Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mhm, no to Ciekawe właśnie kupiłem sobie Cleanluxa to stestuję i powiadać ze się nie kończy termin?? Aż nie dowierzam.

A te aerografy możecie się pochwalić??

Napisano
Ja się wypowiem na temat Dota. Moczyłem w nim model jakieś 2 tygodnie i nic się nie stało.

Po tej wypowiedzi przypomniałem sobie że w piwnicy moczą mi się części, które wstawiłem 4tyg. temu. MOGĘ POTWIERDZIĆ , że (ku mojemu zdziwieniu) DOT3 nie rozpuścił plastiku.

Napisano

Witam, ostatnio znalazłem taką fotkę, w jakim celu są/były robione takie pojazdy?

scan00023-vi.jpg

Napisano

Widziałem coś takiego w amerykańskich wozach strażackich w jakimś programie na Discovery. Z tego jak dobrze pamiętam było to spowodowane po prostu tym, że są one bardzo długie (to był chyba wóz drabiniasty) i w taki sposób lepiej skręcają (no i potrzebują dwóch kierowców). Przydawało to się w miastach. Możliwe że w tej ciężarówce zamysł był ten sam - lepsza zwrotność

Napisano

Też widziałem wozy strażackie z takim rozwiązaniem, ale tą końcówkę miały bez silnika, po prostu taka przyczepa. Tu mnie dziwi, że na końcu belki znajduje się cała kabina, pewnie z silnikiem. Wiem, że są ciężarówki (chyba Alaska), podłączane po 2 ciągniki pod ładunek, w przeciwnych kierunkach. Dla lepszego ciągu jedna pilotuje, jedzie do przodu, a druga na wstecznym. W tym wypadku jednak jest problem, bo niby co ma pomagać napędzać? Przednia oś? Chyba nie. Może wał jest w tej belce a całość to jakaś specjalistyczna platforma pod coś podłączana. Poza tym, nie wiem jak tam przepisy w USA, ale wydaje mi się, że gdyby to miała być taka naczepa, to powinni przynajmniej zamontować odpowiednie oświetlenie a nie zestaw lamp taki jak z przodu.

Pzdr.

Napisano

Nie mam pojęcia co to jest, zainteresowało mnie to bo dziwnie wyglądało. To pod zabudowę na pewno nie idzie bo tam niema ramy tylko długa pojedyncza belka. Wynalazek Toma z garażu to na pewno też nie jest, bo widziałem tego więcej, poszukam w historii strony z której to zassałem.

Napisano

Ja bym obstawał na tym, że ten koniec nie ma w sobie silnika. Nie widać wydechów, pod podwoziem jakoś tak pusto. Nie znam się, ale ten tył ma tylko jakaś belkę do skręcania, nie ma żadnych przegubów które mógłby by świadczyć o napędzie na te koła. Po prostu kawał nieskomplikowanej belki

Napisano

Faktycznie, na stronie były 2 fotki tego czegoś. W tym drugim była tylko jedna belka. Sory za błąd.

Napisano

Ma może ktoś klosze od lamp do F2000 ? Bo potrzebuje bo moje mi się połamały :/ bardzo bym był wdzięczny Albo z czego wykonać może te szybki :]

• 2 weeks later...
Napisano

Czy rodzaj substancji używanej do odtłuszczania lakieru na znaczenie? A co mi chodzi: przed nakładaniem kolejnych warstw lakieru odtłuszczałem powierzchnię płynem Lucek (taka tańsza wersja Ludwika) i wodą. Po wyschnięciu z wody lakieruje i za każdym razem otrzymuje piękna pomarańczę. Czy to może być mój winowajca, czy go szukać gdzie indziej?

P.S. Czynniki zewnętrzne (temperatura, wilgotność powietrza) wyeliminowałem. Próbka lakieru w tych samym pomieszczeniu na jakimś kawałku polistyrenu wychodzi idealnie.

Napisano

Pomarańcza bo za dużo farby, odtłuszczaj benzyną ekstrakcyjną. Za dużo farby w sensie za gruba warstwa.

Napisano

Ja przed lakierowaniem szlifuję na sucho, potem na mokro, potem kasta leci do wody z mydłem, myję ją dokładnie i opłukuję, wycieram ręcznikiem tak z grubsza i zostawiam aż wyschnie. Nigdy nie miałem problemów

Napisano

Powiedz czym malujesz jakie farby?? Spray, aero?? I jak malujesz jakie warstwy nakladasz??

Napisano

Krzychu126, robię dokładnie tak samo, z tym że zamiast mydła używam tego tańszego Ludwika

Truckerek93, warstwa farby cieniuteńka - tego że za dużo kładę nie mogę sobie zarzucić.

kuba2507, lakiery to spreje Motip.

Moje żale są bardziej opisane w temacie z projektu Tuning (w podpisie). Osobiście za taki stan rzeczy winię podkład Vallejo, ale że ten problem z każdą kolejną warstwą się powtarza, to postanowiłem szukać tez innego winowajcy. Kolejne warstwy kładę na wyrównany lakier, to tez kolejna dziwna rzecz z ta skórką.

Odnośnie sposobu nakładania warstw to standardowo, na wiele warstw - na jedną stronę kasty po 2-3 przyjazdy puszką w odległości 20-25 cm. I tak po wyschnięciu ponownie (czas oczekiwania to więcej niż zaleca producent).

Jest tych dwóch podejrzanych w moim mniemaniu: tańszy Ludwig i podkład Vallejo.

Napisano

Jak na moje to płyn którym myjesz nie jest winny, jak napisałem ja używam zwykłego mydła lub mydła w płynie i jest ok. Może za słabo potrząsasz puszką? Przemieszaj mocniej farbę i psiknij kilka razy na coś żeby sprawdzić jak sie nakłada. Jeśli twierdzisz że to wina podkładu to skórka powinna się robić tylko na pierwszej warstwie stykającej się z podkładem, a robi ci się za każdym razem więc to też chyba nie to.

Napisano

Zrezygnuję w następnym modelu z tego podkładu Vallejo i z ludwika.

Krzychu126, tak jak pisałem - to nie jest winny czynnik zewnętrzny, puszką macham za przed każdym malowaniem ze 2 minuty (nawet bezbarwnym). I tak jak pisałem - próbki które sobie robiłem (bez ludwika i podkładu) wychodzą idealnie. Dlatego zawęziłem podejrzanych do tych dwóch osobników

Robię tak - wyschnie mi ta warstwa bezbarwnego który teraz nałożyłem, wyrównam ją papierkiem 2500 na piękne lustro. Umyje to mydłem i zobaczymy - jeśli wtedy wyjdzie idealnie znaczy, że ludwik był winien. Jeśli wyjdzie skórka pomarańczy, to wyrwę sobie wszystkie włosy (nawet te z nosa, auuu) Ciężki żywot modelarza.

Napisano

Problem w tym ze jezeli malujesz sprayem to... W sprayu masz rozpuszczalnik i przyczyna moze byc tez taka, albo podczas malowania kasty uszkodzilo ci powierzchnie ktora malujesz(mi sie tak juz zdazylo i efekt byl inentyczny jak u ciebie) albo w najlepszym przypadku(jezeli mozna to tak nazwac) to tylko jest uszkodzona warstwa podkladu.

Napisano

Rozpuszczalnik w spreju akrylowym? Ja tam myślałem że to po prostu zabarwiona woda Akryle kupuje właśnie, żeby takich przygód z rozpuszczalnikiem uniknąć. Wiem, trochę go tam jest, ale nie przesadzajmy.

Poza tym coś się tak uczepił tego spreju. Pisałem już parę razy to napisze jeszcze raz: próbki bez ludwika z podkładu wychodzą dobrze.

Pozdrawiam!