em Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Czyli 4 sztuki ? z PFM mi . Ich obecnośc w 32 PLRT to zbieg okoliczności...W którym roku? 1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Dzięki za wyjaśnienia, eRki na zdjęciach albo nie mają nic na zewnętrznych węzłach albo mają baniaki. Dodać do tego gdzieś znalezioną informacje o braku okablowania i wystarczyło aby zasiać ziarno niepewności. Na zdjęciach na które natrafiłem np z lotów na poligon z podwieszonymi UB-16 "wyzbroj" zawsze jest na wewnętrznych pylonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Dzięki za wyjaśnienia, eRki na zdjęciach albo nie mają nic na zewnętrznych węzłach albo mają baniaki. Dodać do tego gdzieś znalezioną informacje o braku okablowania i wystarczyło aby zasiać ziarno niepewności.Na zdjęciach na które natrafiłem np z lotów na poligon z podwieszonymi UB-16 "wyzbroj" zawsze jest na wewnętrznych pylonach. Bo i tak zawsze Er-y latały- baniaki na zewnętrznych, a bomby lub ub-ki na wewnętrznych, zasobnik R lub D pod kadłubem. Przechwycenia- zasobnik won, baniak pod kadłub, a z belek baniaki w trawę. Szkolny R-3 pod lewym skrzydłem. Pułap- jeżu golusieńki... A ja zawsze marzyłem o stacji z bisa... Żywiła... Radiowców z Zegrza i Babskich Dołów na kilometr można było poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Generalnie rzecz biorąc jeżeli na zewnętrznych wisiały baniaki albo nic nie wisiało to samolot był w podstawowym wariancie rozpoznawczym. Aby przezbroić samolot na inny wariant potrzeba było sporo zachodu bo normy gotowości bojowej na to nie pozwalały z jednej strony a także nie było potrzeby. Uploaded with ImageShack.us Tu zdjęcie eRa z zewnetrznymi belkami uzbrojenia i wyrzutnią APR 13 M1. Zwróćcie uwagę na fakt iż na wewnętrznych belkach nie ma żadnej wyrzutni. Co do PFM w Sochaczewie to dwie maszyny przyjmowaliśmy bezpośrednio z remontu w Dęblinie w listopadzie 88 roku a pozostałe w Goleniowie w grudniu tego samego roku. Miały być używane do lotów na strefy aby oszczędzić resurs eRom ale jak zwykle więcej stały niż latały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 A ja zawsze marzyłem o stacji z bisa... Żywiła... Radiowców z Zegrza i Babskich Dołów na kilometr można było poznać To już są insynuacje. Jako nafciarz też nie narzekałem, tym bardziej że u Nas był specyficzny mikroklimat. Oblodzenia następowały cały rok na okrągło, a już mieć Szpareczkę -bajka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Każda służba w mniejszym czy większym stopniu była żywiona nawet służba wysokościowo-ratownicza . "Szybki" dbał o swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Miały być używane do lotów na strefy aby oszczędzić resurs eRom ale jak zwykle więcej stały niż latały. W tym okresie do strefy najwięcej latali piloci szkoleni z promocji 88. Niestety podczas szkolenia nie można było latać na kilku wersjach. Po zakończeniu szkolenia do 1 klasy niestety już MiG-21 pfm w 32.plrt nie było. (Polatałem sobie na tym sympatycznym samolocie dopiero w 3.plm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Ostatnio natrafiłem na to zdjęcie ("Polskie Skrzydła"). Jest to R podczas lotów 3 PLM na poligon (już zapewne w wersji MP). Czy tego typu "oczy" miały inne R/MP podczas służby w 3PLM?? Przepraszam za jakość fotki, jak tylko dorwe skaner zeskanuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 To był taki jednostkowy "eksperyment" w 3.plm na "myśliwskim" MiG-21 R. Szybko R zostały zamienione na MiG-21 MF pozyskane z 11.plm i 41.plm. Skąd ta nazwa MiG-21 MP? Nigdy jej nie spotkałem. Używaliśmy w EPKS normalna nazwę czyli MiG-21 R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 O ile wyśledziłem w necie informacje to R wywodzi się z PFM ale po rozwiązaniu Sochaczewa "przerobiono" je w Krzesinach na wersję zbliżoną do M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Jak sam twierdzisz samolot wywodzi się od PFM więc po zdemontowaniu urządzeń rozpoznawczych stał się raczej PFM em z wyglądem eMki. A co takiego im zabudowano że stały się eMami ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Dokładnie nic nie dodano. Zostały zdemontowane anteny SPO i tyle. Oczywiście nigdy już nie podwieszono zasobników rozpoznawczych. Kabina też była tylko "podobna" do MiG-21 pfm. Kilka różnic: inny pulpit nad celownikiem PKI (w pfm pulpit uzbrojenia, R - pulpit rozpoznawczy D lub R), inny autopilot, inna wersja celownika PKI itp. Jakieś dziwne zmienianie nazwy to chyba pomysł internetu. W dokumentach nadal występowały aż do skasowania jako MiG-21 R i taka jest prawda czy się komuś podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Pewnie Cie już pytano o Monsuny ,ale...Jeśli latałeś z nimi w Poznaniu,to mógłbys coś skrobnąć ,oczywiście więcej . Jesli były takie loty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Nieoficjalnie eRy z 3plm miały zoanczenie MP, informacje mam od byłych wojskowych, ale niech będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Nieoficjalnie eRy z 3plm miały zoanczenie MP, informacje mam od byłych wojskowych, ale niech będzie Nie wiem od jakich wojskowych masz te dane nieoficjalne ale wiedz, że czart to pilot, który latał na nich zarówno w Sochaczewie jak i w Krzesinach przez wiele lat i ufaj jego informacjom oficjalnym i nieoficjalnym w 200 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Grzesiu, pamiętasz, że najlepszymi ekspertami od samolotów byli goście z KO lub bat. zaop. Może i na Krzesinach było podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 To bardzo ciekawe, można jakieś dane tych byłych wojskowych na PW? W mojej 1 eskadrze 3.plm, która używała MiG-21 R od "pozyskania" do skreślenia ze stanu nie używano takiego dziwnego określenia. W każdej oficjalnej dokumentacji było (jest) zapisane jako R. Nieoficjalnie eRy z 3plm miały zoanczenie MP, informacje mam od byłych wojskowych, ale niech będzie Nie chodzi, że mam rację tylko takie są fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Nie wiem ................ufaj jego informacjom .... Dzięki Grzegorz za wielkie zaufanie. Pozdrowienia dla SAMURAJÓW z 32.plrt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Grzesiu, pamiętasz, że najlepszymi ekspertami od samolotów byli goście z KO lub bat. zaop. Może i na Krzesinach było podobnie. Dlatego my musieliśmy się uczyć pilnie sprzętu podczas pracy na sprzęcie - oni ten etap przeszli i byli "ekspertami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Panowie -zapomnieliście o "fachowcach "z pionu polit-wychow. , szczególnie tych po Dęblinie z Gapą Nawigatora na mundurze.[ ale to taki poboczny wątek ] Jeden który przyszedł z Debrzna zostanie mi w pamięci do końca świata ...itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Z Debrzna ??? no fakt był jeden takowy specjalnej troski do końca świata i jeszcze dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Panowie , chyba nie było tego zdjęcia na Forum ? Gdzie to mogło być zrobione ? Ale ujęła mnie atmosfera tego ujęcia. Stare dobre czasy, ekipa techników , mechaników, usmolony Pracowity Ludek z "nieśmiertelnymi "na tamte czasy beretami przywiązanymi do pagonów sznurówkami i ten nastrój lotów. Szacunek dla Tych Ludzi. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 10 Lutego 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Stawiam na Goleniów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Witam Polecam nową stronę internetową mojego kolegi z Oleśnicy poświęconą fotelom katapultowanym http://www.fotelkatapultowy.pl Miłego oglądania Frescopf Gdyby umknęło Miłosnikom 21 .Dzięki Frescopf. Bardzo ładne zbliżenia .Postarał się Kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Grzegorz dobrze pisze, Goleniów (boczna PPS). Większa część sesji foto z lotów na poligon. Kilka zdjęć z jakiegoś czasopisma zagranicznego wrzucałem do sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi