Cesarz Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witam Chciałbym zaprezentować model czwórki w malowaniu 12 Dywizji Pancernej SS Hitlerjugend z Normandii z czerwca 1944 r. Pojazd wykonany prosto z pudełka, dodałem tylko żywiczny zimmerit firmy Atak. Napiszcie co o nim sądzicie i co można by było poprawić Pozdrawiam Cesarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ładnie i czysto sklejony, czyli podstawy już umiesz Teraz farby olejne i pigmenty w dłoń, aby dodać czwórce jakiegoś realizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Jak ładniutko i równiutko pomalowane są bandaże Czyżby jakieś maski ? Czy tak prosto z ręki pędzelkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ten Niemiec to chyba 15-20 minut w solarce siedział Generalnie co do modelu, zakończyłeś malowanie na etapie kiedy dopiero, właściwie zaczynają się możliwości. Wygląda przez to jak chińska zabawka. Brakło washa, który podkreśliłby bryłę, trójwymiarowość pojazdu. Szkoda, że założyłeś "gumniaczki" Tamki - są strasznie naciągnięte. Wiadomo kwestia ubłocenia to już indywidualna kwestia, w Normandii za dużo błota nie było, ale pył z pod normandzkich dróg osiadał wszędzie na pojazdach, co można było i tu odtworzyć. Te krzaczki troszkę nieskalowo wyglądają... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Mi się podoba. Rzeczywiście bardzo równo bandaże, jak to zrobiłeś , może się pochwalisz??? Koledzy bardziej zaawansowani wszystkich chcą równać swoją miarą dajcie trochę czasu , nie każdy od razu wszystkie modelarskie techniki musi na maxa opanować W normandii było ładne słonko wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Jak Kuba wspomniał, model wygląda trochę zabawkowo i zainwestuj we Friule, bo szkoda modelu na te gumiaki. Pamiętaj, jeżeli będziesz chciał zrobić teraz washa, pokryj cały model satynowym lakierem, najlepiej Sidolux inaczej wyjdzie kicha. Hamulec wylotowy pomaluj tak jak reszta, zakopcenia były niemożliwe. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ja się przyczepię do: 1. kolba MG powinna być czarna. 2. Lewar w kolorze bazowym. 3. Wnętrze pojemnika na koła zapasowe na 99,9% nie powinno być w kamuflażu chyba, że jakiś nadgorliwiec się trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Hamulec wylotowy pomaluj tak jak reszta, zakopcenia były niemożliwe. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Hamulec wylotowy pomaluj tak jak reszta, zakopcenia były niemożliwe. Dlaczego? Bo tak był skonstruowany hamulec wylotowy, że gazy prochowe wyrzucane były na boki. Na archiwalnych zdjęciach to co czasami wydaje się być okopceniem to inny odcień farby, hamulce były wymieniane, ale takich zdjęć jest niewiele. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Dokładnie, okopcenia hamulca lufy w niemieckich pojazdach to mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Wygląda jakby przed chwilą był na myjni,no i ta roślinność,najlepiej ja ściągnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Okopcenia lufy w byle jakich pojazdach to zazwyczaj "szpan". A już najbardziej pieklą mnie okopcenia np. w Abramsach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QFLOWE Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ten Niemiec to chyba 15-20 minut w solarce siedział Smile bo to turecki Niemiec z piękną farbowaną blond grzywą Podobnie jak wyżej uważam, że "trochę" za czysto. Ale na szczęście można to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 dobrze sklejony,bardzo fajne kamo i kolorystyka.teraz tylko wash,obicia,syf i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam Bardzo dziękuję wszystkim za opinie i porady, postaram się w miarę możliwości (umiejętności) poprawić ten model. Zgadzam się z wami, że wygląda zabawkowo, o hamulcu wylotowym nie miałem pojęcia, że nie mógł być okopcony ale to będzie akurat łatwe do poprawienia Jeśli chodzi o bandaże na kołach to malowałem je ręcznie czarną farbką firmy Humbroll Mam jeszcze pytanie co do filtrów - czy pokrywać nimi cały pojazd i czy "filtrować" na matową czy błyszczącą powierzchnię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Mam jeszcze pytanie co do filtrów - czy pokrywać nimi cały pojazd i czy "filtrować" na matową czy błyszczącą powierzchnię? Osobiscie to pokrywam caly pojazd na błyszczaca powierzchnie. Ale co jest filtrem co washem i z czego sa robione to juz dłuższy temat. Radze potrenowac na starych modelach, bo tego to troszke szkoda tak ladnie i czysto sklejony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Satyna też jest o.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Czołem! Lufy nie były okopcone. Lufy były zaoksydowane, a to różnica. Najpierw spalała się kiepska farba, potem metal pokrywał się oksydą pod wpływem wysokiej temperatury i dlatego na fotografiach hamulce mają inny odcień.Sam hamulec wymieniany był rzadko. Wymieniało go się zazwyczaj razem z całą lufą. Stopień oksydacji zależał od ilości i częstotliwości wystrzałów. Takiego prawdziwego kopcia z sadzy było stosunkowo mało i był łatwy do usunięcia. Dodaję link rozbitej Jagdpanthery. Pooglądajcie sobie końcówkę lufy (hamulec) jest wyrażnie pokryty świeżą rdzą powstałą na skutek przegrzania metalu. http://www.lg-c.dk/uploads/panzer23-9.jpg poza tym model jest OK. Zdemoluj go trochę i będzie jeszcze fajniejszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Cesarz- filtry elmaliowe np. gotowce miga - lepiej na powierzchnie matową , filtry olejne -z farb artystycznych na połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 Witam Jeszce raz dziękuję wszystkim za porady, jak poprawię ten model to wrzucę fotki na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi