eKrystian Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 WitamTo teraz już wiem, ze zrobię jednakowej wielkości te halogeny. No ! Tak jak Ci mówiłem, daj same małe nie mieszane, wydaje mi się, że będą bardziej odp. orginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Witam Model jest już prawie na ukończeniu - jakieś 95 %. Pozostały jeszcze do zrobienia: napisy, logo; wycieraczki; dolne schodki; klamki; uchwyty pod szybę, szyby itp. Wszystko będzie zrobione po tym jak zrobię porządne kalkomanie. Dobra koniec gadania. Oto fotki: - dół z lewej i prawej: - wnętrze: - kominy (jeszcze drobne poprawki je czkają): - widok ogólny: przód: prawy bok: lewy bok: Zapraszam do komentowania. Od razu mówię, że boczne owiewki na atrapie pod spodem będą podmalowane oraz że zajmę się dołem kominów. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniakscań Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Scania od razu lepiej prezentuje się z tymi poprawionymi światełkami... fajnie wglądają te koguty i tłumik... Zrób tylko fajnie kalki i będą Lajty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 No ... i o to chodziło. Zobaczymy końcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Całkiem fajny model i z niecierpliwością czekamy na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Oj robi wrażenie ,robi Kominy prezentują się zdecydowanie lepiej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Witam Pod dość długiej przerwie zamieszczam kolejne fotki z budowy mojej Skakanki. Fotki: Światła tylne jakoś się odkleiły i dlatego są trochę krzywo. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Czy ja dobrze widzę czy mocowanie kominów jest z drewna zrobione? Coś tu nie hallo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Truckaman - dobrze widzisz mocowanie kominów jest zrobione ze sklejki bo nic innego nie miałem pod ręką, co byłoby na tyle wytrzymałe. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Nie lepiej zrobić je z np wyprasek, pcv albo nawet z pudełka po CD?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam Pomaluj na czarno i będzie git Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Efekt końcowy jest super piękna ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 punio Scania nie jest jeszcze skończona Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Aha też się zastanawiałem czy tak czy nie ale i tak jest zarąbista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Ogólnie model prezentuje się jak na razie bardzo ładnie tylko te lampy z tyłu... Wyglądają nienaturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Witam. Ostatnie fotki były dość dawno (jakoś się tak zeszło). Od ostatniego czasu zmieniło się: - koń na 98% już skończony, - powstała naczepa: - ostatnia oś jest skrętna, - buda pomalowana szpachlą motipa i wyszlifowana, - pozostaje skończyć zderzak i budę na biało pomalować, Koniec gadania. Oto fotki: Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Kolego w jaki spsób zrobiłeś skrędną ośkę w naczepie {że skręce się odwrotnie to kierunku jazdy} pozdrawiam fajny model i czysto wykonany!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 17 Czerwca 2009 Witam. Model troszkę wygląda, jak by był zrobiony z kartonu. Ostatnia oś skrętna w naczepie? Na jakiej zasadzie to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Właśnie też się pytam Piotra. Mnie się wydaje że ona do zdjęcia została skręcona!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Oś jest skrętna, na zasadzie palców . Żadnego połączenia z siodłem nie ma bo nie wiedziałem (brak umiejętności) jak to zrobić. Po prostu jak ją ustawie tak stoi. A co do tego, że wygląda jak z kartonu to może jest to wina fotek - słabe oświetlenie. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 jawkers Działa to na zasadzie wymuszenia skrętu. Osie takie produkuje chociaż by BPW. Do tego są naczepy które maja dwie lub trzy osie skrętne. Ale są też takie które mają i z 5 osi np Nooteboom Mega Windmill tylko tam chyba osiami kieruje człowiek z "pilotem". Co do modelu to wygląda bardzo fajnie i właśnie jak zrobiłeś oś skrętną przerabiałeś zawieszenie naczepy czy belka z ciągnika?? P.S chyba się pomyliłem z zasadą działania. Nie wiem gdzieś czytałem ze takie coś istnieje tylko czy ma to zastosowanie w naczepach? P.S w takich osiach nie ma połączenia z siodłem, takie coś raczej nie istnieje. Wygląda to mniej więcej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ale teraz zamieszałeś. Gdy skrętna jest oś pojedyncza odbywa się on samoczynnie. System ten wygląda tak jak na przedstawionym wyżej zdjęciu i tak też powinien być zrobiony w modelu. Ze względu na to, że model przecież sam nie jeździ wystarczy atrapa skręcana za pomocą palców. Osie skręcane hydraulicznie poprzez nakładkę na siodło stosuje się w naczepach do ponadgabarytów. Mogą być też one sterowane manualnie za pomocą pilota. Rodzaje systemów można zobaczyć na stronce Goldhofera tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Czyli po prostu w modelu można zastosować oś skrętną od ciągnika (po przeróbkach) Świetny model!!! Czekam na definitywny koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazmirz_pawlak Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Tak można takową zastosować. Osie skrętne w normalnych naczepach (nie mówię tutaj to tiefbetach, nooteboomach itd itp) są identyczne jak na rysunku 2-3 posty powyżej. Przy cofaniu można ją unieruchomić przełączając zawór pneumatyczny z reguły umiejscowiony na ramie pojazdu. Bardzo wygodne rozwiązanie do jazdy w przód, gdyż naczepa tak nie zachodzi przy skrętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazdamer Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Edit: Zdanie zaczyna się z wielkiej litery, zwróć uwagę na pisownię ALE NIE MUSIAŁEŚ USUWAĆ CAŁEGO POSTU!!!!! ZAL MI CIE Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi