Skocz do zawartości

[HUMVEE] - dyskusja ogólna o HMMWV/Humvee/Hummer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, co to jet to zaznaczone? A przy okazji jakie radia tam mogą być w środku skoro są 2 anteny?

131.jpg

• Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
podstawa pod wyrzutnie granatników

W sensie granatów dymnych? Ale czemu tylko z jednej strony?

to coś na tym to nie wiem co to

No właśnie... Co to za grzyb? Może jakaś antena/radar?

Podpytuję o to ponieważ od początku chodzi za mną zwykłe M1025 (mimo, że miałem zbierać elementy do polskiego). No i przeglądając bazę zdjęciową znalazłem tego zwykłego-niezwykłego. Niby normalne w świecie 1025, ale... no właśnie: ten "grzyb", maska i wszystkie drzwi są bez kamuflażu (całe zielone), a do tego wszystkiego jest to w 1/4 1043. Drzwi kierowcy są wzmocnione. Do tego jakaś tabliczka na zderzaku, która przez rdzę jest nieczytelna. Ogólnie niby zwykły a ciekawy, więc może się skuszę... Jak dojdę do wniosku, że mnie jednak na Tamke stać.

A tu reszta zdjęć:

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Generalnie robie rezerwację na ten pojazd.:P

Napisano

Tutaj masz zakryte kapturkami wyrzutniki na M1114:

th_07-9.jpg th_28.jpg

Kapturki podobne, choć na tych Twoich zdjęciach wygląda, jakby to coś zakryte było pionowe (nie ukośne, jak to zazwyczaj bywa - vide M1114). Stawiam, że to jednak wyrzutnik granatów dumnych (może jakoś złożone?). Nie spodziewałbym się jakiejś wyszukanej elektroniki na Humvee z KFOR.

Napisano
wyrzutnie granatników

Dopiero teraz zauważyłem co napisałem Granatnik - wyrzutnia granatów, a nie granatników

Ta tabliczka wygląda jak byłoby tam napisane P-77

Napisano
to nie jest wyrzutnik - chyba ze jakiś oszukany

oszukane to to jest bo jedno a nie 4. Swoją drogą, mam koncepcję, że ten granatnik "położyli", a nie tak jak zawsze jest ustawiony pionowo z lekkim nachyleniem. Tym sposobem mógłby być 1 granatnik, a i tak strzelałby we wszystkie 4 strony. Oczywiście mogę się mylić. Tak na prawdę może tam być wszystko.

No ale jeszcze tak ogólnie co sądzicie o tym pojeździe?

Napisano
No ale jeszcze tak ogólnie co sądzicie o tym pojeździe?

Skoro napisałeś, że:

(mimo, że miałem zbierać elementy do polskiego)

nie bardzo podoba mi się ten pomysł. Chętniej zobaczyłbym coś polskiego.

Jednak mimo wszystko sam pojazd ciekawy, taki prosty

Edit: Robię coś na wzór poradnika o polskich Humvee. No i mam problem. Powinienem używać nazw M1025A2 itd, czy M1026A2 Jak jest poprawnie

Napisano
ciekawy, taki prosty Cool

No i w tej prostocie urok, a jednocześnie ma kilka smaczków.

Chętniej zobaczyłbym coś polskiego.

Wiem. Na Polskie humvee też przyjdzie czas. Mam w planach przynajmniej 3. Chcę jednak je zrobić jak najpóźniej, aby mieć jak najwięcej umiejętności i ich nie spaprać.

Napisano
. Swoją drogą, mam koncepcję, że ten granatnik "położyli", a nie tak jak zawsze jest ustawiony pionowo z lekkim nachyleniem. Tym sposobem mógłby być 1 granatnik, a i tak strzelałby we wszystkie 4 strony.

Między granatnikiem a wyrzutnią granatów dymnych jest różnica więc żeby nie było niedomówień ;) Co do takiego ustawienia to nie wydaje mi sie zeby to bylo mozliwe

Napisano
Stawiam, że to jednak wyrzutnik granatów dumnych (może jakoś złożone?). Nie spodziewałbym się jakiejś wyszukanej elektroniki na Humvee z KFOR.

Myślę że jednak to elektronika, jakieś prototypowe urządzenie i właśnie dlatego pod kapturkiem

Napisano
Stawiam, że to jednak wyrzutnik granatów dumnych (może jakoś złożone?). Nie spodziewałbym się jakiejś wyszukanej elektroniki na Humvee z KFOR.

Myślę że jednak to elektronika, jakieś prototypowe urządzenie i właśnie dlatego pod kapturkiem

Możliwe, że jedna masz rację. Dopiero teraz zauważyłem kabelek śmigający do dziurki w dachu bagażnika I to raczej nie jest kabelek od spustu wyrzutnika. Miejsce zamontowania tego czegosia i mniej więcej kształ pasują mi do... anteny Blue Force Tracker. Ja nie mam za bardzo czasu teraz, ale może komuś będzie się chciało poszukać trochę w sieci i zestawić daty trwania misji KFOR i wprowadzenia BFT do użycia.

Napisano

Wrzuciłem pytanie o tego czegosia na Armoramę - tutaj. Jest już pierwsza odpowiedź, gość (którego znam jako wiedzącego wiele o Humvee) sugeruje BFT.

Napisano

Czyli jednak BFT.

ciekawy, taki prosty Cool

No i w tej prostocie urok, a jednocześnie ma kilka smaczków.

Już nie taki prosty, co? Ale z drugiej strony jakbyś mu wsadził wnętrze Legenda, miałbyś bardzo ciekawy modelik. Ogólnie wygląda na tych zdjęciach na typowego M1025, ale jednak nie jest taki typowy

Edit: Robię coś na wzór poradnika o polskich Humvee. No i mam problem. Powinienem używać nazw M1025A2 itd, czy M1026A2 Jak jest poprawnie

Gdyby trzymać się ściśle nazewnictwa stosowanego przez USA, te polskie Humvee to M1026A2 i M1044A2. Jednak wszędzie (nawet na stronach "oficjalnych", czyli np. MON-u) są nazwy M1025A2 i M1043A2. Nie wiem dlaczego. Ale jakbyś nie napisał, będzie wiadomo o co chodzi.

Napisano
jakbyś mu wsadził wnętrze Legenda

znaczy który? Bo chyba fotele raczej stare. Tylko elektroniki więcej. A czy nie prosty... hmmm... zależy jak na to spojrzeć: z zewnątrz najprostrzy w świecie M1025 poza tym "grzybkiem" i drzwiami kierowcy.

EDIT:

Zajrzałem na Armoramę. Faktycznie, to by pasowało. Z zewnątrz da się zrobić. powiedzcie tylko co on ma i gdzie w środku?

Bo tak nawiasem mówiąc co do modelu: baza - tamka, blaszki + tabliczki znamionowe.

Napisano

Fotele ma raczej stare. Ale jakbyś kupił zestaw Legenda, te nowe zostałyby Ci do innego modelu. Do tego mógłbyś wykorzystać radio SINCGARS i BFT. Jak to najprawdopodobniej wygląda w środu - po weekendzie wrzucę kilka zdjęć.

Napisano

Eh... Koszty znowu się kłaniają. Z tego względu dopisałem sie do listy zakupów klonów. Ewentualnie jak ktoś wysyła te radia, to i je mogę dopisać do listy zakupów. A sam zestaw... na razie mnie nie stać.

Napisano

a mógłbyś fotki komputerka zrobić i podesłać na prv? Może uda mi się wyskrobać. :P

Napisano
a mógłbyś fotki komputerka zrobić i podesłać na prv?

Jakieś jedno jest w in-boxie Kuby, ale jeśli chcesz więcej to dodam dopiero jutro, bo nie mam aparatu dzisiaj. Przejrzyj jeszcze zdjęcia rzeczywistego urządzenia, bo chyba czegoś u Legenda brakowało

Napisano
chyba czegoś u Legenda brakowało

Owszem. Zapraszam do przejrzenia in-boxu zestawu Legenda. Jak pisałem wyżej - po weekendzie wrzucę kilka zdjęć BFT.

Napisano

Zabrzmi to jak reklama, no ale trudno.

Nowe produktu Legenda dostępne w Jadarze.

Legend LF12A06 Rhino Anti IED Device (1/35) 28,30zł

http://www.jadarhobby.pl/legend-lf12a06-rhino-anti-device-p-20526.html

Legend LF0120 US Vehicle Gunner (1:35) 27,50zł

http://www.jadarhobby.pl/legend-lf0120-vehicle-gunner-p-20521.html

Legend LF12A07 M1114 Frag5 Conversion set (1/35) tu cena mnie rozwaliła - 305,40zł

http://www.jadarhobby.pl/legend-lf12a07-m1114-frag5-conversion-p-20527.html

Ale aż mi się łezka w oku....