Skocz do zawartości

Zadajemy pytania dostajemy odpowiedzi i pomoc (Różne...)

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Witam.

W sprawie figurek jestem, totalnie zacofany, ale postaram Ci się jakoś pomóc, no bardziej podać pomysł.

Głowe możesz wykonać z modeliny, lub jakiegoś materiału który da się kształtować. Po ukształtowaniu sobie głowy, zczynasz nadawać jej elementy niezbędne, nos, oczy itp. Tłów takrze możesz wykonać z modeliny i podobnie kształtujesz jak głowe. No to niewiele z mojej strony, ale napewno koledzy którzy zą zaawansowani w budowaniu figurek Ci pomogą.

Powodzenia.

Napisano

Ostatnio w budowlanym znalazłem coś takiego jak SZKŁO WODNE SODOWE, czy to się do czegoś nada? Czy jest to może ten płyn, który po wylaniu zastyga i jest przezroczysty?

Napisano

Drodzy koledzy który numer farb "humbrola" lub "paktry" odpowiada kolorowi zielonemu i brązowemu w obecnym malowaniu armi USA

Napisano

Witam wszystkich. Nie wiem w sumie gdzie mógłbym zamieścic ten temat, więc zamieszczam go tutaj, bo chyba tylko w tym dziale są pokazywane figurki. Do sprawy. Czy mógłbym tych żołnierz wstawić do dioramy pokazującej Normandie lub Francje? Nie wiem czy w Normandii lub Francji byli tak ubierani grendzierzy(chodzi mi o te płaszcze i kammo na nich). Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam

Zdjęcie pobrane ze strony Moje Hobby.

b5f8acfe5bb781dem.jpg

Napisano

Myślałem że administrator usunoł mój post i wysłałem drugi :(. Przepraszam. Jak coś to można ten drugi(ten sam) usunąć bo ja chyba nie umiem:(.

Napisano
To są kolesie ubrani w pałatki/namioty. Mam francuski album o naziolach i taki właśnie żołnierz jest jako Normandia.

A mógłbyś przesłać to zdjęcie? Jak nie to trudno choć już mi dużo pomogłeś

• 1 month later...
Napisano

Macie może ktoś jakieś zdjęcia torów tramwajowych (z bliska) z 1945r. w Polsce? Jak one wyglądały. Czy są to takie same jak dla pociągu tylko mniejszy rozstaw?

Znalazłem takie coś ale na nich nie bardzo widać jak to dokładnie wygląda w połączeniu z brukiem.

tramwaj.gif

Napisano
zdjęcia torów tramwajowych (z bliska) z 1945r. w Polsce? Jak one wyglądały.

Do niedawna były w Wwie zachowane przedwojenne tory na Ząbkowskiej i Kawęczyńskiej, ale teraz jak to wygląda- pojęcia nie mam. Polecałbym jakieś forum miłośników komunikacji miejskiej, fachowcy i pasjonaci z tych kręgów powinni coś pomóc.

http://komunikacja.najlepsze.net/

Tu masz tak na szybko kilka linków...

Napisano

To się iście szatański tramwaj szykuje, albo diorama pt. "Kradniem, bo poniemieckie" W obu przypadkach - mam nadzieję, że znajdzie się gdzieś tam numer "1916" albo też pentagram, zależy, co się zmieści

Napisano

Witam!

Chcę kupić tą folię plastikową służącą do zrobienia okien w samolocie ale zapomniałem jak to się fachowo nazywa. Proszę o pomoc. PS. Nie chodzi mi o plexi.

Napisano

Kolejne pytanko:

Jakie są wymiary Panther ausf. G w skali 1:35? Długość bez lufy/z lufą i szerokość.

Fajnie jakby ktoś zmierzył jak ma pod ręką.

Napisano

Folia do bindowania albo można też użyć folii do laminowania. Folia do laminowania to 2 połączone arkusze - trzeba je przejechać w maszynie (ja mam akurat dostęp do "lamiinarki" ale to nie problem skoczyć do jakiegoś punktu ksero i powiedzieć, że chcemy zalaminować obustronnie powietrze ). Uzyskujemy sztywny arkusz o świetnej przejrzystości. Do tego folia ta idelanie się odkształca pod wpływem ciepła (np. do wykonywania owiewek na kopytkach) zachowując przy tym swoje właściwości.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Jestem początkujacy i proszę o pomoc. Składam muj pierwszy model armate p.pan Bofors firmy Mirage Hobby. W instrukcji podane sa farby które należy użyc, są to: 105-Field Green, 33-Black, 112-Tyre Black, 70-Leather,56-Stell, wszystkie kolory są firmy Humbrol. Weszłem na Allegro w farbki Humbrola patrze według numeracji, ale znajduje pod numerami inne kolory. Numeracja sie zmieniła albo kolory?. Proszę o pomoc.

Napisano

Po pierwsze, również witamy Ciebie.

Po drugie, popatrz jeszcze raz, bo kolory Humbrolla 33 i 56 zgadzają się pozostałe nie (112 prawie się zgadza). Może coś nie tak wyczytałeś z instrukcji? A może firma coś pokręciła z nazwami farb.