karambolis8 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Hmm. Humbrola po tygodniowym schnięciu zmywacz Wamodu usuwa od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Mhm, no to Ciekawe właśnie kupiłem sobie Cleanluxa to stestuję i powiadać ze się nie kończy termin?? Aż nie dowierzam. A te aerografy możecie się pochwalić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ja się wypowiem na temat Dota. Moczyłem w nim model jakieś 2 tygodnie i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Ja się wypowiem na temat Dota. Moczyłem w nim model jakieś 2 tygodnie i nic się nie stało. Po tej wypowiedzi przypomniałem sobie że w piwnicy moczą mi się części, które wstawiłem 4tyg. temu. MOGĘ POTWIERDZIĆ , że (ku mojemu zdziwieniu) DOT3 nie rozpuścił plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 i tak ma być Dot3 nie rozpuszcza plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, ostatnio znalazłem taką fotkę, w jakim celu są/były robione takie pojazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Widziałem coś takiego w amerykańskich wozach strażackich w jakimś programie na Discovery. Z tego jak dobrze pamiętam było to spowodowane po prostu tym, że są one bardzo długie (to był chyba wóz drabiniasty) i w taki sposób lepiej skręcają (no i potrzebują dwóch kierowców). Przydawało to się w miastach. Możliwe że w tej ciężarówce zamysł był ten sam - lepsza zwrotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Też widziałem wozy strażackie z takim rozwiązaniem, ale tą końcówkę miały bez silnika, po prostu taka przyczepa. Tu mnie dziwi, że na końcu belki znajduje się cała kabina, pewnie z silnikiem. Wiem, że są ciężarówki (chyba Alaska), podłączane po 2 ciągniki pod ładunek, w przeciwnych kierunkach. Dla lepszego ciągu jedna pilotuje, jedzie do przodu, a druga na wstecznym. W tym wypadku jednak jest problem, bo niby co ma pomagać napędzać? Przednia oś? Chyba nie. Może wał jest w tej belce a całość to jakaś specjalistyczna platforma pod coś podłączana. Poza tym, nie wiem jak tam przepisy w USA, ale wydaje mi się, że gdyby to miała być taka naczepa, to powinni przynajmniej zamontować odpowiednie oświetlenie a nie zestaw lamp taki jak z przodu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Może po prostu to jest tylko transport pojazdu do klienta lubo do firmy budującej nadwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Nie mam pojęcia co to jest, zainteresowało mnie to bo dziwnie wyglądało. To pod zabudowę na pewno nie idzie bo tam niema ramy tylko długa pojedyncza belka. Wynalazek Toma z garażu to na pewno też nie jest, bo widziałem tego więcej, poszukam w historii strony z której to zassałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Ja bym obstawał na tym, że ten koniec nie ma w sobie silnika. Nie widać wydechów, pod podwoziem jakoś tak pusto. Nie znam się, ale ten tył ma tylko jakaś belkę do skręcania, nie ma żadnych przegubów które mógłby by świadczyć o napędzie na te koła. Po prostu kawał nieskomplikowanej belki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Może i tak, może to najprostszy i najłatwiejszy sposób, żeby podnieść zwinność zestawu... PZdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuzjan Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 do Grybyjg: cień sugeruje co innego ja tam widzę ramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Faktycznie, na stronie były 2 fotki tego czegoś. W tym drugim była tylko jedna belka. Sory za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posterMAN Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Ma może ktoś klosze od lamp do F2000 ? Bo potrzebuje bo moje mi się połamały :/ bardzo bym był wdzięczny Albo z czego wykonać może te szybki :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Czy rodzaj substancji używanej do odtłuszczania lakieru na znaczenie? A co mi chodzi: przed nakładaniem kolejnych warstw lakieru odtłuszczałem powierzchnię płynem Lucek (taka tańsza wersja Ludwika) i wodą. Po wyschnięciu z wody lakieruje i za każdym razem otrzymuje piękna pomarańczę. Czy to może być mój winowajca, czy go szukać gdzie indziej? P.S. Czynniki zewnętrzne (temperatura, wilgotność powietrza) wyeliminowałem. Próbka lakieru w tych samym pomieszczeniu na jakimś kawałku polistyrenu wychodzi idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Pomarańcza bo za dużo farby, odtłuszczaj benzyną ekstrakcyjną. Za dużo farby w sensie za gruba warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Ja przed lakierowaniem szlifuję na sucho, potem na mokro, potem kasta leci do wody z mydłem, myję ją dokładnie i opłukuję, wycieram ręcznikiem tak z grubsza i zostawiam aż wyschnie. Nigdy nie miałem problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Powiedz czym malujesz jakie farby?? Spray, aero?? I jak malujesz jakie warstwy nakladasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Krzychu126, robię dokładnie tak samo, z tym że zamiast mydła używam tego tańszego Ludwika Truckerek93, warstwa farby cieniuteńka - tego że za dużo kładę nie mogę sobie zarzucić. kuba2507, lakiery to spreje Motip. Moje żale są bardziej opisane w temacie z projektu Tuning (w podpisie). Osobiście za taki stan rzeczy winię podkład Vallejo, ale że ten problem z każdą kolejną warstwą się powtarza, to postanowiłem szukać tez innego winowajcy. Kolejne warstwy kładę na wyrównany lakier, to tez kolejna dziwna rzecz z ta skórką. Odnośnie sposobu nakładania warstw to standardowo, na wiele warstw - na jedną stronę kasty po 2-3 przyjazdy puszką w odległości 20-25 cm. I tak po wyschnięciu ponownie (czas oczekiwania to więcej niż zaleca producent). Jest tych dwóch podejrzanych w moim mniemaniu: tańszy Ludwig i podkład Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Jak na moje to płyn którym myjesz nie jest winny, jak napisałem ja używam zwykłego mydła lub mydła w płynie i jest ok. Może za słabo potrząsasz puszką? Przemieszaj mocniej farbę i psiknij kilka razy na coś żeby sprawdzić jak sie nakłada. Jeśli twierdzisz że to wina podkładu to skórka powinna się robić tylko na pierwszej warstwie stykającej się z podkładem, a robi ci się za każdym razem więc to też chyba nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Zmień tego ludwika na coś innego. potem Zmień podkład na ten motipa oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Zrezygnuję w następnym modelu z tego podkładu Vallejo i z ludwika. Krzychu126, tak jak pisałem - to nie jest winny czynnik zewnętrzny, puszką macham za przed każdym malowaniem ze 2 minuty (nawet bezbarwnym). I tak jak pisałem - próbki które sobie robiłem (bez ludwika i podkładu) wychodzą idealnie. Dlatego zawęziłem podejrzanych do tych dwóch osobników Robię tak - wyschnie mi ta warstwa bezbarwnego który teraz nałożyłem, wyrównam ją papierkiem 2500 na piękne lustro. Umyje to mydłem i zobaczymy - jeśli wtedy wyjdzie idealnie znaczy, że ludwik był winien. Jeśli wyjdzie skórka pomarańczy, to wyrwę sobie wszystkie włosy (nawet te z nosa, auuu) Ciężki żywot modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Problem w tym ze jezeli malujesz sprayem to... W sprayu masz rozpuszczalnik i przyczyna moze byc tez taka, albo podczas malowania kasty uszkodzilo ci powierzchnie ktora malujesz(mi sie tak juz zdazylo i efekt byl inentyczny jak u ciebie) albo w najlepszym przypadku(jezeli mozna to tak nazwac) to tylko jest uszkodzona warstwa podkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Rozpuszczalnik w spreju akrylowym? Ja tam myślałem że to po prostu zabarwiona woda Akryle kupuje właśnie, żeby takich przygód z rozpuszczalnikiem uniknąć. Wiem, trochę go tam jest, ale nie przesadzajmy. Poza tym coś się tak uczepił tego spreju. Pisałem już parę razy to napisze jeszcze raz: próbki bez ludwika z podkładu wychodzą dobrze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi