Monthy Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Witam.Rozpoczynam właśnie nowy projekcik, polski T-55.Do budowy użyję T-55A Tamiya (35257) plus blachy Eduard (35554) aluminiową lufę RB ,gąsiennice Friul i trochę rzeczy własnej roboty czyli taki podstawowy zestaw do budowy modelu ;-) Przeglądając zdjęcia na stronie www.solidarnosc.gov.pl trafiłem na taką fotkę - pomyślałem - tego zrobię! Jednak po szybkiej konsultacji z kol.Panzerem (Dzięki) już tak kolorowo nie było.Okazało się ,że to pojazd w wersji dowódczej T-55 ADM i niestety jakieś doróbki, przeróbki muszą byc. W każdym razie troszkę tam sobie działam przy "55-tce" i na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Model Tamiyi ma niektóre detale tak odlane,że wymiana owych na elementy fototrawione jest bezcelowa. Jako,że w temacie jestem dośyc mierny i pomoc pewnie będzie potrzebna nie raz -zapraszam do przeglądania tego wątku.Wszelkie uwagi ,sugestie ,porady mile widziane. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Siadam i kibicuje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Jako,że w temacie jestem dośyc mierny przesadna skromność zupełnie nieuzasadniona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Zawsze możesz dać zwykły czołg a nie w wersji maszyny dowodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Tamiya odwaliła kawał dobrej roboty przy tym modelu... Wszystko ładnie tylko oszlifuj ślad łączenia form na kołach, troszkę razi po oczach - reszta bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Jako,że w temacie jestem dośyc mierny przesadna skromność zupełnie nieuzasadniona ;) Poważnie ,prędzej rozpoznam jakiegoś Tygrysa czy inną Panterę niż naszego T.Nawet nie zauważyłem ,że to wóz dowodzenia. Model Tamiyi rzeczywiście absolutnie rewelka.Polecam każdemu. Koła są jeszcze nie ruszane ,poklejone tylko i nałożone na wahacze. Co do malowania to właściwie sprawa jest nadal otwarta, choc wolałbym się opierac na jakimś konkretnym zdjęciu ,pojeżdzie itp. naszego LWP. Muszę zobaczyc jak wygląda ten wykusz radiostacji w tym 7170 ze zdjęcia a na którym to jest niewidoczny.Może spróbuję z nim powalczyc.Jeśli się nie uda to jasne mogę zrobic zwykłego (może 7176-drugi w kolumnie na fotce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norick Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Ładnie że LWP, pozwolę sobie zadać pytanie bo widzę ze jako jeden z niewielu robisz czołg polskiej produkcji. Mam na mysli asymetryczną osłone nad wentylatorem. To Twoja "poprawka" czy też edek ma takie blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 To będzie najczęściej odwiedzany przeze mnie wątek. Temat super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Bardzo mi sie podoba będę miał się na czym wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Fajny model się szykuje Masz we mnie kibica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 super relacja się zapowiada będziesz go robił takiego przyprószonego śniegiem i czy będzie podstawka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Monthy Bardzo bym cie prosił o zdjęcie kadłuba z boku ,chciałbym zobaczyć jak wygląda prześwit pomiędzy kołami a błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Monthy Pokrywy nad wentylatorem i chłodnicą są SSSSSuper. Przewody paliwowe też. Między zbiornikiem olejowym a paliwowym powinien być zawór odcinający. Na bocznym pancerzu obok włazu mechanika winien być zbiornik na ciecz do spryskiwacza. Skrzynka narzędziowa duża ma ruskie klamki 2 mogą pozostać przednie reszta precz. Dokładnie to samo dotyczy skrzynki noktowizyjnej z tyłu/boku. Na tylnej płycie brak mocowania do kaszyka markerów. Narazie tyle. Widzi mi się że model będzie odjazdowy OJ BĘDZIE!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Skrzynka narzędziowa duża ma ruskie klamki 2 mogą pozostać przednie reszta precz. Dokładnie to samo dotyczy skrzynki noktowizyjnej z tyłu/boku. ...kurcze,co fach to fach, no jasne,przecież to widać nawet na tym zdjęciu które sam wstawiłem Chyba nikt nie będzie miał nic przeciw jak to już tak zostawię.Przykleiłem skrzynki CA na amen i ciężko teraz będzie poprawić.Popatrzę w domu co się da zrobić. Resztę elementów wg uwag Panzera dorobię,tylko pytanko jak wygląda to mocowanie markerów? To Twoja "poprawka" czy też edek ma takie blachy? Są w zestawie Eduarda,dali dwa rodzaje siatek plus pokrywy do polskiego T-55.Przy naszym należy troszkę przerobić część z modelu.Odsyłam na stronę Edka mają instrukcję w PDF-ie możesz sobie podpatrzeć. będziesz go robił takiego przyprószonego śniegiem i czy będzie podstawka ? Jeszcze nie wiem czy to będzie ten wóz ze zdjęcia,jeśli tak to będzie i śnieg.Podstawka też będzie.Sprawa oznaczeń jest nadal otwarta. ...zdjęcie kadłuba z boku ,chciałbym zobaczyć jak wygląda prześwit pomiędzy kołami a błotnikami. Jeśli tylko dorwę aparata to oczywiście,że wstawię.Dziś wieczorem może. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tym wątkiem. ...ale mnie zgrzały te klamki,ale jak się jest niewidomym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Monthy. To mocowanie kosza markerów to takie prostokątne ustrojstwo z czterema śrubami w narożach. Musisz poszukać na zdjęciach tylnej płyty pancerza. Coś takiego jest na zdjęciach 55-ki na poznańskiej Cytadeli. http://www.militarnepodroze.net/czolgiinne.html na tej stronie masz fool fotek i tam znajdziesz to mocowanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Powitał! ...to jedziemy dalej Poniżej fotka na której widac mocowanie markerów, to o którym pisał Panzer a Tamiya nie zrobiła.Wszystkie zdjęcia(1:1) pochodzą ze strony www.militarnepodroze.net/czolgiinne.html Troszkę fotek wieży. Blaszkowe mocowanie reflektora(?) na włazie dowódcy trzeba troszkę przemodelowac.To co proponuje Eduard w instrukcji a to co widac na fotkach rzeczywistych pojazdów to inna bajka. Jeszcze parę takich ogólnych zdjęc .. Reflektor na tyle wieży zamaskowany aby wyglądał jak na zdjęciu poniżej ..i zdjęcie obiecane Tomkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Bardzo fajny temat. Podejście też widzę z sercem, co przekłada się na wykonanie. Kibicuję i obserwuję. Możesz też zerknąć na moje pięć-piątki, które kiedyś popełniłem, może pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Kawał dobrej roboty:) Widziałem ten model na żywo i bardzo mi sie podoba. Teraz tylko ładnie go pomaluj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Teraz tylko ładnie go pomaluj:) Dokładnie. Czekam na etapy malowania. Mój tet czeka właśnie na sklejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Monthy. Na bocznej osłonie przeciwpiaskowej armaty w polskich 55-tkach nie było śrub ta listwa winna być gładka. Dalej- nad armatą jest taka blacha z przetłoczeniami w kształcie litery X w polskich wozach była całkowicie gładka. Postępy w modelu niesamowite. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Na bocznej osłonie przeciwpiaskowej armaty w polskich 55-tkach nie było śrub ta listwa winna być gładka. Dalej- nad armatą jest taka blacha z przetłoczeniami w kształcie litery X w polskich wozach była całkowicie gładka. ...jasne ,że tak! Dzięki. Nie wiem jak ja oglądam te zdjęcia i chyba grypa mnie nie tłumaczy.Kto nie ma w oczach ten ma w pilniku jak to się mawia. Wstawiam fotkę jak to powinno wyglądać ,budującym polskie T-55 powinno sie przydać. Komentarzem do zdjęcia niech będzie cytat kolegi Panzera. żródło-www.militarnepodroze.net W każdym razie na chwilę obecną już to poprawiłem chociaż usunięcie śrub nie było łatwe (zamontowałem już Łune) ale jakoś się udało. Dorobienie tej górnej blachy to mniejszy problem,zeszlifowanie części z modelu ,nowa blacha + nowe śrubki. Jutro wstawie fotki co by nie być gołosłownym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Witam Ruszyłem troszkę temat do przodu. Odcięte śruby i przerobiona blacha nad osłoną armaty Dokleiłem i troszkę przerobiłem element TWN2 (to ten z motylkiem na środku ,jeśli coś pokopałem z nazwą to proszę mnie poprawić) widoczny też doklejony gumowy odbój włazu dowódcy Ścinając już te śruby od osłony przeciwpiaskowej armaty przerobiłem też tył wieży. Oglądając zdjęcia doszedłem do wniosku,że znakomita większość polskich T-55 miała tak wyglądający tył wieży.Tzn.dorobiłem poręcz u dołu ,ściąłem dolny rząd haków ,korekty wymagają jeszcze haki górne. Zamontowałem też lufę od RB Model.Było troszkę piłowania wewnątrz osłony jarzma ale myślę ,że wygląda to w porządku. Na koniec takie małe porównanie z 55-tką mojego kumpla ,która też się powoli robi tylko w skali 1/72. CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Cześć Mariusz Model pierwsza klasa . Powiedz mi jak oceniasz lufę z RB Model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Świetnie idzie. Pięknie zdetalowany i wierny oryginałom. Czekamy na malowanie! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 12 Lutego 2009 Autor Share Napisano 12 Lutego 2009 Dzięki panowie. Powiedz mi jak oceniasz lufę z RB Model? W porządku,było co prawda trochę piłowania wewnątrz jarzma ale gdybym miał pilnik o większej średnicy poszłoby szybciutko. W kazdym bądz razie godna polecenia rzecz.Jest dość głęboko nawiercona i nagwintowana,dla mnie to plus.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi