Dops01 Napisano 9 Stycznia 2025 Napisano 9 Stycznia 2025 Bywały też okrągłe ale to bardziej na wczesnych wersjach. Pozdrawiam. Dops01 Cytuj
mirage3 Napisano 9 Stycznia 2025 Napisano 9 Stycznia 2025 (edytowane) Takie coś znalazłem na FB Tu fajnie widać jak złazi farba. Edytowane 9 Stycznia 2025 przez mirage3 2 Cytuj
Albatros Napisano 15 Stycznia 2025 Napisano 15 Stycznia 2025 Czy dysponuje ktoś może zdjęciami wewnętrznej strony tych osłon, jak wyglądały od środka? Wiem, że był tam mechanizm zamykania w kształcie litery L że sprężyną, ale potrzebuje zdjęć jak to wyglądało. Cytuj
Grzes Napisano 15 Stycznia 2025 Napisano 15 Stycznia 2025 4 godziny temu, Albatros napisał: Czy dysponuje ktoś może zdjęciami wewnętrznej strony tych osłon Mam. Daj mi chwilę na odszukanie, to wrzucę. 1 Cytuj
Wymysl Napisano 24 Czerwca Napisano 24 Czerwca Wydawnictwo Stratus udostępniło bazę polskich MiG-21 https://stratusonline.pl/MiG21/index.php 3 Cytuj
centuryfan Napisano Piątek o 13:48 Napisano Piątek o 13:48 Drodzy koledzy modelarze ponieważ pochodzę z Hamburga w Niemczech, niestety nie znam języka polskiego i korzystam z tłumaczenia serwisu Deepl – mam nadzieję, że mi to wybaczycie! Na pamiątkę wizyty w Muzeum Lotnictwa w Krakowie buduję obecnie model Revell MiG-21F-13 w skali 1:72, wzorowany na eksponowanym tam samolocie „809”. Korzystam z arkusza naklejek ModelMaker D72003, który zawiera między innymi oznaczenia dla samolotu 809. A teraz pytanie: Instrukcja ModelMaker przewiduje umieszczenie polskich znaków państwowych wyłącznie na stateczniku, a nie na kadłubie za skrzydłami. Początkowo sądziłem, że jest to błąd, ponieważ samolot muzealny posiada oznaczenia zarówno na stateczniku, jak i na kadłubie. W książce „Polish Wings 24” znajduje się jednak kilka zdjęć samolotów z tej samej serii, które mają znaki państwowe wyłącznie na stateczniku: 805, 807, 811 i 814. Czy zatem możliwe jest, że model 809 podczas aktywnej służby był oznakowany wyłącznie na stateczniku, a znaki na kadłubie zostały dodane dopiero po wycofaniu z eksploatacji? Bardzo dziękuję za pomoc! Bernd Korte https://www.scalemates.com/newsfeed.php?thread=11077215 Cytuj
panmopsik Napisano Piątek o 19:52 Napisano Piątek o 19:52 (edytowane) edit Edytowane Piątek o 20:12 przez panmopsik Cytuj
centuryfan Napisano Piątek o 20:18 Napisano Piątek o 20:18 Cześć @panmopsyk, wielkie dzięki za zdjęcie! Znam je z książki „Polish Wings”. Znajduje się tam kilka zdjęć samolotu 809 z oznaczeniami państwowymi na kadłubie. Trudno mi jednak wyobrazić sobie, że firma ModelMaker Decals nie dysponowała tymi zdjęciami. A mimo to przedstawiają one samolot 809 bez oznaczeń państwowych na kadłubie: https://www.scalemates.com/products/img/6/1/0/209610-25-instructions.pdf Zastanawiam się więc, czy samolot 809 wcześniej latał wyłącznie z oznaczeniami państwowymi na stateczniku. Ale wtedy prawdopodobnie żółta litera „C” znowu by nie pasowała. Co o tym sądzisz? Cytuj
panmopsik Napisano Piątek o 20:27 Napisano Piątek o 20:27 (edytowane) @centuryfan Ich kenne mich mit diesem Thema nicht so gut aus, aber das Schachbrettmuster wurde in COSSTWL Oleśnica wahrscheinlich zu einem anderen Zeitpunkt hinzugefügt oder entfernt, daher die Unterschiede zwischen dem Foto und ModelMaker. Beide Optionen können richtig sein, es kommt nur auf das Datum an. Nie znam się w tym temacie ale prawdopodobnie szachownica została dodana lub zlikwidowana w innym okresie czasu w COSSTWL Oleśnica, stąd różnice między zdjęciem a ModelMaker. Obie opcje mogą być poprawne, zależy to tylko od daty Edytowane Piątek o 20:33 przez panmopsik Cytuj
centuryfan Napisano Piątek o 20:41 Napisano Piątek o 20:41 @panmopsyk Tak, też tak uważam. W takim razie chyba zaufam programowi ModelMaker, bo moim zdaniem bez tego „podwójnego” znaku państwowego wygląda to elegancko. Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę: na żadnym zdjęciu polskich MiG-21F-13 z trzycyfrowymi numerami nie udało mi się dostrzec oznaczeń serwisowych (stencili). Samoloty z czterocyfrowymi numerami wydają się jednak mieć kilka takich oznaczeń. Wiem, że to bardzo szczegółowe pytanie – ale czy ty lub ktoś inny może to potwierdzić? Cytuj
panmopsik Napisano Piątek o 20:57 Napisano Piątek o 20:57 (edytowane) @centuryfan Ich kenne die Antwort auf Ihre Frage nicht. In dieser Veröffentlichung schrieben sie: "Am 16. September erhielt das 11. Luftverteidigungsregiment in Debrzno (2. Luftverteidigungskorps) Einheiten mit den Seriennummern 740808, 740809, 740811, 740812, 740813 und 740814." ,,, "Das Malbork-Regiment erhielt im August zwei MiG-21F-13 vom 11. PLM OPK (Modelle „808“ und „809“), und eine weitere (2019) traf im November vom Modlin CSL dort ein." ... "Bis Ende Oktober 1966 wurden ähnliche Maßnahmen in der operativen Luftfahrt durchgeführt, und die sieben F-13 (808, 809, 811, 812, 813, 2018 und 2019) wurden dem 4. Luftwaffenregiment in Goleniów unterstellt" ( cytaty tylko do celów dyskusji ) Edytowane Piątek o 21:12 przez panmopsik Cytuj
Grzes Napisano Piątek o 22:12 Napisano Piątek o 22:12 @panmopsik a może byś jednak prowadził wpisy po polsku? Kolega sobie z tłumaczeniem świetnie radzi. Godzinę temu, panmopsik napisał: cytaty tylko do celów dyskusji No, a do jakich innych celów mogłyby służyć informacje sprzed 60. lat? Chyba nie do celów wywiadowczych Cytuj
centuryfan Napisano Sobota o 14:29 Napisano Sobota o 14:29 @panmopsyk Mimo to bardzo dziękuję za odpowiedź! Jeszcze raz przejrzałem wszystkie dostępne mi zdjęcia: szablony widzę tylko na samolotach z czterocyfrowymi numerami. To ułatwia sprawę i przyspiesza budowę mojego modelu :)! Cytuj
Grzes Napisano Sobota o 14:40 Napisano Sobota o 14:40 17 godzin temu, centuryfan napisał: Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę: na żadnym zdjęciu polskich MiG-21F-13 z trzycyfrowymi numerami nie udało mi się dostrzec oznaczeń serwisowych (stencili). Samoloty z czterocyfrowymi numerami wydają się jednak mieć kilka takich oznaczeń. Wiem, że to bardzo szczegółowe pytanie – ale czy ty lub ktoś inny może to potwierdzić? Przejrzałem moje archiwa i wydaje się, że ze strencilami jest tak jak piszesz. Ale jeszcze poszukam. Cytuj
centuryfan Napisano Sobota o 15:03 Napisano Sobota o 15:03 @Grzes Z góry serdecznie dziękuję za wysiłek! Cytuj
Grzes Napisano Sobota o 17:18 Napisano Sobota o 17:18 2 godziny temu, centuryfan napisał: dziękuję za wysiłek! Dla mnie szukanie w archiwach to przyjemność Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi