Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

projekt.jpg

Witam, dzisiaj ja tez przystępuje do projektu. Na warsztat wybrałem Karasia. Zawsze mi się podobał ten samolot. Model w pudełku prezentuje się zacnie. Można powiedzieć, że to taki Smart Kit . Żywice to wyposażenie wewnętrzne, chłodnica i bomby. Blachy to pasy na fotele i trochę drobiazgów na zewnątrz. Dziwne, że dali sloty do tej wersji. Części ładnie odlane, trochę jamek skurczowych ale to nie problem. Dokupiłem zestaw Parta z elementami zewnętrznymi.

In-box:

th_DSC00241.jpg th_DSC00242.jpg th_DSC00243.jpg

th_DSC00244.jpg th_DSC00245.jpg th_DSC00246.jpg

th_DSC00247.jpg th_DSC00248.jpg th_DSC00249.jpg

th_DSC00250.jpg th_DSC00251.jpg th_DSC00252.jpg

th_DSC00253.jpg th_DSC00254.jpg th_DSC00255.jpg

th_DSC00256.jpg th_DSC00257.jpg th_DSC00261.jpg

th_DSC00264.jpg th_DSC00265.jpg

Teraz się zastanawiam jak mam wnętrze pomalować. Instrukcja podaje szaroniebieski ale ja chyba zrobię khaki.

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co wiem, to są dwie szkoły wnętrza Karasia:

- stara - wnętrze srebrne;

- nowa - wnętrze khaki.

Zdjęcia wnętrza samolotów z września w srebrnym kolorze w większości dotyczą ponoć prototypów. Srebrny kolor dawałby zbyt silne refleksy przy tak silnie oszklonej kabinie.

Tyle kiedyś wyczytałem, chyba przy opisie Karasia 1/48 w Replice.

Napisano

Żeby nie było, ze nic nie robię to wstawiam kilka zdjęć. Na razie idzie powoli bo malowałem srebrną olejną i trzeba czekać wiele godzin zanim wyschnie. Dolną część centropłata pomalowałem tylko raz bo zmieniłem koncepcję, będzie w kolorze khaki. To samo dotyczy fragmentu ścianek kabiny, dlatego jest niedokładnie pomalowana jedną warstwą. Pomalowane od dołu na srebrno dziurkowane wzmocnienia kabin. Od góry będzie khaki. Wyciąłem też żywiczne elementy i z grubsza oszlifowałem. Sposób odlania aparatu fotograficznego, to porażka. Przy jakiejkolwiek obróbce łamią się od razu takie wypustki do mocowania. Całkiem je wywaliłem i zrobię od nowa jak będę na tym etapie budowy.

th_DSC00267.jpg th_DSC00268.jpg th_DSC00269.jpg

th_DSC00270.jpg

Napisano

Widzę w zestawie również bomby - super. Bez bomb byłby „ubogi” w uzbrojenie.

Czy znasz artykuły z Replika o budowie tego modelu? Mogą być fajną pomocą (widać efekty końcowe np. zastosowania blaszek). Posiadam je.

Napisano
Czy znasz artykuły z Replika o budowie tego modelu? Mogą być fajną pomocą (widać efekty końcowe np. zastosowania blaszek). Posiadam je.

Niestety nie mam tego numeru. Mogę się uśmiechnąć do Ciebie w tej sprawie?

Co do malowania wnętrza to skłaniam się na khaki a nie odcień szarości.

Trochę podpowiada to zdjęcie:

karas.jpg

Źródło: nie pamiętam bo już długo mam na dysku, ale zapewne google.

Witać na nim fragment wnętrza i jest tak samo ciemne jak na zewnątrz. Może to też być jakiś ciemnoszary ale tego nie jestem w stanie określić bez porządnych fotek wnętrza. Przydałoby się jakieś takie kolorowe jedno.

W instrukcji jest podane sporo źródeł z których czerpano w czasie opracowywania modelu więc można przyjąć, że reszta wyposażenia ma odpowiednia (przypuszczalną) kolorystykę podaną.

Napisano

Co do malowania wnętrza to skłaniam się na khaki a nie odcień szarości.

Trochę podpowiada to zdjęcie:

karas.jpg

Źródło: nie pamiętam bo już długo mam na dysku, ale zapewne google.

Witać na nim fragment wnętrza i jest tak samo ciemne jak na zewnątrz. Może to też być jakiś ciemnoszary ale tego nie jestem w stanie określić bez porządnych fotek wnętrza. Przydałoby się jakieś takie kolorowe jedno.

W instrukcji jest podane sporo źródeł z których czerpano w czasie opracowywania modelu więc można przyjąć, że reszta wyposażenia ma odpowiednia (przypuszczalną) kolorystykę podaną.

Zdjęciem możemy się jedynie sugerować bo przedstawia akurat bułgarską Czajkę (PZL 43) z rozjechanym przez czołg ogonem (w ten sposób Niemcy chcieli zapobiec ewentualnej ucieczce samolotu z Okęcia choć samolot nie był ukończony co widać na innych ujęciach tej maszyny).

Napisano

Wiem, że to Czajka ale skoro ma takie samo malowanie jak nasze i jest wersją rozwojową Karasia to przypuszczalnie kolorystyka wnętrza jest taka sama. Nie sądzę aby specjalnie malowali w środku inaczej bo tak sobie Bułgarzy zażyczyli. Podobnie z współczesnymi samolotami, w środku jak u producenta a na zewnątrz już jak klient sobie życzy.

Poza tym jest to jedyne znane mi kolorowe zdjęcie "karasiopodobne". Na czarno-białych nic nie widać.

Napisano

No fajnie, Karaś z Miraża. Swego czasu miałem ochotę na ten model,

ale odstraszała mnie trochę wygórowana cena i kilka niepochlebnych opinii o wykonaniu. Będę kibicował, bardzom ciekaw montażu i finalnego efektu

Napisano

Heloł,

tyle udało mi się do tej pory zrobić. Jestem w połowie budowy kabiny pilota. Do przyklejenia zostały pedały, drążek no i sam fotel z pasami. Brudzenie zrobię teraz po obijaniu wnętrza. Zdjęcia nawet dobrze oddają kolory, ten khaki to właśnie wpadający w brąz. Jest to Polish Khaki I Pactry (A67). Pomalowana butla, jakaś dźwignia i to coś koło fotela pilota. Pomalowałem tez niektóre elementy na ramkach ale nie ma sensy pokazywać. Jak będzie montaż to owszem . Pomalowane boki kabiny. Teraz będzie wykańczanie całego wyposażenia i doklejanie co trzeba.

DSC00274.jpg

DSC00275.jpg

DSC00276.jpg

DSC00278.jpg

czy lepiej wstawiać takie fotki w rozdzielczości 800x600, czy tak jak do tej pory, miniaturki?

O rany ale makro wyciąga wszelkie farfocle. Jak zobaczyłem foty to , aż poleciałem przyjrzeć się elementowi i w realu to ma tak mikroskopijne wielkości, że ledwo widziałem.

Napisano

Wreszcie znalazłem trochę czasu aby poskanować i wstawić obiecany artykuł Pana Krzysztofa Sikory , zamieszczony w miniReplika nr 46:

73df68fb94c27e05m.jpg6dabe4c7903127c4m.jpgf6d89767228bfd2am.jpg0865cae49225bce0m.jpg6e6d5e616c8c9ee0m.jpg

2d6a9c84d8f2abdcm.jpg622708e184e643b8m.jpgc3a77d036b9238d0m.jpgdea87e6f3b9fd808m.jpge03f6f3b6d12d66am.jpg

8a7764d53c8075acm.jpgb074befb2716b30fm.jpgd2207122fc6ae83cm.jpg

CDN cz 2

Napisano

Dzięki Jarek Bardzo pomagają takie fotki. Widzę, że już kilku rzeczy nie zmienię, czyli malowania podłogi w kabinie pilota. Ja nie czuję się na siłach aby aż takie przeróbki robić we wnętrzu. Zostawię to co producent zaproponował, oczywiście tam gdzie jeszcze nie ruszyłem to zastosuję uwagi i zmiany.

Napisano

Witam,

mimo, że jestem miłośnikiem współczesnego lotnictwa, to kilka maszyn ze śmigłem darzę sentymentem. Jedną z nich jest właśnie Karaś, dlatego śledzę tą relację również z zainteresowaniem. Może sam się skuszę na tego Karasia w 1/48 lub "pomęczę" Hellera w 1/72. Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Jakbyś potrzebował jakichś "kwitów" to dysponuję niezłą monografią Karasia z wyd. Stratus (którą moim zdaniem mogę śmiało polecić wszystkim).

Napisano
Witam,

Jakbyś potrzebował jakichś "kwitów" to dysponuję niezłą monografią Karasia z wyd. Stratus (którą moim zdaniem mogę śmiało polecić wszystkim).

Monografia Stratusa zawiera przedruki monografii AJ-Pressu (z błędami). Lepiej jest poszukać właśnie AJ-Pressu nawet w formie elektronicznej plus artykuły z MR będące uzupełnieniem ww publikacji.

Napisano

Monografia Stratusa zawiera przedruki monografii AJ-Pressu (z błędami). Lepiej jest poszukać właśnie AJ-Pressu nawet w formie elektronicznej plus artykuły z MR będące uzupełnieniem ww publikacji.

O, tego nie wiedziałem, dzięki. Znaczy się trzeba być ostrożnym

Napisano

Witam,

obecnie zajmuję się malowaniem wszelkich dupereli na burtach i szykowaniem fotela pilota. Na razie pomalowałem wyposażenie i lekko je zużyłem. Jeszcze nie ma brudzenia olejami więc krawędzie malowania czasem poszarpane.

Kilka fotek.

DSC00329.jpg

DSC00330.jpg

DSC00331.jpg

DSC00332.jpg

DSC00333.jpg

Napisano

Narazie piknie Ci idzie kocham lotnictwo II wojenne, a szczególnie wrzesień 39 pod koniec maja przystępuje do projektu z łośkiem

Napisano

Kolejna aktualizacja. Wszystkie elementy kabiny pilota wyschły więc złożyłem w całość. Przybrudzenie jest niewielkie, nie chciałem czołgu z niego robić .

DSC00334.jpg

DSC00335.jpg

DSC00336.jpg

DSC00337.jpg

edit: w tym oświetleniu słabo widać siedzisko, jest ono brązowe, a że khaki to też brazowy więc się trochę zlewają kolorki.

Napisano

A czym różnił się Karaś B od Karasia II?Czy to chodziło tylko o inne nazewnictwo tego samego typu?