rymulus Napisano 26 Września Napisano 26 Września Witam. Galeria modelu robionego w większości podczas tak zwanego klejenia grupowego. Jest to więc model prosto z pudła, wymienione, na własnoręcznie zrobione z blachy, zostały tylko stery do AIM-120. Co do samego modelu to klei się go bardzo przyjemnie. Uwagę należy zwrócić na miękki plastik, który bardzo łatwo się rysuje. Inna wada to zasobnik AAQ-28, w zestawie jest wersja z wlotem powietrza po prawej stronie, a a powinien być po lewej dla F-16. Poprawa jest dość prosta, wystarczy odciąć głowice i ją obrócić, zakleić stare i zrobić nowe otwory montażowe. Ja musiałem kupić żywiczny bo o tym, że to błędna wersja zorientowałem się już po pomalowaniu i oklejeniu kalkami zestawowego. Problematyczne też są kalki. Nie reagują wcale na płyny czy to Tamki, czy Sole. Po potraktowaniu Bilmodelem zrobiły się na gwiazdach bąble. Zaschły z takimi bąblami i musiałem je usunąć żyletką, a potem namalować od masek. 32 Cytuj
Adamo722 Napisano 26 Września Napisano 26 Września Model fajny podoba się Tematyka ostatnio problematyczna 1 3 Cytuj
barszczo Napisano 26 Września Napisano 26 Września Model super, a za to że w plamy, bardzo duży plus . 1 Cytuj
rymulus Napisano 27 Września Autor Napisano 27 Września 1 godzinę temu, DobreMzimu napisał: Jakimi farbami malowałeś? Tu cały przekrój producentów. Hataka, MRP, Gunze, Tamka. A jeśli pytasz o numery kolorów to zgodnie z tym co jest w instrukcji. Poza oczywiście kolorami, których użyłem jako podkład. 8 godzin temu, barszczo napisał: Model super, a za to że w plamy, bardzo duży plus . Dzięki. 9 godzin temu, Adamo722 napisał: Model fajny podoba się Tematyka ostatnio problematyczna Dzięki. Co do problematycznych tematów to potrafię oddzielić hobby od polityki i historii. 2 1 Cytuj
DobreMzimu Napisano 27 Września Napisano 27 Września 1 godzinę temu, rymulus napisał: Tu cały przekrój producentów. Hataka, MRP, Gunze, Tamka. A jeśli pytasz o numery kolorów to zgodnie z tym co jest w instrukcji. Poza oczywiście kolorami, których użyłem jako podkład. Piaskowy z której firmy? Cytuj
rymulus Napisano Niedziela o 14:49 Autor Napisano Niedziela o 14:49 5 godzin temu, DobreMzimu napisał: Piaskowy z której firmy? MRP 1 Cytuj
Lipa Napisano Niedziela o 15:41 Napisano Niedziela o 15:41 Fajnie pomalowany i pobrudzony. F16 fajnie wygląda w takim kolorowym kamuflażu. 1 Cytuj
smialus Napisano wczoraj o 07:22 Napisano wczoraj o 07:22 Nietoper, jedne z najładniejszych malowań szesnastek. No wyszedł primasort, ale zamień zasobnik AXQ-14 na zbiornik. 1 Cytuj
GreGG24 Napisano wczoraj o 09:51 Napisano wczoraj o 09:51 Fajna Burza, dobrze umorusana. Mam jakiś dysonans co do użytych przez Ciebie odcieni, a może to kwestia oświetlenia. Za mało żywe są jak dla mnie. Ale to klątwa modelarzy. 1 Cytuj
rymulus Napisano wczoraj o 10:15 Autor Napisano wczoraj o 10:15 (edytowane) 2 godziny temu, GreGG24 napisał: Fajna Burza, dobrze umorusana. Mam jakiś dysonans co do użytych przez Ciebie odcieni, a może to kwestia oświetlenia. Za mało żywe są jak dla mnie. Ale to klątwa modelarzy. Bardziej żywe kolory były używane na wcześniejszych maszynach jak F-4 czy Skyhawk. Tu kolory są dość zbieżne ze średnią z dokumentacji. 5 godzin temu, smialus napisał: ale zamień zasobnik AXQ-14 na zbiornik Nieśmiało zapytam, dlaczego? Edytowane wczoraj o 12:30 przez rymulus Cytuj
GreGG24 Napisano wczoraj o 10:29 Napisano wczoraj o 10:29 Zielony jest OK, ale beżowy brąz (Dark Tan) wyszedł u Ciebie za mocno przygaszony. Ja używam GS H-310, ale Hataka ma również podobny odcień w swoim zestawie do nowoczesnych izraelskich malowań. 1 Cytuj
rymulus Napisano wczoraj o 12:51 Autor Napisano wczoraj o 12:51 2 godziny temu, GreGG24 napisał: ale beżowy brąz (Dark Tan) wyszedł u Ciebie za mocno przygaszony Odwieczny dylemat interpretacji zdjęć. Masz całkowitą rację, na tym zdjęciu kolor ten jest "wyraźniejszy". Na swoją obronę mogę napisać, że zdjęcie pokazuje samolot ze świeżym malowaniem, jeszcze bez śladów zużycia. Na kilku zdjęciach jakie widziałem ten brąz był spłowiały i poprzecierany do tego stopnia, że wychodził kolor piaskowy spod niego. Cytuj
GreGG24 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, rymulus napisał: Odwieczny dylemat interpretacji zdjęć. Masz całkowitą rację, na tym zdjęciu kolor ten jest "wyraźniejszy". Na swoją obronę mogę napisać, że zdjęcie pokazuje samolot ze świeżym malowaniem, jeszcze bez śladów zużycia. Na kilku zdjęciach jakie widziałem ten brąz był spłowiały i poprzecierany do tego stopnia, że wychodził kolor piaskowy spod niego. Nie musimy interpretować zdjęć. Odcień Dark Tan to FS 30219. Nie widziałem jeszcze tak spłowiałej Sufy, zwłaszcza na żywo, gdy byłem w bazie Ramon i w niej siedziałem. Samoloty nie parkują na słońcu, tylko w podziemnych hangarach. Ale to Twoja interpretacja i "licenza poetica" Tu masz nieco więcej materiałów na temat izraelskich kamuflaży - na przyszłość, bo mam nadzieje, ze to nie Twój ostatni model Chel ha'Avir. IAF Israeli Air Force Camouflage - Gmodel Art Edytowane 22 godziny temu przez GreGG24 1 Cytuj
smialus Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 8 godzin temu, rymulus napisał: Bardziej żywe kolory były używane na wcześniejszych maszynach jak F-4 czy Skyhawk. Tu kolory są dość zbieżne ze średnią z dokumentacji. Nieśmiało zapytam, dlaczego? Bo nie współgra z podwieszeniami, ale spoko mój I twój będą się uzupełniać. Co do kolorów wydaje mi sie że jakbyś dał inne tło ten brązowy też byłby inny, moim skromnym zdaniem jest bardzo ok. Ja swoje dwie Sufiny malowalem Gunziakami i o ile pamiętam drugą AK Real Color Ta na czarnym była malowana gunze, A na dachu AK fakt trochę te kolory się różnią, AK zdecydowanie jest jaśniejsza I bardziej taka płowa 1 Cytuj
rymulus Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 5 godzin temu, GreGG24 napisał: Odcień Dark Tan to FS 30219. Nurtowało mnie i sprawdziłem jakiej farby użyłem. Okazuje się, że dokładnie tej której numer FS podałeś. Z palety firmy MRP. Cytuj
kolan Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Super fajny model. Taki kamuflaż maluje się tylko z ręki? Wspomagałeś się jakimiś maskami albo wałeczkami ? 1 Cytuj
rymulus Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 59 minut temu, kolan napisał: Super fajny model. Taki kamuflaż maluje się tylko z ręki? Wspomagałeś się jakimiś maskami albo wałeczkami ? Dzięki. Wszystko malowane z ręki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi