skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Zacząłem. Na warsztat trafiła Panthera D z ICM w skali 1/35. Model będzie waloryzowany blaszkami dla Pz.V z Aberu oraz lufą metalową z Armo. Postaram się, ale nie obiecują, aby tylny luk był otwierany. Jeżeli macie jakieś propozycje co można bardziej uwypuklić, zaznaczyć, np. spawy, czy też poprawić z góry dziękuję za cenne uwagi. - Szpary są zalane klejem, więc może się wydawać, że są nadal - błąd. - Ta lufa z Armo nie za bardzo mi się podoba i chyba zamienię ją na lufę z Aber. Edytowane 10 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nie lepiej było zakupić Dragona premiumke, o wiele lepiej wykonany i ma sporo dodatków wliczonych w cenę. Ten z ICM za piękny nie jest szczerze powiedziawszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nie lepiej było zakupić Dragona premiumke, o wiele lepiej wykonany i ma sporo dodatków wliczonych w cenę. Ten z ICM za piękny nie jest szczerze powiedziawszy... Wiem, wiem, ale na razie jest ta i już. Może jakieś uwagi pomocne w jej składaniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Powodzenia przy włazie radiooperatora gdzie otwór jest za duży i całej pokrywie przedziału kierowcy i radiooperatora gdzie nie pasuje do otworu. Trochę nerwów będziesz miał ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Chcę taką Panterę kupić. Dawaj więcej zdjęć bo ciekawie się zapowiada. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=15104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Jak na razie jest ok, wszystko pasuje. Oczywiście trzeba trochę podpiłowywać, ale powiem szczerze, że jest ok, prawie jak Lego O co chodzi z tymi daszkami, na jednym zdjęciu jest na innych nie ma: Zdęcie Panthery D : www.primeportal.net Z internetu, adres NN. Czy to jest różnica pomiędzy wczesną wersją D, a późną ?? Na co jeszcze zwrócić uwagę?? Edytowane 27 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Podaj źródła zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Podaj źródła zdjęć. Już wstawiłem. ps. jak na razie model z ICM składa się jak LEGO, pasuje wszystko idealnie, a same części są doskonałe, prawie zero piłowania i skrobania !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 skala72 ty zawsze sklejales 1:35 czy tera cie tak wzielo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 ps. jak na razie model z ICM składa się jak LEGO, pasuje wszystko idealnie, a same części są doskonałe, prawie zero piłowania i skrobania !! Po doświadczeniach kumpla z ICMowskimi samolotami spodziewałem się że w pancerce będzie podobnie, a tu niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 skala72 ty zawsze sklejales 1:35 czy tera cie tak wzielo ?? Teraz mnie tak naszło na trzydziestkę piątkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam wielkie pudło tanków w 1:35. ps. jak na razie model z ICM składa się jak LEGO, pasuje wszystko idealnie, a same części są doskonałe, prawie zero piłowania i skrobania !! Po doświadczeniach kumpla z ICMowskimi samolotami spodziewałem się że w pancerce będzie podobnie, a tu niespodzianka. Jasne, że tak. Zapewne trafi się jakieś cholerstwo, że ręce opadną. Już się znalazł jeden, ale problem, nie wiem jak z tego wybrnąć, są "blokady trzymające ruch osi do kół i nie wiem jak zrobić aby koła pracowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Tu Patterson pokazuje i opisuje,jak zrobić ruchome zawieszenie. http://www.plastikowe.pl/technika/ruchome-zawieszenie-pojazdow mniej gadaj, więcej rób. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Tu Patterson pokazuje i opisuje,jak zrobić ruchome zawieszenie.http://www.plastikowe.pl/technika/ruchome-zawieszenie-pojazdow Nie mogę zajarzyć jak on ten drut dalej zagina, gdzie tworzy się ta "sprężyna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 No własnie ja tez tego nie moge zajazyc jak ten drut amortyzuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nigdzie nie amortyzuje. Pierwszy i ostatni wahacz trzymają kadłub na odpowiedniej wysokość bo są wklejone na stałe. Reszta po prostu dynda sobie luźno. Jakbyście podnieśli tanka bez gąsek to by koła opadły swobodnie. Drut jest po to, żeby nie wypadły wahacze przez otworki. Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Wszystko jak byk napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nigdzie nie amortyzuje. Pierwszy i ostatni wahacz trzymają kadłub na odpowiedniej wysokość bo są wklejone na stałe. Reszta po prostu dynda sobie luźno. Jakbyście podnieśli tanka bez gąsek to by koła opadły swobodnie. Drut jest po to, żeby nie wypadły wahacze przez otworki.Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Wszystko jak byk napisane. Taką metodę ja opisałem i mimo, że skali dałem link do warsztatu nadal zadaje to samo pytanie, ręce i nogi opadają Niby wszystko się zgadza, ale na jednej fotce widać, że ostatnie koło też się ugina. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Uciekł mi ten link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 trochę dzisiaj się pobawiłem, ale głównie siedząc w necie i porównując model ze zdjęciami oraz rysunkami. A oto efekty: Oczywiście czekam na cenne uwagi. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Miałem kiedyś pantere z ICM ale nie przypomina sobie żebym miał tak zdeformowany kadłub. Czy taki kadłub był od nowości w zestawie ? Czy uległ uszkodzeniu w czasie działania przy budowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Czy taki kadłub był od nowości w zestawie ? Czy uległ uszkodzeniu w czasie działania przy budowie ? Nie, no bez przesady, z palnikiem nie siedzę przy modelach. Z pudła już taki wyszedł zdeformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Dziwne chociaż w dragonach też takie sytuacje się zdarzały że w fabrycznie zamkniętym pudełku był zdeformowany kadłub. Z tego co pamiętam wiele osób twierdziło że przyczyną tego jest fakt że pudełko mogło długo leżeć na mocno nasłonecznionym miejscu i pod wpływem temperatury kadłub się zdeformował. Czy to prawda czy nie niestety nie mam pojęcia. Jeszcze jedna mała uwaga troszeczke mnie kleju używaj do łączenia poszczególnych części bo widać ślady kleju i palców upaćkanych w kleju, najlepiej odrazu debonderem usuwaj nadwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 a, bo zapomniałem. Masz już te blaszki do modelu? Jak nie, zerknij na strone producenta..którego to wyroby zamierzasz kupić, być może sa dostępne instrukcje w formacie PDF. Nie sklejaj nic, zobacz co musisz usunąć, bo po sklejeniu może byc problem z wycinaniem zbędnych el. plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Mam już blaszki Abera, tak jak pisałem. Instrukcja w formie papierowej leży obok i patrzę co i kiedy powinienem montować. Jakieś porady nt. blaszek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Do klejenia blaszek ze sobą używaj Poxipolu/ żelowego CA (żeby mieć czas na ewentualną korektę położenia elementu). Z mojego doświadczenia wynika, że blachy najlepiej przeszlifować grubszym papierem ściernym przed klejeniem (szczególnie przy użyciu CA). Gdy nie szlifowałem blaszek, to się rozpadały czasem nawet przy dotknięciu /próbie usuwania nadwyżek kleju. P.S. Przy zwichrowanych elementach nie ważny jest producent, tylko cykl technologiczny, jaki on stosuje (ciepłe wypraski zbyt wcześnie wyciągane z rozgrzanej formy są podatne na takie "autoodkształcenia"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Jak na razie jest ok, wszystko pasuje. Oczywiście trzeba trochę podpiłowywać, ale powiem szczerze, że jest ok, prawie jak Lego O co chodzi z tymi daszkami, na jednym zdjęciu jest na innych nie ma: Zdęcie Panthery D : www.primeportal.net Z internetu, adres NN. Co do zdjęcia archiwalnego, mam je w książce "Panther w akcji 1943-45" i daszek tam widać. Masz tylko niewyraźne zdjęcie, a na wszystkich są te daszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi