abtb Napisano 20 Lipca Autor Napisano 20 Lipca 21 minut temu, greatgonzo napisał: Jakby się jeszcze udało znaleźć zapłon (na osłonie reduktora), który nie byłby właściwy dla samolotów z 1944.... . Wystarczy odciąć rozdzielacze (iskrowniko-rozdzielacze w tym przypadku) i przykleić odpowiednie z modelu Revella. Boszsze - to jakiś koszmar Daj jakąś fotkę jak ma to wyglądać , bo zaraz zwariuję Ty chyba masz w planie w tym roku wysłać mnie do lekarza odpowiedniej specjalności . Szybkim strzałem strzelę, że chodzi o to by odciąć te dzyndzle po bokach a w ich miejsce dać takie okrągłe 28 minut temu, greatgonzo napisał: Revell nie robił Hellcatów, albo innych Korsarzy? Mogłyby się nadać. Robił Korsarza. I że kupić i przeszczepić? I znowu zostanę z płatowcem bez silnika 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 20 Lipca Napisano 20 Lipca (edytowane) Ale będziesz pół kroku do przodu, jeśli wybierzesz późniejszy egzemplarz, bo będziesz już miał odcięte nieprawidłowe rozdzielacze i pozostanie znaleźć właściwe. Np. od Hellcata. Bo z tym Hellcatem to się jakby trochę rozpędziłem. Z drugiej strony biorąc pod uwagę skuteczność, z jaką producenci zestawów serwują ten element, to jest spora szansa, że w Hellcacie będzie on odpowiedni do wczesnych P-47 :). Tu masz fotę jak wyglądał przód tego silnika. To jest F4U, ale wyglądało to tak samo w P-47C/wczesne D., a zdjęcie jest całkiem czytelne. Sterownik śmigła stałoprędkościowego jest do HS i brakuje szczotek do napędu mechanizmu śmigła CE, ale to nie dotyczy zapłonu i są to szczegóły, którymi nie zawracałeś sobie głowy do tej pory i warsztat jest silnie podkreślony, że niepurystyczny, więc nawet w ogóle o tym nie wspominam :). Edytowane 20 Lipca przez greatgonzo Cytuj
Xmen Napisano 20 Lipca Napisano 20 Lipca 7 godzin temu, abtb napisał: Zaprawdę powiadam wam - NIE KUPUJCIE tego modelu Nie strasz, nie strasz. Aż mnie zachęciłeś do zakupu. 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 20 Lipca Napisano 20 Lipca Nihil novi, ale przy okazji: warbirdy, jako dokumentacja, wymagają uwagi. Szczególnie w rejonie napędu. Little Demon ma zamontowany silnik w konfiguracji jaka nie występowała na żadnym P-47. I tak nie jest źle, bo przynajmniej silnik jest wojskowy. Nierzadko warbirdy latają z cywilnymi motorami. Cytuj
abtb Napisano 21 Lipca Autor Napisano 21 Lipca Przyłożyłem skrzydła Kp do Revella: Perfect A potem przykleiłem do dzbanka z Kp: Całkiem spoko, ale już z dołu: No nie wygląda to dobrze, a szczególnie połączenie we wnękach. Coś będzie trzeba wykombinować Na razie poszedł kit: I żeby kolega @jachud3 nie jojczył że mu światełka źle wyglądają - przykleiłem to co dało Kp i zalałem Ca: Potem to sobie wyszlifowałem i wypolerowałem: Nawet widać żółtą linię: I nie ma co marudzić, bo powiększenie - jak widać- jest znaczne (a nawet bardzo ) A wracając do silnika i "iskrowniko-rozdzielaczy" - są takie aftermarkety do nabycia (co prawda ten jest do Tamiyi ale taki sam jest też do Revella, różnią się tylko sposobem mocowania do kadłuba): Silnik Eduardowego Hellcata wygląda tak: czyli jakby taki - prawie, bo jednak te dynksy po bokach w rzucie z góry są raczej lekko łezkowate a nie okrągłe: Natomiast ten pokazany przez Gonza : 16 godzin temu, greatgonzo napisał: to jakby to: plus jakiś dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania Silnik z dzbanka Tamki: z Revella: W Korsarzu Revella to wygląda tak: czyli wszyscy producenci dają okrągłe. Co prawda w widoku od przodu nie ma to znaczenia ale jednak............... Jeżeli czegoś nie zatrybiłem (co jest bardzo możliwe ) proszę o korektę i naprowadzenie na właściwe tory Cytuj
greatgonzo Napisano 21 Lipca Napisano 21 Lipca Kwestię proporcji i szczegółowości pomijam. Od góry: - D-30 dobry do Hellcata. - Hellcat - dobry do Hellcata - Zdjęcia żywych silników - najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47 - Razorback Tamiya - mieszanka różnych silników, po usunięcia iskrownika ze środka - dobry do późnych P-47 - Bubbletop Revella - dobry do Hellcata - Korsarz - dobry do Hellcata i Korsarza od późnego 1A (dotyczy wszystkich dobrych do Hellcata) Dynks z przodu po którym została tylko podstawa ze szpilkami do mocowania, to regulator śmigła, zwany governorem. Różny w zależności od typu śmigła. To jest właśnie przyczyna, dla której łamię się, czy książeczki o kolorach nie poprzedzić jednak antymonografią P-47 :). 1 Cytuj
abtb Napisano 21 Lipca Autor Napisano 21 Lipca 52 minuty temu, greatgonzo napisał: najniżej, seria 21 - dobry do wczesnych P-47 Czyli że ten: 5 godzin temu, abtb napisał: Noo, to będzie trzeba coś wystrugać na podobieństwo A potem tradycyjnie - ŚMIGŁO 55 minut temu, greatgonzo napisał: łamię się, czy książeczki o kolorach Dotarły do mnie słuchy o próbach literackich - jestem ciekaw lektury 57 minut temu, greatgonzo napisał: poprzedzić jednak antymonografią P-47 :). Dla mnie to już pewnie nie pomoże, ale ewentualnym naśladowcom to by się taka konkretna lektura z pewnością przydała Cytuj
jachud3 Napisano 21 Lipca Napisano 21 Lipca 8 godzin temu, abtb napisał: nie ma co marudzić Zawsze jest polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać Cytuj
Moses Napisano 21 Lipca Napisano 21 Lipca 3 minuty temu, jachud3 napisał: Zawsze jest polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Bo jakbyś trochę siuwaksu np. Tamiyi użył, to błysk po oczach by walił, a tak to mleko widać jak by uzył polerki do paznokci, albo dedykowanej modelarskiej polerki to by było sikalafą a tak to...... Cytuj
Grzes Napisano 21 Lipca Napisano 21 Lipca Kurde, widzę, że mocno zmieniła się definicja pojęcia "warsztat relaksacyjny" 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Lipca Autor Napisano 22 Lipca 13 godzin temu, Xmen napisał: Naprawdę przejmujesz się takimi pierdołami? TAK! Walczę jak lew o jak najlepsze wykonanie z tego mydła prawdziwej perełki 13 godzin temu, jachud3 napisał: a tak to mleko widać 13 godzin temu, Moses napisał: a tak to...... Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki I tak będą malowane na stosowny kolor, tak jak w sześciu poprzednich i ośmiu następnych. Więc uważam, że nie ma o co kopii kruszyć 13 godzin temu, jachud3 napisał: polerowałeś to waćpan przy użyciu pasty, czy samym papierkiem? Pytasz kolarza czy jeździł rowerem ? 12 godzin temu, Grzes napisał: mocno zmieniła się definicja pojęcia "warsztat relaksacyjny" To tylko chwilowe zachwianie dyscypliny partyjnej Składam stanowczą samokrytykę i obiecuję zdecydowaną poprawę w kolejnym warsztacie A tymczasem udało się jakoś powycierać kit i poprawić linie podziałowe na przejściu kadłub - skrzydło: Jeszcze trochę i będzie z górki Cytuj
Grzes Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca 29 minut temu, abtb napisał: Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki Kurde... Tak było! 1 Cytuj
Moses Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca 1 godzinę temu, abtb napisał: Podnieciliście się tymi lampkami jak gówniarz z podstawówki, który zobaczył majtki u nauczycielki Panie kolego. ja chodzilem do szkoly w czasach zmian ustrojowych, i zobaczenie majtek u nauczycielki z kady mojej szkoly, moglo sie skonczyc traumą i niechecia do płci przeciwnej. 2 Cytuj
Xmen Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: TAK! Czyli znika jedna z ostatnich ostoi normalności. na forum.. Edytowane 22 Lipca przez Xmen 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Lipca Autor Napisano 22 Lipca 6 minut temu, Xmen napisał: Czyli umiera jedna z ostatnich ostoi normalności. na forum.. Nie przesadzaj. Jak dobrze przeczytasz wątek warsztatowy (od początku) to wyczytasz bardzo ważną informację, której, o dziwo, nikt nie "pociągnął" dalej. Ale może to i lepiej Cytuj
Xmen Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca 2 minuty temu, abtb napisał: Jak dobrze przeczytasz wątek warsztatowy Za dużo czytania. 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Lipca Autor Napisano 22 Lipca 21 minut temu, Xmen napisał: Za dużo czytania. Ja pier...lę - szczyt lenistwa Proszszę: W dniu 12.07.2026 o 07:37, abtb napisał: ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, Ale żeby nie było - jeszcze trochę w norze polepię plastikowych samolocików i do portfolio/galerii wrzucę Cytuj
greatgonzo Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca Albowiem czytamy ze zrozumieniem i nie zmieni tego tendencyjne, wybiórcze cytowanie wypowiedzi, pomijające istotny kontekst. Cytat Rozpoczynam nowy, ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, w którym to powalczę z materią, z którą mi się walczyć nie chce. Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać przy akompaniamencie dętej orkiestry, tańcach i z uśmiechem takim, że gdyby nie uszy, to szczęka by odpadła. Cytuj
abtb Napisano 22 Lipca Autor Napisano 22 Lipca (edytowane) 31 minut temu, greatgonzo napisał: Spodziewamy się licznych warsztatów gdzie walka będzie trwać...................................... Znaczy się - namawiasz mnie na zmianę decyzji i liczysz na kolejny warsztat ? Kusisz Edytowane 22 Lipca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca W żadnym razie! Najwyżej trzymam Cię za słowo. 1 Cytuj
Xmen Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca 4 godziny temu, abtb napisał: Ja pier...lę - szczyt lenistwa A wiesz coś musi być na rzeczy bo od powrotu z E-Day nie zacząłem nowego modelu. 1 Cytuj
abtb Napisano 25 Lipca Autor Napisano 25 Lipca Lecę dalej Przygotowałem sobie taką oto bambetle: Nawet coś tam wystrugałem: Następnie, jako modelarski beton, zrobiłem sobie ....... a nie, to już chyba pisłałem w jakimś warsztacie Po maziajach następuje część malunkowa: - najsampierw dół: a potem góra: I tak bardziej z góry: i tak bardziej z dołu: Teraz połysk i można nalepiać nalepki - mam nadzieję że się do czegoś nadają 3 Cytuj
abtb Napisano 26 Lipca Autor Napisano 26 Lipca (edytowane) W dniu 25.07.2026 o 23:21, abtb napisał: Teraz połysk A jakże - położyłem W dniu 25.07.2026 o 23:21, abtb napisał: i można nalepiać nalepki Nalepiłem W dniu 25.07.2026 o 23:21, abtb napisał: mam nadzieję że się do czegoś nadają Jak wiadomo - nadzieja umiera ostatnia Kalki w sumie nie takie złe. Kładłem już dużo gorsze. W tym wydaniu Kp okazało się że biały podkład pod znaki i inne pisaniny trochę się wymknął spod kontroli i delikatnie wylazł poza obrys. Na znakach "państwowych" co się dało, obciąłem przed przyklejeniem, resztę będzie trzeba zaretuszować. Największa tragedia była z nr seryjnym 16271 - tu konkretnie wszystko się rozminęło. Ale jak wiadomo - głupiemu szczęście sprzyja i okazało się że w pozostałościach kalkowych po Razor backu z Tamiyi jest żółty numer z którego da się złożyć serial. I się udało . Czerwone pola "NO STEP" oraz cyferki "1 2 3 4" zaczerpnięte z kalek do P-47 Revella. Kalki zestawowe nawet całkiem dobrze siadły choć dobrze jest przeciągnąć igłą po liniach, żeby lepiej weszły. Jak to wszytko "jest dobrze" będzie widać po położeniu łosza. Jakby co - @jachud3 pod mikroskopem elektronowym wytropi zdrady i obwieści je światu Fotosy: Aha - golenie podwozia wziąłem z Revella, bo były jednak trochę lepiej odlane niż zestawowe. A co za tym idzie - pokrywy podwozia też zapożyczę Edytowane 27 Lipca przez abtb 3 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi