Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bywały też okrągłe ale to bardziej na wczesnych wersjach.

Pozdrawiam.

Dops01

Napisano

Czy dysponuje ktoś może zdjęciami wewnętrznej strony tych osłon, jak wyglądały od środka? Wiem, że był tam mechanizm zamykania w kształcie litery L że sprężyną, ale potrzebuje zdjęć jak to wyglądało. 

IMG_9830.jpeg

IMG_9824.jpeg

Napisano
4 godziny temu, Albatros napisał:

Czy dysponuje ktoś może zdjęciami wewnętrznej strony tych osłon

Mam. Daj mi chwilę na odszukanie, to wrzucę.

• Thanks 1
  • 3 months later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Drodzy koledzy modelarze
ponieważ pochodzę z Hamburga w Niemczech, niestety nie znam języka polskiego i korzystam z tłumaczenia serwisu Deepl – mam nadzieję, że mi to wybaczycie!

Na pamiątkę wizyty w Muzeum Lotnictwa w Krakowie buduję obecnie model Revell MiG-21F-13 w skali 1:72, wzorowany na eksponowanym tam samolocie „809”. Korzystam z arkusza naklejek ModelMaker D72003, który zawiera między innymi oznaczenia dla samolotu 809.

A teraz pytanie:

Instrukcja ModelMaker przewiduje umieszczenie polskich znaków państwowych wyłącznie na stateczniku, a nie na kadłubie za skrzydłami. Początkowo sądziłem, że jest to błąd, ponieważ samolot muzealny posiada oznaczenia zarówno na stateczniku, jak i na kadłubie. W książce „Polish Wings 24” znajduje się jednak kilka zdjęć samolotów z tej samej serii, które mają znaki państwowe wyłącznie na stateczniku: 805, 807, 811 i 814. Czy zatem możliwe jest, że model 809 podczas aktywnej służby był oznakowany wyłącznie na stateczniku, a znaki na kadłubie zostały dodane dopiero po wycofaniu z eksploatacji? 

Bardzo dziękuję za pomoc!

Bernd Korte

https://www.scalemates.com/newsfeed.php?thread=11077215

Napisano

Cześć @panmopsyk, wielkie dzięki za zdjęcie! Znam je z książki „Polish Wings”. Znajduje się tam kilka zdjęć samolotu 809 z oznaczeniami państwowymi na kadłubie. Trudno mi jednak wyobrazić sobie, że firma ModelMaker Decals nie dysponowała tymi zdjęciami. A mimo to przedstawiają one samolot 809 bez oznaczeń państwowych na kadłubie: https://www.scalemates.com/products/img/6/1/0/209610-25-instructions.pdf Zastanawiam się więc, czy samolot 809 wcześniej latał wyłącznie z oznaczeniami państwowymi na stateczniku. Ale wtedy prawdopodobnie żółta litera „C” znowu by nie pasowała. Co o tym sądzisz?

Napisano (edytowane)

@centuryfan  Ich kenne mich mit diesem Thema nicht so gut aus, aber das Schachbrettmuster wurde in COSSTWL Oleśnica wahrscheinlich zu einem anderen Zeitpunkt hinzugefügt oder entfernt, daher die Unterschiede zwischen dem Foto und ModelMaker.  Beide Optionen können richtig sein, es kommt nur auf das Datum an.                                Nie znam się w tym temacie ale prawdopodobnie szachownica została dodana lub zlikwidowana w innym okresie czasu w COSSTWL Oleśnica, stąd różnice między zdjęciem a ModelMaker. Obie opcje mogą być poprawne, zależy to tylko od daty

Edytowane przez panmopsik
Napisano

@panmopsyk 

Tak, też tak uważam. W takim razie chyba zaufam programowi ModelMaker, bo moim zdaniem bez tego „podwójnego” znaku państwowego wygląda to elegancko.
Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę: na żadnym zdjęciu polskich MiG-21F-13 z trzycyfrowymi numerami nie udało mi się dostrzec oznaczeń serwisowych (stencili). Samoloty z czterocyfrowymi numerami wydają się jednak mieć kilka takich oznaczeń. Wiem, że to bardzo szczegółowe pytanie – ale czy ty lub ktoś inny może to potwierdzić?

Napisano (edytowane)

@centuryfan  Ich kenne die Antwort auf Ihre Frage nicht.     In dieser Veröffentlichung schrieben sie:  "Am 16. September erhielt das 11. Luftverteidigungsregiment in Debrzno (2. Luftverteidigungskorps) Einheiten mit den Seriennummern 740808, 740809, 740811, 740812, 740813 und 740814."  ,,, "Das Malbork-Regiment erhielt im August zwei MiG-21F-13 vom 11. PLM OPK (Modelle „808“ und „809“), und eine weitere (2019) traf im November vom Modlin CSL dort ein."  ...  "Bis Ende Oktober 1966 wurden ähnliche Maßnahmen in der operativen Luftfahrt durchgeführt, und die sieben F-13 (808, 809, 811, 812, 813, 2018 und 2019) wurden dem 4. Luftwaffenregiment in Goleniów unterstellt"    ( cytaty tylko do celów dyskusji )

Edytowane przez panmopsik
Napisano

@panmopsik a może byś jednak prowadził wpisy po polsku?

Kolega sobie z tłumaczeniem świetnie radzi.

Godzinę temu, panmopsik napisał:

cytaty tylko do celów dyskusji

No, a do jakich innych celów mogłyby służyć informacje sprzed 60. lat?

Chyba nie do celów wywiadowczych :hmmm:

Napisano

@panmopsyk Mimo to bardzo dziękuję za odpowiedź! Jeszcze raz przejrzałem wszystkie dostępne mi zdjęcia: szablony widzę tylko na samolotach z czterocyfrowymi numerami. To ułatwia sprawę i przyspiesza budowę mojego modelu :)!

Napisano
17 godzin temu, centuryfan napisał:

Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę: na żadnym zdjęciu polskich MiG-21F-13 z trzycyfrowymi numerami nie udało mi się dostrzec oznaczeń serwisowych (stencili). Samoloty z czterocyfrowymi numerami wydają się jednak mieć kilka takich oznaczeń. Wiem, że to bardzo szczegółowe pytanie – ale czy ty lub ktoś inny może to potwierdzić?

Przejrzałem moje archiwa i wydaje się, że ze strencilami jest tak jak piszesz.

Ale jeszcze poszukam. 

Napisano
2 godziny temu, centuryfan napisał:

dziękuję za wysiłek!

Dla mnie szukanie w archiwach to przyjemność :mrgreen: