Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 7 8ton Halftrack mit 88mm Flak 36/37 1/35 DRAGON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie 

Po ukończeniu Strykera ruszam z kolejnym tematem. Tym razem padło na zestaw KOMBO Dragona Sd.Kfz. 7 8ton Halftrack mit 88mm Flak 36/37. 

image.png.2e8e76dc987f3d5ff94084db8f826311.png

Do samego pojazdu nie udało mi się znaleźć dedykowanych blaszech, zatem będzie on prosto z pudła. Natomiast do działa 88mm mam kupione blaszki od PARTA i lufę metalową. 

Malowanie pojazdu jak i działa mam zamiar wykonać w kolorze panzergrau, gdyż takowego malowania nie mam jeszcze w swojej kolekcji. Na razie nie wrzucam nic ekstra bo kleję pojazd prosto z pudła i nie chcę przynudzać.

• Like 7
Napisano

Żeby nie było nudy na pojeździe zakupiłem sobie taką kompanię żołnierzy. W sumie 11 będzie niezła zabawa. Może w końcu jakaś figurka mi wyjdzie :)

image.png.775ea40a5815026d00ceaf10c10827fc.png

• Like 2
Napisano

Ten z kołem ratunkowym w rękach (nr 7) jest niezły i ten co zjada gile (nr 1). Pokaż zdjęcie "żywych" figurek nie wizualizacji. W każdym razie jest co robić.

• Haha 1
Napisano (edytowane)

No ciekawe jak z jakością tych figurek, nigdzie nie ma zdjęć jak to wygląda, ten sam obrazek i identyczny zestaw mają w też w 1/72, cena za ilość figurek dobra , byle to nie było to kolejne mydło :) , trochę tak jak by z jednej rodziny załoga.

Edytowane przez Evildead
Napisano
Godzinę temu, Evildead napisał:

No ciekawe jak z jakością tych figurek, nigdzie nie ma zdjęć jak to wygląda, ten sam obrazek i identyczny zestaw mają w też w 1/72, cena za ilość figurek dobra , byle to nie było to kolejne mydło :) , trochę tak jak by z jednej rodziny załoga.

Godzinę temu, Gerd napisał:

Ten z kołem ratunkowym w rękach (nr 7) jest niezły i ten co zjada gile (nr 1). Pokaż zdjęcie "żywych" figurek nie wizualizacji. W każdym razie jest co robić.

Jak przyjdą to wrzucę zdjęcia

Napisano

Jedno z malowań w instrukcji przypomina trochę, może na jedno oko to z poniższej fotki 

Sd.Kfz. 7 : Germany (DEU)

Napisano (edytowane)

W dniu 2.08.2026 o 17:41, Gerd napisał:

Ten z kołem ratunkowym w rękach (nr 7) 

Koło wydaje się być za duże dla tego pływaka

Germania-Figuren przypomina mi firmę Glowel Miniatures , mają podobny sposób pokazywania swoich produktów , w większości są to tylko wizualizacje lub zdjęcia robione w zbyt dużym oddaleniu. Czasem w Internecie można znaleźć zdjęcia figurek w zbliżeniu , ale bez podanej skali i już pomalowane

Wehrmacht

1/72

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/0/7/3/53333_1_GER-WW2-184_1.jpg

Edytowane przez bulik58
  • Super Moderator
Napisano

Obawiam się że będzie k..a o ile skalowanie w dół czasem się udaje (35 na 72) to jednak detal opracowany dla 72 i powiększony do 35 da raczej kuriozalne efekty (patrz kierownica)

Już lepiej kup set z MB dedykowany do 7 można wymienić głowy na jakieś żywiczne i ewentualnie dłonie i są całkiem ok.

Ale chętnie popatrzę co powstanie.

• Like 1
Napisano
10 minut temu, Greif napisał:

Obawiam się że będzie k..a o ile skalowanie w dół czasem się udaje (35 na 72) to jednak detal opracowany dla 72 i powiększony do 35 da raczej kuriozalne efekty (patrz kierownica)

Już lepiej kup set z MB dedykowany do 7 można wymienić głowy na jakieś żywiczne i ewentualnie dłonie i są całkiem ok.

Ale chętnie popatrzę co powstanie.

A co to za set z MB masz linka? 

Napisano
59 minut temu, Greif napisał:

Przeglądając nieliczne fotki figurek odniosłem podobne wrażenie , zastanawiającym jest to iż większość zdjęć ukazuje zestawy w 1/72 ,  chyba tylko 2 lub 3 były w 35 ale te ostatnie były już pomalowane. Kiedyś znalazłem artykuł na ten temat , figurki są malowane przez znanych w świecie modelarskim fachowców którzy farbą potrafią ukryć wiele bubli które pan X odkryje dopiero w domu po rozpakowaniu . Zestaw MB też nie jest ósmym cudem świata ale pasuje chociaż do skali , a zawsze można coś przy nich pozmieniać np. dłonie , głowy , oporządzenie i broń

Napisano

Nie może mnie to ominąć. Patrzamy uważnie i bierz się do roboty:) Widzimy się w galerii za pół roku...

Napisano

Bez zbędnego gadania udało mi się skończyć pojazd. Wrzucam tutaj tylko ze względów kronikarskich jedną fotkę. Teraz biorę się za działo 88. Tutaj będzie sporo zabawy bo mam aż do niego 3 zestawy blaszek.

Ps. Co do figurek to zaryzykuję i wezmę te co na początku wrzuciłem. Najwyżej zmienię je na inne jak mi nie będą pasować.

DSC09277.thumb.jpg.3a2fe4ed1f7100cfc2da8d7915d48c1c.jpg

• Like 6
  • 2 weeks later...
Napisano

Przyszły figurki. Jak się prezentują widać na poniższym zdjęciu. Mam prośbę do tych co się znają na mundurach. Może mi ktoś opisać jakie modele bluz, spodni, szelek są na tych figurkach, bo nie do końca wiem jakich kolorów użyć do ich pomalowania. Wyglądają mi na jakieś wczesne mundury ale nie wiem co to do końca.

Poza tym wrzucam też pierwsze zdjęcia FLAKA 88/36

image.thumb.jpeg.205f7b557e88c7639b61d13ed3921347.jpeg

DSC09281.thumb.jpg.96d2ac3e21b88905881a601932a7bd50.jpg

DSC09282.thumb.jpg.b833baf6a503b18c0d975097454b55bd.jpg

• Like 2
Napisano
3 godziny temu, patrykd napisał:

Przyszły figurki. Jak się prezentują widać na poniższym zdjęciu. Mam prośbę do tych co się znają na mundurach. Może mi ktoś opisać jakie modele bluz, spodni, szelek są na tych figurkach, bo nie do końca wiem jakich kolorów użyć do ich pomalowania

Z kolorem feldgrau to jest podobnie jak z ruską farbą , jaki zielony nie weźmiesz to pasuje. I nie żebym był złośliwy przy piątku :stolek: . Załoganci i Halftrack to Wehrmacht czy Luftwaffe ?

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

ABT738_1.jpg

ABT738_3.jpg

ABT738-DEUTSCHE-UNIFORMEN-V28.jpg

The Wehrmacht enlisted man's Feldbluse models

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, patrykd napisał:

Zaloganci sa z wermachtu. Poczatek wojny

Początek wojny to 1939 - 40 a twój model to : nieznany Stalingrad 1942, Gross Deutschland 1943 , 256 Inf. Div 1943 , nieznany 1943 , H.Goering 1942 ,  1940 powinno być  Fall Gelb , bo  Barbarossa to 1941 , chyba że w Chinach był 1940 wtedy .

tyle germańców ci chyba wystarczy 

1939r. M36 Style

An early-war German M36 style Wehrmacht uniform features a blue-gray field wool tunic with a distinctive bottle-green (Flaschengrün) collar, high black leather marching boots, and an M35 or M40 steel helmet. Feldbluse: Field-gray wool with five to six front buttons, pleated pockets with scalloped flaps, and a contrasting dark green collar

735446861_2048342672718711_7155239241789513547_n.png?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1638x2048&ctp=s590x590&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=ALcV2DR_57UQ7kNvwEfhdL-&_nc_oc=AdoHW93r0uD-5ORNG50OuKPPepWn4J6E80G48pwki1ojm_C8S2VyTGXygiSBo2xnmd3LL2TuThj5sFEnwXeXscv3&_nc_zt=14&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=iBBWLCS7K0xhyAHHKg5luQ&_nc_ss=78289&oh=00_AQH4rzlLBwCO2x1MLfRQDu2IG916Rjp9X3nVW7QSCKAidw&oe=6A8EA683

Insignia: Dark green collar tabs (Litzen), shoulder boards with branch-of-service color piping, and a woven national chest eagle (Hoheitsabzeichen) over the right breast pocket.

1939-42

Headgear: M35 or M40 steel helmet featuring side decal markings (national tricolor and army eagle shield)

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

High black leather jackboots (Knobelbecher), a leather belt with a "Gott mit uns" buckle, leather Mauser Kar98k ammunition pouches, and a bread bag/canteen setup.

1943 Uniform (Mid-to-Late War / M42–M43 Style)

Collar: Field-gray collar matching the rest of the tunic, eliminating the separate dark green wool piece.

Pockets: Straight-cut pocket flaps with all outer pleats removed to save cloth and sewing time.

Footwear: Short ankle boots (Marschstiefel replacement) worn with canvas gaiters/leggings due to leather shortages.

Quality: Poorer-grade wool blended with higher rayon content, resulting in a rougher texture and faded gray appearance.

1942

Może być zdjęciem przedstawiającym tekstBrak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

„Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie”,

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

to książeczkę z Ospreya mam w oryginale , tu masz kopię w PDF może ci się przydać

https://www.scribd.com/document/828125517/Osprey-Men-At-Arms-336-German-Army-1939-45-5-Western-Front-1943

http://militaria.wwii.free.fr/doc/-equip all/-uniformes/German Army Uniforms of the Heer.pdf

https://www.quora.com/What-are-the-differences-between-the-German-uniforms-of-World-War-II-the-M40-M41-M42-and-M43-Tunic-Which-of-these-four-was-made-the-most

Großdeutschland, Field Uniforms

https://www.themilitarymark.com/wwii-wehrmacht-heer/blog-post-title-two-bxeel-f5abd

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Mundury WH i artyleri wyglądały podobnie , różniły się oporządzeniem i farbą (Waffenfarbe) piechota białe artyleria czerwone obszycia na naramiennikach i patkach kołnierzowych . 

Original World War 2 WW2 Heer German Army Artillery Uniform Wehrmacht Greatcoat

t_1_niemiecka_bluza_mundurowa_m36_188.jpgt_2_niemiecka_bluza_mundurowa_m36_148.jpgt_11_niemiecka_bluza_mundurowa_m36_735.jpgt_12_niemiecka_bluza_mundurowa_m36_789.jpg

mundur M40 artylerzysty

German-Field-Marshall-Full-Uniform-77.pngIMG_7935.jpg

German 88mm ArtilleryGermany's Edge — The Dual-Purpose 88mm Gun - The Armory Life

Why the German 88mm Gun Was the Best Throughout WWIIGerman flak crew with dog beside 8.8 cm flak 36 gun

Edytowane przez bulik58
Napisano (edytowane)
Cytat
Cytat

Załoganci i Halftrack to Wehrmacht czy Luftwaffe ?

Khem, khem...

Luftwaffe, to właśnie Wehrmacht.

Tak jak Kriegsmarine.

I Heer (o które zapewne tu chodzi).

Przeciwlotnicze armaty plot 8,8 cm (nie Bunker-Flak) zaczęły swoją służbę w Heer dopiero w ~połowie 1941 roku  

Edytowane przez Merten
Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ma ktos zdjecie transportowanej armaty z rozlozonymi bocznymi nogami. Skoro zdarzalonsie strzelac z wózków bezposrednio i na nich byly rozlozone boczne nogi bez ich osadzania na podlozu. Zastanawiam sie czy mozna bylo tak przewozić armatę. 

Napisano

Nie znam się, ale się wypowiem😉. Posty przeczytałem  a , jako że w temacie hitlerowskiej OPL. wiem mniej jak w przypadku Aliantów  ,  sposiłkowałem się internetem i już mogę coś napisać:cool: .  Dywizje Wermachtu jak i Waffen SS (pancerne, zmotoryzowane i piechoty)  na poziomie organicznym dysponowały tylko lekkim dywizjonem p.lot. składającym się z działek kal. 20-37mm zarówno holowanych jak i samobieżnych.  Średnią i ciężką obronę p.lot. jednostek polowych zapewniały zaś  jednostki artylerii p.lot.  Luftwaffe  które właśnie były wyposażone w baterie dział acht-acht. Ich umundurowanie zdecydowanie różniło się krojem  od tego zwykłego używanego w jednostkach lądowych Wermachtu i SS  i co najważniejsze  nie było koloru Feldgrau tylko szarego, także hełmy były malowane na szaro , emblematy na hełmach czy mundurach też  były typu Luftwaffe , także niestety Przyjacielu będziesz musiał tych swoich załogantów , przerobić tzn. zlikwidować im kieszenie :D. Poniżej zamieszczam zdjęcie unteroffizziera (plutonowego) artylerii  przeciwlotniczej (czerwone patki) z Odznaką Bojową  Flak i oznaczeniem artylerii przeciwlotniczej na rękawie:

German Luftwaffe Anti Aircraft Gunner- Basic Uniform (1939-1945) - History  in the Making

• Like 1
Napisano (edytowane)
Cytat

Średnią i ciężką obronę p.lot. jednostek polowych zapewniały zaś  jednostki artylerii p.lot.  Luftwaffe  które właśnie były wyposażone w baterie dział acht-acht. 

Tak, było na samym początku wojny.

Od wiosny 1941 Heer zaczęło organizować też dywizjony z armatami acht-acht. Do końca wojny powstało ich koło 60 (kropla w morzu przy setkach dywizjonów Luftwaffe), ale na szczęście dla klejącego mundurów przerabiać nie trzeba.

No i pamiętać należy o numerach rejestracyjnych ciągnika zaczynających się od WH-XXXX. 

😉

Edytowane przez Merten
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Merten napisał:

Khem, khem...

Luftwaffe, to właśnie Wehrmacht.

Tak jak Kriegsmarine.

I Heer (o które zapewne tu chodzi).

Przeciwlotnicze armaty plot 8,8 cm (nie Bunker-Flak) zaczęły swoją służbę w Heer dopiero w ~połowie 1941 roku  

:hmmm: ehem  dziękuję za wykład na temat organizacji i przynależności Heer , Luftwaffe i Kriegsmarine ale jest dość mocno spóźnionym  gdyż jest mi znanym od długiego czasu. Zanim  wydasz  swoją  ,, opinię ,, to pierw zapoznaj z tematem od początku a nie wrzucaj okrojoną  wersję i  ,, komentuj. ,, 

1. Przyszły figurki. Jak się prezentują widać na poniższym zdjęciu. Mam prośbę do tych co się znają na mundurach. Może mi ktoś opisać jakie modele bluz, spodni, szelek są na tych figurkach, bo nie do końca wiem jakich kolorów użyć do ich pomalowania. Wyglądają mi na jakieś wczesne mundury ale nie wiem co to do końca.

Czy TY byś wiedział po tej odpowiedzi o jaki rodzaj Herr czy Luftwaffe chodzi ?

2. Załoganci i Halftrack to Wehrmacht czy Luftwaffe ? 

Chyba mundury ich się różnia albo nie?

3.Zaloganci sa z wermachtu. Poczatek wojny 

Pomimo podobnych mundurów to jednak różnią się tzw. Waffenfarbe czy nie ? 

Hochrot or tiefrot) as their Waffenfarbe, designating the artillery branch (Artillerie) and heavy flak units, rather than white. White (Weiß) was reserved for the infantry.