki o kolorach Dotarły do mnie słuchy o próbach literackich - jestem ciekaw lektury 57 minut temu, greatgonzo napisał: poprzedzić jednak antymonografią P-47 :). Dla mnie to już pewnie nie pomoże, ale ewentualnym naśladowcom to by się taka konkretna lektura z pewnością przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Naprawdę przejmujesz się takimi pierdołami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 8 godzin temu, abtb napisał: nie ma co marudzić Zawsze jest polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 3 minuty temu, jachud3 napisał: Zawsze jest polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać jak by uzył polerki do paznokci, albo dedykowanej modelarskiej polerki to by było sikalafą a tak to...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Kurde, widzę, że mocno zmieniła się definicja pojęcia "warsztat relaksacyjny" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu 13 godzin temu, Xmen napisał: Naprawdę przejmujesz się takimi pierdołami? TAK! Walczę jak lew o jak najlepsze wykonanie z tego mydła prawdziwej perełki 13 godzin temu, jachud3 napisał: a tak to mleko widać 13 godzin temu, Moses napisał: a tak to...... Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki I tak będą malowane na stosowny kolor, tak jak w sześciu poprzednich i ośmiu następnych. Więc uważam, że nie ma o co kopii kruszyć 13 godzin temu, jachud3 napisał: polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Pytasz kolarza czy jeździł rowerem ? 12 godzin temu, Grzes napisał: mocno zmieniła się definicja pojęcia "warsztat relaksacyjny" To tylko chwilowe zachwianie dyscypliny partyjnej Składam stanowczą samokrytykę i obiecuję zdecydowaną poprawę w kolejnym warsztacie A tymczasem udało się jakoś powycierać kit i poprawić linie podziałowe na przejściu kadłub - skrzydło: Jeszcze trochę i będzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 29 minut temu, abtb napisał: Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki Kurde... Tak było! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, abtb napisał: Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki Panie kolego. ja chodzilem do szkoly w czasach zmian ustrojowych, i zobaczenie majtek u nauczycielki z kady mojej szkoly, moglo sie skonczyc traumą i niechecia do płci przeciwnej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: TAK! Czyli znika jedna z ostatnich ostoi normalności. na forum.. Edytowane 4 godziny temu przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, Xmen napisał: Czyli umiera jedna z ostatnich ostoi normalności. na forum.. Nie przesadzaj. Jak dobrze przeczytasz wątek warsztatowy (od początku) to wyczytasz bardzo ważną informację, której, o dziwo, nikt nie "pociągnął" dalej. Ale może to i lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, abtb napisał: Jak dobrze przeczytasz wątek warsztatowy Za dużo czytania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu 21 minut temu, Xmen napisał: Za dużo czytania. Ja pier...lę - szczyt lenistwa Proszszę: W dniu 12.07.2026 o 07:37, abtb napisał: ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, Ale żeby nie było - jeszcze trochę w norze polepię plastikowych samolocików i do portfolio/galerii wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Albowiem czytamy ze zrozumieniem i nie zmieni tego tendencyjne, wybiórcze cytowanie wypowiedzi, pomijające istotny kontekst. Cytat Rozpoczynam nowy, ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, w którym to powalczę z materią, z którą mi się walczyć nie chce. Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać przy akompaniamencie dętej orkiestry, tańcach i z uśmiechem takim, że gdyby nie uszy, to szczęka by odpadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 59 minut temu Autor Share Napisano 59 minut temu (edytowane) 31 minut temu, greatgonzo napisał: Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać...................................... Znaczy się - namawiasz mnie na zmianę decyzji i liczysz na kolejny warsztat ? Kusisz Edytowane 58 minut temu przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 53 minuty temu Share Napisano 53 minuty temu W żadnym razie! Najwyżej trzymam Cię za słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 minut temu Share Napisano 6 minut temu 4 godziny temu, abtb napisał: Ja pier...lę - szczyt lenistwa A wiesz coś musi być na rzeczy bo od powrotu z E-Day nie zacząłem nowego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi