Wymysł Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja się tylko zastanawiam czy kiedyś zrezygnujemy z posowieckiej tradycji niemalowania szachownic na górze skrzydeł ... PZDR Sowieci po wojnie wrócili do malowania znaków na górze skrzydeł, więc można by uznać niemalowanie ich na naszych samolotach jako pamiątkę po pewnego rodzaju buncie przeciw nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Oznaczenia amerykańskie są naklejone na polskie szachownice. PS. Jeśli już to chyba 53. http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_terytorialny_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych Dwa gdzieś mi umknęły???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Oznaczenia amerykańskie są naklejone na polskie szachownice. Odkryli je w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 http://facet.wp.pl/kat,1007819,wid,10980422,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 A ja tam się cieszę, że mamy w końcu tego ''Heraklesa''. Casy trochę odpoczną. Może i stary złom ale jest. I jaki wypucowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Wycofywane Antki 36latek "Nowe" hamburgerowe Herkulesy z darów - 42 latka Tak to prawda, dostalismy sprzęt który jest starszy niż ten wycofywany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 MCzarnowicz jakby antki przeszły gruntowną modernizację to by nadal służyły ale nikt ich nie modernizował bo zostały zastąpione CASAmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 http://facet.wp.pl/kat,1007819,wid,10980422,wiadomosc.html W tym artykule to bzdura bzdurą bzdurę pogania. Nawet niema autora!!! nie odważył się podpisać??. Wycofywane Antki 36latek "Nowe" hamburgerowe Herkulesy z darów - 42 latka Tak to prawda, dostalismy sprzęt który jest starszy niż ten wycofywany.... A amerykanie to oczywiście cały sprzęt w wojsku maja fabrycznie nowy. Sami używają 40to letnich Herkulesów że o B-52 nie wspomnę. Jest takie stare powiedzonko " Jak się dba to się ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Najwięcej bzdur w tym artykule było (poza C-130) na temat OHP Panowie, mamy do czynienia ze "znawcą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Wycofywane Antki 36latek "Nowe" hamburgerowe Herkulesy z darów - 42 latka Tak to prawda, dostalismy sprzęt który jest starszy niż ten wycofywany.... Ale Herki nie są następcami wycofanych antków... Jak to napisał peter zostały zastąpione CASAmi Casy zajmują miejsce antków. Herkulesy jeśli już mają kogoś zastępować to wycofane wiele lat temu An-12... Jeśli zaś chodzi o artykuł z wp.pl to już dawno przestałem czytać to co można znaleźć na takich serwisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Ten "znawca" poprostu ogranicza się do czytania artykułów pojawiających się na serwisie który sam reprezentuje. Nic dziwnego, że plota szerzy plote. Jeśli mowa o sprzęcie nie powinno się tak często używać słowa "podobno" - w necie jest mnustwo materiałów na temat danych technicznych sprzętu jakim dysponuje WP. Tego typu artykuły dają tylko błędne informacje które niestety trafiają do mało obeznanych czytelników. Daje to pogląd dosyć nieciekawy i jednocześnie wzbudza jedną z najgorszych cech jaka niestety isnieje w polskim społeczeństwie - narzekalstwo. Stwierdzenie: "wyszliśmy jak Zabłocki na mydle" daje jasno do zrozumienia, że nasze lotnictwo nie istnieje. Jest to wierutna bzdura ! Dyskusji na temat F-16 i innyg Grippenów było wiele więc wole to pominąć. Kwestia Herculesów jest zupełnie inna - Dostaliśmy je właściwie za darmo. "Znawca" oczywiście przytoczył kwestie utrzymania - tak tylko utrzymanie kilku maszyn tego typu to wydatek groszowy (nawet jeśli wymagają sporej uwagi) w porównaniu z wydatkami jakie MON planuje na inne cele. Nie spotkałem się niegdzie ze stwierdzeniem, że mamy tymi samolotami latać przez 50 lat - one są na teraz bo tak naprawdę Casy nie są w stanie podołać obecnym zadaniom (krajowe może tak lecz misje to już inna bajka). Prawda jest taka, że mieć a nie mieć to różnica. Nie sądzę by pieniądze na utrzymanie Herculesów podczas ich służby były wystarczające na zakup chociaż jednego nowego transportowca tej klasy (typ dowolny) którego przecież i tak trzeba było by jakoś serwisować. USA używa tych maszyn od wielu lat i jeszcze zapewne używać będzie przez jakiś czas. 4 Herculesy napewno nie sprawią, że MON zbankrytuje (co stało by się zapewne w przypadku kupna np. takiego Galaxy), a naprawdę mogą się przydać w przypadku różnego rodzaju akcji nie koniecznie militarnych. Czy gdyby ktoś dostał z Niemiec wieloetniego Mercedesa w dobrym stanie i musiał tylko dołożyć trochę kasy na jego utrzymanie, a niestać by go było na nową S-klase odmówił by ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Kwestię omijania szerokim łukiem tekścików (bo artykułem nazwać tego nie mozna) z takich śmiesznych stronek pominę, bo jest to oczywiste. Nie warto tego czytać i tym bardziej nie wart się nad tym rozwodzić w dyskusji. Kwestię konieczności posiadania samolotów typu C-130 również pomijam, bo przy takiej ilości lotów międzynarodowych są one niezbedne (zakwestionowałbym raczej sens tych misji zagranicznych w których uczestniczymy, ale nie o tym temat) Piter poruszył jednak inne problemy już nie tak oczywiste. "Stwierdzenie mieć a nie mieć to różnica" - owszem to różnica, ale mieć tylko po to by stały i topić w to ogromną kasę na remonty wydaje mi się lekko nierozsądne, nie uważasz? Przekonali się o tym Rumuni kupując kilka lat temu starsze wersje amerykańskich C-130 (nie mówię, że tak będzie z naszymi, podważam tylko tego typu stwierdzenia). Nie szafowałbym też tak ostro stwierdzeniami "dostaliśmy je za darmo", czy "utrzymanie kilku maszyn tego typu to wydatek groszowy". Jeszcze nie widziałem żeby amerykanie dali nam coś naprawdę za darmo. Nie teraz to później odbiorą kasę jaką w to wkładaja i to zapewne ze sporą nawiązką, a takie darowizny nie zawsze okazują się sensownymi i najlepszymi rozwiązaniami (podkreślam, że mówię ogólnie o wszelakich darowiznach starego sprzętu wojskowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavko Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 (..) U dziennikarzy wymiera jakakolwiek konsultacja ze specjalistami. Zabija to internet. Dziś każdy dziennikarz takiej GW, Rzepy, Dziennika wchodzi na wikipedię, zamiast iść pogadać z kimś kto się zna na tym... Przykład z autopsji. Parę dni temu grafik z Dziennika zwrócił się do mnie o zdjęcia czołgu 7TP, bo szykują artykuł. No to zapytałem jakiego i o czym ten artykuł (domyślałem się, że chodzi o odbudowę 7TP i patronat, który nad odbudową objął Pan Prezydent RP). On mi na to, że już sobie znalazł w kolekcji Time. Jak się okazało w kolekcji TIme jest zdjęcie 7TP z pokazów na Polach Mokotowskich, ale w wersji dwuwieżowej. Odpisałem mu o tym, ale już się nie odezwał. Baaa, nawet wysłałem mu zdjęcie 7TP z mojej kolekcji. Cisza. Czekam na artykuł w Dzienniku, przy którym zapewne będzie zdjęcie 7TP dw z fałszywym podpisem, że ten czołg odbudowywują... Inny przykład. Dziennikarka GW wysłana w Poznaniu na Turniej Modelarski w październiku 2008. Przyszła młoda dziewczyna, robiła przez 30 minut wywiady z sędziami, ze zwycięzcą. Jak oni mówili, ona zupełnie nie słuchała... Jej kolega fotograf robił zdjęcia jednej dioramy (nie tej zwycięzkiej). Robił te zdjęcia aparatem wielkim jak cegła...opierając go o dach modelu TIRa, który stał obok(!) Ludzie mu zwracali uwagę, ale olewał to. Następnego dnia ukazała się notka o Turnieju, zdjęcie dioramy, która nic nie wygrała i ani słowa o jakichkolwiek wywiadach. Widd, pracuję w mediach od paru ładnych lat i muszę Ci powiedzieć, że spostrzeżenia Twojego kolegi są jak najbardziej trafne. Głównie winiłbym tutaj przygotowanie do zawodu, a właściwie jego brak. Obecnie uczy się właściwie tylko medioznawstwa, a nie dziennikarstwa. Absolwent wie w jakim nakładzie jest wydawany dziennik w Oslo, a nie potrafi napisać notki. Inną sprawą jest to, że w teren, zwłaszcza w weekendy i na mało popularne tematy, są wysyłani praktykanci. Czego przykładem jest zeszłoroczny wywiad z Jankiem Hofmanem na Pikniku Lotniczym, przeprowadzony przez praktykantkę G.Krakowskiej. Krótko mówiąc: dramat. Szkoda nawet cytować. Co do notki o Turnieju. Nie zawsze jest miejsce na szpalcie. Można przynieść materiał na kilka stron, czy kilkanaście minut, a potem i tak dobrze jest jeśli zostanie 20%. Kiedyś też mi tak obcinano, teraz ja to robię. Przyczyna jest prosta: Gazety, podobni jak serwisu, się nie rozciągnie... Generalnie kiedy teraz patrzę na osoby zaczynające pracę w zawodzie, to łapię się za głowę. W ciągu kilku lat poziom walnął o glebę dość potężnie. Pozdrawiam serdecznie Slavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Wycofywane Antki 36latek "Nowe" hamburgerowe Herkulesy z darów - 42 latka Tak to prawda, dostalismy sprzęt który jest starszy niż ten wycofywany.... Ale Herki nie są następcami wycofanych antków... Jak to napisał peter zostały zastąpione CASAmi Casy zajmują miejsce antków. Herkulesy jeśli już mają kogoś zastępować to wycofane wiele lat temu An-12... Tak wiem, to był pewien skrót myślowy. Chodziło mi o to że zrezygnowaliśmy z antków bo były stare a teraz od hamburgerów dostaliśmy sprzęt jeszcze starszy. Wynik tego taki, że jak słyszałem z dobrze poinformowanego źródła kilka antków zostanie przywróconych do służby, bo na herki w związku z trwającymi przeróbkami jeszce poczekamy. Generalnie kiedy teraz patrzę na osoby zaczynające pracę w zawodzie, to łapię się za głowę. W ciągu kilku lat poziom walnął o glebę dość potężnie. Nie tylko w dziennikarstwie to widać, w innych branżach też. Przychodzą młodzi ludzie bez doświadczenia o bardzo wysokim mniemaniu o sobie i swoich, jak sie często okazuje bardzo miernych umiejętnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Antki wycofali bo coś musieli a wycofanie kilkuletnich samolotów gdy ma się 40 letnie obok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Heh, ciekawe czy będą zrzucać rosomaki na glebe lecąc 3m nad ziemią? ;p;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Rosomak jest za duży dla C-130, szczególnie z platformą desantową i Hitfist-30P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 No to może chociaż Honkery??? (LAV-25 zrzucali to myślałem, że Rosomaka też...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Chwat sprawdziłem i w brytyjskich C-130J wieźli rośka z hitfist-30P ale z platformą desantową może nie wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 A wytrzyma ta 42letnia konserwa rosia z hitfistem i resztą? Coś tam ponoć im sie resurs na silniczkach kończy, Herkulesom oczywiście a nie Rosiom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Przede wszystkim to w Polsce już praktycznie nie ma Rośków w wersji bojowej więc nie mają co zrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Herkulesy nie będą woziły Rosomaków, a już napewno nie na misje... I nie dlatego że podobno (!) mają jakieś ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 ... Szkoda, fajnie by było popatrzeć na takiego spadającego Rosia (ze spadochronem oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Oznaczenia amerykańskie są naklejone na polskie szachownice. Odkryli je w końcu Ponawiam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Tak odkryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi