skell Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 WOW - szczeny opad - ten na makettinfo.hu robi potężne wrażenie... Jak mnie nie zmęczy Bismarck to rzucę się na Yamato w następnym projekcie szkutniczym - pancerniki wciągają ;-) Wallace co do farb... ilu modelarzy tyle opinii - standardowo. Z dostępnych akryli polecam Tamiya i Gunze - w tych się zakochałem od pierwszego malowania + czystym sumieniem rozcieńczalnik Tamiyowski - bije (moim zdaniem) wszystko inne. Pytasz - czy warto ryzykować przy takim modelu - nie bardzo rozumiem. Zrób sesję próbną akrylami na plastikowej doniczce mamy/żony/dziewczyny i później na model - myślę, że się nie rozczarujesz. Faktura - wydaje mi się, że tak - jest lepsza, bardziej delikatna w przypadku akryli vs oleje. Rozcieńczanie - podobnie jak emalie + projekt doniczka jw. (testy do własnego uznania) - akryle schną bardzo szybko - zasadniczo drugą warstwę można kłaść po ok. 15minutach, ale to jak to w modelarstwie do wypracowania we własnym zakresie - zależy jaki rozpuszczalnik, jak gruba warstwa farby, jaka powierzchnia itd.... Podkład - mówią, że należy. Ja nie stosuję, ale dbam o jak najeplsze odtłuszczenie powierzchni malowanej. Nie męczysz mnie - obym Ci pomógł. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Dzięki za linki, o ile ten pierwszy wydaje sie ciut pstrokaty... drugiego jak dotąd nie znalazłem i bardzo mi sie przyda- jeszcze raz dziękuje. Aha, i dodam że planuje zrobić więcęj dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2009 Patrzac na model sam nabieram ogromnej chęci na jego popełnienie (mysle tu konkretnie o Yamato) - ale to chyba w odległej przyszłości, bo plany na najblizsze miesiące w kwestii modelowania będą raczej inne Oczywiście tutaj siedze i kibicuje, ale jak już sie dzielimy linkami to prosze bardzo i ode mnie co nieco (Yamato) - moze znane a może nie: http://mokehana.web.fc2.com/e-photo-yamatomuseum.htm http://news.webshots.com/album/550418549pWgDkE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Mam ten model z Tamki i też czeka na budowę – chętnie się więc przyjrzę. Co do pytań – model jest wykonany na okres II bitwy na morzu Filipińskim czyli moment zatopienia. Jest dość popularna ostatnio teoria o „czarnych pokładach” w tym czasie – dużo poszlak wskazuje, że użyto do tego celu sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 1/10 Yamato robi wrażenie ale biorąc pod uwagę jego wielkość .. eee, jest wielki . Nie mieszajcie już w głowie, proszę, co model to wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 WOW - szczeny opad - ten na makettinfo.hu robi potężne wrażenie... Jak mnie nie zmęczy Bismarck to rzucę się na Yamato w następnym projekcie szkutniczym - pancerniki wciągają ;-) ciekawe wykonanie, widziałem co prawda lepsze, ale tu przynajmniej są duże i dokładne zdjęcia, które mogą się przydać budującym. Bismarck'a musisz koniecznie dokończyc - nie ma dwóch zdań . A czy pancerniki wciągają ? ojj... wciągają Z dostępnych akryli polecam Tamiya i Gunze - w tych się zakochałem od pierwszego malowania + czystym sumieniem rozcieńczalnik Tamiyowski - bije (moim zdaniem) wszystko inne.spróbuję więc farbkę Tamki + rozcieńczalnik. Znajdę jakiś niepotrzebny kawałek plastiku i zobaczymy co tam powychodzi. Idę zaraz do sklepu, zobaczymy czy mają. Jak nie to mam kłopot, bo z internetowego nie opłaca mi się ściągać jednej szt. A nie będę zamawiał całego kompletu, bo jak się jednak okaże, że mi nie przypadną do gustu, to co z nimi zrobię... ? ? ? Pytasz - czy warto ryzykować przy takim modelu - nie bardzo rozumiem. Chodziło mi o to, czy przy malowaniu tylu elementów warto ryzykować z niesprawdzonymi farbami. Ale ok, zrobię test, zanim zdecyduję (relacja z testu też będzie ). I dzięki za pomoc przy opisaniu malowania.Podkład - mówią, że należy. Ja nie stosuję, ale dbam o jak najeplsze odtłuszczenie powierzchni malowanej. No tak, ale koledzy wspominali, że nie chodzi tylko o odtłuszczanie, ale i o "wydobycie" z modelu różnych rys i nierówności. Ale jak mówiłem, jak będę kupować, wtedy będę się pytać. A może w między czasie ktoś inny opowie coś o podkładzie i swoich doświadczeniach. ... ... Dzięki za linki, o ile ten pierwszy wydaje sie ciut pstrokaty... drugiego jak dotąd nie znalazłem i bardzo mi sie przyda- jeszcze raz dziękuje. Zdjęcia miały byc dla porównania. Czyli jak można skaszanic model i co z niego można "wydobyc". Nie rozumiem drugiej części zdania - link Ci się nie otwiera ? Aha, i dodam że planuje zrobić więcęj dodatków Obiecanki, cacanki. Na razie to zastój w stoczni u Ciebie widzę A skoro o dodatkach mowa, masz na myśli coś takiego? : Nie mieszajcie już w głowie, proszę, co model to wersja. to ja nic nie napiszę, tylko pokażę... A jednak napiszę może skoro każdy robi wedle najpopularniejszego schematu, wyłamiesz się i zrobisz ciemny pokład ? ? ? ... ... Patrzac na model sam nabieram ogromnej chęci na jego popełnienie (mysle tu konkretnie o Yamato) - ale to chyba w odległej przyszłości, bo plany na najblizsze miesiące w kwestii modelowania będą raczej inne poza Mikasą, co masz w planach ? coś jednak jest w tych okrętach (Yamato & Musashi), że przyciągają jak magnes, prawda ? ... ... Co do pytań – model jest wykonany na okres II bitwy na morzu Filipińskim czyli moment zatopienia. Jest dość popularna ostatnio teoria o „czarnych pokładach” w tym czasie – dużo poszlak wskazuje, że użyto do tego celu sadzy. znaczy się mam dorabiać coś do niego czy robic wedle instrukcji (+blaszki) ? co do malowania, to masz rację, zdjęcia potwierdzają Twoje słowa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Zastanawiam się czy nie wykonać w przyszłości Yamato właśnie w wersji z 1944r. tylko że trudno o plany na ten okres (głównie znaleźć można te według stanu 41 i 45 rok), właśnie ze względu na "czarny pokład". Model Graphix (280) 2008.03 i Musashi 1944 z "czarnym pokładem": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Zdjęcia miały byc dla porównania. Czyli jak można skaszanic model i co z niego można "wydobyc". Nie rozumiem drugiej części zdania - link Ci się nie otwiera ? Obiecanki, cacanki. Na razie to zastój w stoczni u Ciebie widzę A skoro o dodatkach mowa, masz na myśli coś takiego? to ja nic nie napiszę, tylko pokażę... A jednak napiszę może skoro każdy robi wedle najpopularniejszego schematu, wyłamiesz się i zrobisz ciemny pokład ? ? ? Jak tak teraz przeczytałem to też nie rozumiem drugiej części zdania . Chodziło o to że tego węgierskiego modelu jak dotąd nie znalazłem i zdjęcia bardzo się przydadzą a link otwiera się znakomicie :] Zastój owszem jest ale w wątku warsztatowym. W stoczni prace toczą się powoli i w kilku miejscach jednocześnie. Nie opłaca mi się na razie tych kroków relacjonować aczkolwiek dokumentacja jest. Bedę postował w taki sposób by każdy element miał swoją historię aby lepiej się czytało. Dodatki które chcę użyć pozostana narazie w tajemnicy. Myślę nad ciemnym pokładem poważnie i chyba pójdę na kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2009 poza Mikasą, co masz w planach ? Pojawi się USS San Francisco 1942 1:350, a w między czasie, dla odprężenia jakieś jechadło (czyt. samochód cywilny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Zastój owszem jest ale w wątku warsztatowym. W stoczni prace toczą się powoli i w kilku miejscach jednocześnie. Nie opłaca mi się na razie tych kroków relacjonować aczkolwiek dokumentacja jest. Bedę postował w taki sposób by każdy element miał swoją historię aby lepiej się czytało. Mam nadzieję i czekam na aktualizację Dodatki które chcę użyć pozostana narazie w tajemnicy.Myślę nad ciemnym pokładem poważnie i chyba pójdę na kompromis. hmm... skoro nie chodzi o kamuflaż, to może o załogę ? ? ? hmm, kompromis - czyli. np. pokład z ciemnych desek, a może za radą Entreprise, zrobisz deskowanie i "ufaflasz" je sadzą ? ... ... Pojawi się USS San Francisco 1942 1:350, a w między czasie, dla odprężenia jakieś jechadło (czyt. samochód cywilny) Rozumiem. Na razie z zapartym tchem śledzę więc Mikasę ... ... W sklepie nie znalazłem Tamek i jestem w kropce. Na razie i tak zbieram fundusze i potem zadecyduję. Na pewno będzie klej CA + debonder, pilniczek do paznokci, zestaw farb - jeśli akryle, to + rozpuszczalnik. Aa i taśma, koniecznie - pewnie Tamki . Spore zakupy się szykują, pewnie pod koniec miesiąca, po wypłacie . Nie wiem tylko co zrobić z farbami, bo jak pisałem jednej szt. nie będę zamawiać - nie opłaca się. Z drugiej strony, lepiej dać 5 pln za farbę i 10 za wysyłkę, niż zamianować 10 farb, a potem z nich nie skorzystać... kurde, no - sam nie wiem ... PS - co do dział kalibru 155, to na zdjęciach Yamato też nie zawsze widać fartuchy, vought- jak Ty będziesz robić ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Pierwsza przymiarka do zakupów. Zdecydowałem jednak spróbować z farbami akrylowymi Tamiy'i. Emaliami narobiłem się przy podwodniakach. Z ich efektów byłem zadowolony - na fakturę i grubość nigdy nie narzekałem. Skoro jednak chwalicie akryle, to jestem skłonny spróbować. Tym bardziej, że chwalicie ich delikatną gradację. A "Musashi" ma sporo detali, które wypadałoby pomalować "delikatnie". Oczywiście zanim zacznę malować, odbędą się pierwsze próby na niepotrzebnych częściach. A jak się nie uda ? Cóż, będę miał do sprzedania pakiet farbek . ... Do pancernika chcę podejść bardziej profesjonalnie, niż do podwodniaków. Zrobiłem więc małe rozeznanie rynku lokalnego. Niestety cały zestaw, który chcę kupić nie jest dostępny w jednym sklepie, więc więc niestety zakupy muszę rozbić na 2 zamówienia. Farby znalazłem tylko w pojemniczkach 10 mm, mimo że chyba są produkowane i w wielkości 23 mm. Sklep A: Zestaw 10 farb Tamiya. Nie kupuję farby potrzebnej do pomalowania kotwicy (zrobię ją z mieszanki 2-3 innych). Kupuję za to kolor potrzebny na pasy do części rufowej. X-10 Gun Metal, X-11 Chrome Silver, X-12 Gold Leaf, XF-1 Flat Black, XF-9 Hull Red, XF-2 Flat White, XF-25 Light Sea Grey, XF-53 Neutral Grey, XF-55 Deck Tan, XF-63 German Grey. Chcę też kupić jakiś klej CA. Mam do wyboru dwa Bond'a (rzadki + gęsty) albo w ich cenie jeden Tamiy'i - ale zwykły, bo w żelu nie mają. W tym sklepie mogę też kupić linki Aber'owskie. Albo zestaw linek (4 linki 0.2-0.6 mm, 1 metr każda), albo 2 metry linki o grubości 0.6 mm. Sklep B: Tu mają rozpuszczalnik Tamiya X20 i taśmę tego samego producenta (6 + 10 mm). ... Bardzo proszę o pomoc przy zakupach i opinię, co do wybranych przeze mnie produktów. Rozumiem, że zestaw farb (barwy + jakość firmy) jest ok. Proszę tylko o po pomoc w doborze innych odcieni potrzebnych do zrobienia drewnianego pokładu. Rozpuszczalnik do nich oraz taśmy Tamki też sobie chwalicie. Doradźcie mi więc proszę jakiś klej CA i konkretny debonder, bo nie znam się na tym kompletnie i nie mogę znaleźć konkretnych firm. Będę też wdzięczny za wskazanie odpowiedniego podkładu pod farby akrylowe. I co sądzicie o linkach. Kupić którąś z wymienionych, a może kupić na metry w markecie budowlanym. Albo najbezpieczniej jeszcze się z tym wstrzymać ? ... Będę bardzo wdzięczny za każdą radę, pomoc i wyrozumiałość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 5 Czerwca 2009 Proszę tylko o po pomoc w doborze innych odcieni potrzebnych do zrobienia drewnianego pokładu.Nie widzę sensu kupowania dodatkowych odcieni do malowania drewnianego pokładu. Bardzo dobrze sprawdza się technika, jaką zastosowałem w przypadku mojej Mikasy - pokład w jednym kolorze (piaskowy) - potem przyciemniałem go różnymi odcieniami brązu i szarości farbami olejnymi dla plastyków. Oleje plastyków mają tę zaletę, że baaaaaardzo długo można z nimi bawić się na pokładzie - za to długo schną. Długi czas schnięcie, w przypadku okrętów, ma niewielkie znaczenie. Sądzę, ze lepiej zaopatrzyć się w tej sytuacji w 6 kolorów plastyków, które przydadzą się do innych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Będę bardzo wdzięczny za każdą radę, pomoc i wyrozumiałość ... Ja czekam na przesyłkę zawierającą między innymi: Debonder - zmywacz do kleju cyjanoakrylowego numer katalogowy: H1012 27 PLN Steel wire line 0,38mm x 5m numer katalogowy: 04001 3 PLN Klej cyjanoakrylowy gęsty numer katalogowy: 01 8 PLN Jak tylko ja otrzymam (może już dzisiaj) i wytestuję prezenty dam znać jak wyglądają te produky. Jeśli chodzi o debondera to nie wiem Który to jest ,zakładam że oryginalny debonder to produkt czeski : bo po raz pierwszy spotkałem sie z nim w tej postaci. U nas dość drogi ale nie jedyny. chyba niemiecki : a nawet: O ile nie mam wątpliwości że skład chemiczny klejów CA jest generalnie tym samym, ciekaw jestem czy zmywacze też działają w jeden sposób. Aha, fartuchy na 155mm - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Nie widzę sensu kupowania dodatkowych odcieni do malowania drewnianego pokładu. Sądzę, ze lepiej zaopatrzyć się w tej sytuacji w 6 kolorów plastyków, które przydadzą się do innych rzeczy tyle, że ja kompletnie się nie znam na tych farbach. nie wiem jakie kupić i jak się nimi posługiwać. Jeśli mi pomożesz, to mogę spróbować. Tylko czy nie są to zbyt wysokie techniki modelarstwa, jak dla mnie, raczkującego ? ... ... Ja czekam na przesyłkę zawierającą między innymi:Debonder, Steel wire line 0,38mm x 5m, Klej cyjanoakrylowy gęsty Hmm... gdzie zamawiałeś ? To może by mi się udało wszystko znalezc w jednym miejscu. Jaki klej polecasz ? No i co z podkładem pod emalie, jest coś co warto używać ? Piszesz też o lince - znaczy się olinowanie będzie linką metalową, pomalowaną ? Jak tylko ja otrzymam (może już dzisiaj) i wytestuję prezenty dam znać jak wyglądają te produky. Koniecznie podziel się spostrzeżeniami.... ... PS - Panowie, wiem że trochę jestem monotonny, ale miezmiernie czekam na wasze rady co do zakupów. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 5 Czerwca 2009 (edytowane) tyle, że ja kompletnie się nie znam na tych farbach. nie wiem jakie kupić i jak się nimi posługiwać. Jeśli mi pomożesz, to mogę spróbować. Tylko czy nie są to zbyt wysokie techniki modelarstwa, jak dla mnie, raczkującego Rolling Eyes ? Tutaj nie ma żadnej filozofii - sam robiłem to na Mikasie pierwszy raz - i powiem ci, ze od razu spodobała mi się ta technika Na tej stronie Mikasa - 3 strona masz zdjęcie farbek jakie użyłem, a reszta to naprawdę fajna zabawa I z pewnością nie ma co się obawiać Wszak wszystkiego trzeba kiedyś spróbować, a sam się przekonasz, że efekt będzie bardzo ciekawy. Nie ma sprawy, zawsze chętnie pomogę :-) Edytowane 5 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Linkę kupiłem bo była tania i cienka (0,38 mm to 13cm w skali 1:350 - tyle może mieć chyba gruba stalowa lina) Być może użyje jej do relingów, być może jej + cienkiej na 0,2 żyłki, zobaczę jak to będzie wyglądało i z czym będzie sie lepiej pracowało. Na razie ją mam (a raczej jeszcze nie mam) Jeśli chodzi o klej to osobiście używam gęstego i powolnego humbrola do plastiku oraz bardzo rzadkiego CA (mogę wam pokazać sprytny sposób nakładania). Wydaje mi się że jeśli chodzi o cyjanoakryl to marka jest bez znaczenia- jedynie gęstość, czas wiązania oraz cena. Gęsty zamówiłem właśnie do PE. Odradzam kropelkę i wszystkie "super gluey" bo sa oszukane (w tubce często jest kilka kropel + powietrze) Spostrzeżeniami podzielę się dopiero w poniedziałek - niestety nie zdążyłem dziś odebrać paczki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 O ile nie mam wątpliwości że skład chemiczny klejów CA jest generalnie tym samym, ciekaw jestem czy zmywacze też działają w jeden sposób. Tego z Pudzianem nie polecam, przynajmniej do okrętów. Kupiłem kiedyś na próbę i działa on na zasadzie zmiękczania kleju CA doprowadzając go do stanu gumopodobnego i trzeba go potem usuwać mechanicznie - w przypadku np. relingów raczej na pewno trzeba się liczyć z ich pozrywaniem i pogięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Tutaj nie ma żadnej filozofii - sam robiłem to na Mikasie pierwszy raz - i powiem ci, ze od razu spodobała mi się ta technika Pewnie masz rację. Zanim jeszcze zrobię zakupy poprzeglądam różne pokłady z forum i zdecyduje się, w którą stronę pójść. Bardzo podoba mi się pokład skell'owskiego Biskarcka. Twój też super, tylko czekam fotki ukazujące jego cały majestat Na tej stronie masz zdjęcie farbek jakie użyłem, a reszta to naprawdę fajna zabawa I z pewnością nie ma co się obawiać Wszak wszystkiego trzeba kiedyś spróbować, a sam się przekonasz, że efekt będzie bardzo ciekawy. Nie ma sprawy, zawsze chętnie pomogę :-) Widzę, w okolicach pl. Wolności jest świetny sklep malarski i mają tam wszystko, pewnie potrzebne farby też. Tylko jeśli się zdecyduję na Twój sposób, to będę musiał pomyśleć nad odpowiednimi odcieniami, bo Twoje odcienie do mojego modelu średnio pasują . Skoro też zadeklarowałeś się pomóc, to bądź świadom, że Cię "pomęczę", jeśli wybiorę Twój wariant robienia pokładu...... ... Linkę kupiłem bo była tania i cienka (0,38 mm to 13cm w skali 1:350 - tyle może mieć chyba gruba stalowa lina) Może, pod warunkiem że będzie się z nią dobrze pracowało. Czytałem trochę o spostrzeżeniach donalayah'a przy jego "maluszku" - więc sam się jeszcze wstrzymam - ale najpewniej skończy się na lince albo żyłce wędkarskiej.Spostrzeżeniami podzielę się dopiero w poniedziałek - niestety nie zdążyłem dziś odebrać paczki :( koniecznie ! czekam więc do poniedziałku ... ... Tego z Pudzianem nie polecam, przynajmniej do okrętów. Kupiłem kiedyś na próbę i działa on na zasadzie zmiękczania kleju CA doprowadzając go do stanu gumopodobnego i trzeba go potem usuwać mechanicznie - w przypadku np. relingów raczej na pewno trzeba się liczyć z ich pozrywaniem i pogięciem. Dzięki za ostrzeżenie ... Cały czas czekam na wasze propozycje i pomoc i dzięki, że macie tyle cierpliwości do mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2009 Widzę, w okolicach pl. Wolności jest świetny sklep malarski i mają tam wszystko, pewnie potrzebne farby też....dokładnie przy ul.K.Wielkiego - w podwórku obok żółtego kościoła - tam właśnie robiłem swoje zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 [dokładnie przy ul.K.Wielkiego - w podwórku obok żółtego kościoła - tam właśnie robiłem swoje zakupy hehe... świat jest mały. Powiedz mi zatem, jak ew. dobrać odpowiednią gamę kolorów ?... ... vought, znalazłem też dwa linki z zaprzyjaźnionego forum, mogą okazać się pomocne: ... http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=175&t=32139&st=0&sk=t&sd=a ... http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=175&t=26512&st=0&sk=t&sd=a ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2009 Powiedz mi zatem, jak ew. dobrać odpowiednią gamę kolorów ? Prawdę mówiąc nie ma recepty. Zobacz, w jakich odcieniach chcesz mieć pokład - ja kupiłem "na oko" jakiś brąz, szary (bo zależało mi na tym żeby pokład miał nute szarości, do tego biel do rozjaśniania kolorów, czerń do przyciemniania. Jeśli chcesz iść w pokład bardziej brązowy to proponuje jeszcze jakąś czerwień. Generalnie z tych kilku kolorów można uzyskać bardzo szeroką paletę odcieni w dobranej kolorystyce :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 dzięki jak pisałem, jeszcze pomyślę nad techniką. Farby zawsze można dokupić czy zamówić. Tak na prawdę to nawet z relacją nie wystartowałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Panowie, lista zakupów prawie skończona. 1 - Pakiet 10 farb Tamiya (akryle). (nie wiem czy nie kupić po 2 puszki czerwieni i szarego ?) 2 - Rozcieńczalnik do akryli - Tamiya X20A (250ml). 3 - Klej CA - Bond (Rzadki + Gęsty). 4 - Taśma Tamiya (6 + 10 mm) - do dużych powierzchni mam lakierniczą (papierową). * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 5 - Debonder - znalazłem u siebie, w M-Zone - a właściciel lubuje się w produktach Gunze, więc i Debonder powinien być tam dobrej jakości, a przynajmniej cena na to wskazuje (kosztuje 30 PLN). 6 - Wciąż nie wiem jaki podkład ? Mogę w spray'u i taki w słoiczku. Ten w słoiczku, to chyba się czymś jeszcze rozcieńcza, co ? - wybrać zestaw podkład+rozcieńczalnik (nakłada się wtedy pędzlem czy aerkiem ?) czy od razu spray (jaka technika nakładania ?) ? - jaki odcień najlepiej, biały czy szary ? - jaka gradacja będzie najodpowiedniejsza ? - mam do wyboru podkłady Gunze (Mr. Surfacer) i Tamiya - które wybrać ? ... ... ... Uff, to chyba na razie wszystko. Jeśli chodzi o olinowanie, to spytam w sklepie wędkarskim jakie najcieńsze żyłki mają. W przypadku pokładu nie namyśliłem się, więc pewnie farbki dokupię, jak będę w przededniu malowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 6 Czerwca 2009 nawet z relacją nie wystartowałem Rolling Eyes Więc startuj, startuj... Nie mogę się doczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Więc startuj, startuj... Nie mogę się doczekać... hehe, spoko. Jak pisałem, mam "przymusową" przerwę w modelarstwie. Ale dobrze mi zrobi, bo pod koniec tworzenia mojej floty, nieco mnie to znużyło. A tak trochę odpocznę i z nowymi siłami zasiądę do "Musashi".... Relacja będzie, niedługo. Mam nadzieję, że będziecie mi w niej pomagać. Do jej rozpoczęcia, chcę miec zakupy zrobione, więc czekam na małe rady co do podkładu i debonder'a. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi