Roobert Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam, dzisiaj ja tez przystępuje do projektu. Na warsztat wybrałem Karasia. Zawsze mi się podobał ten samolot. Model w pudełku prezentuje się zacnie. Można powiedzieć, że to taki Smart Kit . Żywice to wyposażenie wewnętrzne, chłodnica i bomby. Blachy to pasy na fotele i trochę drobiazgów na zewnątrz. Dziwne, że dali sloty do tej wersji. Części ładnie odlane, trochę jamek skurczowych ale to nie problem. Dokupiłem zestaw Parta z elementami zewnętrznymi. In-box: Teraz się zastanawiam jak mam wnętrze pomalować. Instrukcja podaje szaroniebieski ale ja chyba zrobię khaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Z tego co wiem, to są dwie szkoły wnętrza Karasia: - stara - wnętrze srebrne; - nowa - wnętrze khaki. Zdjęcia wnętrza samolotów z września w srebrnym kolorze w większości dotyczą ponoć prototypów. Srebrny kolor dawałby zbyt silne refleksy przy tak silnie oszklonej kabinie. Tyle kiedyś wyczytałem, chyba przy opisie Karasia 1/48 w Replice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 A tutaj masz inspirację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Żeby nie było, ze nic nie robię to wstawiam kilka zdjęć. Na razie idzie powoli bo malowałem srebrną olejną i trzeba czekać wiele godzin zanim wyschnie. Dolną część centropłata pomalowałem tylko raz bo zmieniłem koncepcję, będzie w kolorze khaki. To samo dotyczy fragmentu ścianek kabiny, dlatego jest niedokładnie pomalowana jedną warstwą. Pomalowane od dołu na srebrno dziurkowane wzmocnienia kabin. Od góry będzie khaki. Wyciąłem też żywiczne elementy i z grubsza oszlifowałem. Sposób odlania aparatu fotograficznego, to porażka. Przy jakiejkolwiek obróbce łamią się od razu takie wypustki do mocowania. Całkiem je wywaliłem i zrobię od nowa jak będę na tym etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 1/ Widzę, że się rysunek w wykonaniu Jarka przyjął Uznajmy go za oficjalny rysunek Projektu Wrzesień 1939 2/ Dziękuję, że przystąpiłeś do projektu i czekam na wyniki 3/ Jeśli mogę pomóc to polecam: http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bombowce/karas/dowodztwo_lotnictwa_bombowce_karas.html A poza tym piękne zdjęcie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Widzę w zestawie również bomby - super. Bez bomb byłby „ubogi” w uzbrojenie. Czy znasz artykuły z Replika o budowie tego modelu? Mogą być fajną pomocą (widać efekty końcowe np. zastosowania blaszek). Posiadam je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Szykuje się bardzo ładny model. Sam samolot bardzo mi się podoba, a modelu też nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Czy znasz artykuły z Replika o budowie tego modelu? Mogą być fajną pomocą (widać efekty końcowe np. zastosowania blaszek). Posiadam je. Niestety nie mam tego numeru. Mogę się uśmiechnąć do Ciebie w tej sprawie? Co do malowania wnętrza to skłaniam się na khaki a nie odcień szarości. Trochę podpowiada to zdjęcie: Źródło: nie pamiętam bo już długo mam na dysku, ale zapewne google. Witać na nim fragment wnętrza i jest tak samo ciemne jak na zewnątrz. Może to też być jakiś ciemnoszary ale tego nie jestem w stanie określić bez porządnych fotek wnętrza. Przydałoby się jakieś takie kolorowe jedno. W instrukcji jest podane sporo źródeł z których czerpano w czasie opracowywania modelu więc można przyjąć, że reszta wyposażenia ma odpowiednia (przypuszczalną) kolorystykę podaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Raplikę poszukam i wstawię na warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Co do malowania wnętrza to skłaniam się na khaki a nie odcień szarości. Trochę podpowiada to zdjęcie: Źródło: nie pamiętam bo już długo mam na dysku, ale zapewne google. Witać na nim fragment wnętrza i jest tak samo ciemne jak na zewnątrz. Może to też być jakiś ciemnoszary ale tego nie jestem w stanie określić bez porządnych fotek wnętrza. Przydałoby się jakieś takie kolorowe jedno. W instrukcji jest podane sporo źródeł z których czerpano w czasie opracowywania modelu więc można przyjąć, że reszta wyposażenia ma odpowiednia (przypuszczalną) kolorystykę podaną. Zdjęciem możemy się jedynie sugerować bo przedstawia akurat bułgarską Czajkę (PZL 43) z rozjechanym przez czołg ogonem (w ten sposób Niemcy chcieli zapobiec ewentualnej ucieczce samolotu z Okęcia choć samolot nie był ukończony co widać na innych ujęciach tej maszyny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Wiem, że to Czajka ale skoro ma takie samo malowanie jak nasze i jest wersją rozwojową Karasia to przypuszczalnie kolorystyka wnętrza jest taka sama. Nie sądzę aby specjalnie malowali w środku inaczej bo tak sobie Bułgarzy zażyczyli. Podobnie z współczesnymi samolotami, w środku jak u producenta a na zewnątrz już jak klient sobie życzy. Poza tym jest to jedyne znane mi kolorowe zdjęcie "karasiopodobne". Na czarno-białych nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 No fajnie, Karaś z Miraża. Swego czasu miałem ochotę na ten model, ale odstraszała mnie trochę wygórowana cena i kilka niepochlebnych opinii o wykonaniu. Będę kibicował, bardzom ciekaw montażu i finalnego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 19 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Heloł, tyle udało mi się do tej pory zrobić. Jestem w połowie budowy kabiny pilota. Do przyklejenia zostały pedały, drążek no i sam fotel z pasami. Brudzenie zrobię teraz po obijaniu wnętrza. Zdjęcia nawet dobrze oddają kolory, ten khaki to właśnie wpadający w brąz. Jest to Polish Khaki I Pactry (A67). Pomalowana butla, jakaś dźwignia i to coś koło fotela pilota. Pomalowałem tez niektóre elementy na ramkach ale nie ma sensy pokazywać. Jak będzie montaż to owszem . Pomalowane boki kabiny. Teraz będzie wykańczanie całego wyposażenia i doklejanie co trzeba. czy lepiej wstawiać takie fotki w rozdzielczości 800x600, czy tak jak do tej pory, miniaturki? O rany ale makro wyciąga wszelkie farfocle. Jak zobaczyłem foty to , aż poleciałem przyjrzeć się elementowi i w realu to ma tak mikroskopijne wielkości, że ledwo widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Takie fotki są lepsze Czekam na ciąg dlaszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Wreszcie znalazłem trochę czasu aby poskanować i wstawić obiecany artykuł Pana Krzysztofa Sikory , zamieszczony w miniReplika nr 46: CDN cz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Dzięki Jarek Bardzo pomagają takie fotki. Widzę, że już kilku rzeczy nie zmienię, czyli malowania podłogi w kabinie pilota. Ja nie czuję się na siłach aby aż takie przeróbki robić we wnętrzu. Zostawię to co producent zaproponował, oczywiście tam gdzie jeszcze nie ruszyłem to zastosuję uwagi i zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Cz. 2 miniReplika nr 54: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam, mimo, że jestem miłośnikiem współczesnego lotnictwa, to kilka maszyn ze śmigłem darzę sentymentem. Jedną z nich jest właśnie Karaś, dlatego śledzę tą relację również z zainteresowaniem. Może sam się skuszę na tego Karasia w 1/48 lub "pomęczę" Hellera w 1/72. Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Jakbyś potrzebował jakichś "kwitów" to dysponuję niezłą monografią Karasia z wyd. Stratus (którą moim zdaniem mogę śmiało polecić wszystkim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam,Jakbyś potrzebował jakichś "kwitów" to dysponuję niezłą monografią Karasia z wyd. Stratus (którą moim zdaniem mogę śmiało polecić wszystkim). Monografia Stratusa zawiera przedruki monografii AJ-Pressu (z błędami). Lepiej jest poszukać właśnie AJ-Pressu nawet w formie elektronicznej plus artykuły z MR będące uzupełnieniem ww publikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Monografia Stratusa zawiera przedruki monografii AJ-Pressu (z błędami). Lepiej jest poszukać właśnie AJ-Pressu nawet w formie elektronicznej plus artykuły z MR będące uzupełnieniem ww publikacji. O, tego nie wiedziałem, dzięki. Znaczy się trzeba być ostrożnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam, obecnie zajmuję się malowaniem wszelkich dupereli na burtach i szykowaniem fotela pilota. Na razie pomalowałem wyposażenie i lekko je zużyłem. Jeszcze nie ma brudzenia olejami więc krawędzie malowania czasem poszarpane. Kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Narazie piknie Ci idzie kocham lotnictwo II wojenne, a szczególnie wrzesień 39 pod koniec maja przystępuje do projektu z łośkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Kolejna aktualizacja. Wszystkie elementy kabiny pilota wyschły więc złożyłem w całość. Przybrudzenie jest niewielkie, nie chciałem czołgu z niego robić . edit: w tym oświetleniu słabo widać siedzisko, jest ono brązowe, a że khaki to też brazowy więc się trochę zlewają kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 A czym różnił się Karaś B od Karasia II?Czy to chodziło tylko o inne nazewnictwo tego samego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Rano model a po południu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi