Skocz do zawartości

Sherman Ic Firefly [Dragon 1:72]

R_Mazzi

Rekomendowane odpowiedzi

A mógłbyś się fotką podzielić? Ewentualnie skrobnąć z jakiego źródła jest.

Zdjęcia były na M-L ale teraz jakoś nie mogę ich znaleźć, poszukam jeszcze w moich CD zasobach, ale nic nie obiecuje.

Bo ja wiem? Armo, Mars? Coś się znajdzie myślę.

Jak nie chcesz ich ścinać to możesz spróbować je troszkę "podciąć" od spodu przy "pancerzu" igłą, sposobem kolegi Temir_2

Mhmm, myślałem że masz jakieś tajne źródło US narzędzi. A sposób z podcinaniem narzędzi igłą lekarską sam mi kiedyś do głowy przyszedł i nawet z niego korzystałem, nie mnie dalej to nie jest to o czym marze ;)

Btw: tylko 4 Shermany Dragona? oj kiepściutko :P z moim wczorajszym nabytkiem mam 20 więcej ;) a to i tak nie wszystkie Shermany jakie mam...

• 4 months later...

Cisza w temacie... Świetlik leży i czeka na lepsze czasy... nie on jeden zresztą. Może w przyszłym roku... Może...

Wymówkę mam, młody przestał spać w dzień, usypia z trudem koło 22... Czas na swobodne modelowanie radykalnie się skrócił... Ot proza życia

A tak po prawdzie to Wena Panowie, Wena, albo Muza jakaś jest potrzebna

Od jakiegoś tygodnia zresztą męczy mnie, żeby już natychmiast, teraz, szybko rozgrzebać FT-17... Tylko nie mogę się zdecydować z jaką wieżą kupić (bo przecież, że modelu jeszcze nie mam)

Albo autoblindę, albo jakiegoś PAKa... Albo... Wot modelarz na rozdrożu

Wiem co zrobię! Zamiast klepać w klawiaturę zrobię wydechy w kiciaku ;)

R_Mazzi ładnie ci idzie, może spróbował byś coś w 1:35??

Nie ma takiej opcji

Edytowane przez Gość

Radek myślałem o Doc'u, italki dawno nie widziałem a chyba trzeba i tak by w niej w kółka zainwestować. Nie mam takiego samozaparcia jak Zbyszek, żeby bieżnik rzeźbić

Nibur pisałem już wiele razy, brak miejsca, czasu itp

72 po prostu jest optymalna dla mnie.

R_Mazzi jak nie wiesz co to ja polecam CV 33 albo CV 35. Spodobają Ci się te szkraby a i malowań mnogo do nich

hehe to mi mocno makaronem zalatuje

O AB myślałem jako o naszej zdobycznej.

W końcu gwiazdka idzie trzeba sobie coś kupić na prezent ;)

PS. Doszły te kółka czy amba pocztowa je wchłonęła?

Panzer4 może i drogiego ale widziałeś, macałeś? Ja podczas macania w sklepie bardziej się do niej śliniłem niż do swojej lubej

Choć opony faktycznie... Witaj żywico

Nadal kuszę na CV-kę.

Nibur pisałem już wiele razy, brak miejsca, czasu itp. 72 po prostu jest optymalna dla mnie.

Skąd ja to znam Z 72 jest więcej zabawy i kombinacji, trzeba się bawić w dorabianie itd, owszem są blaszki, ale dorobić i tak trzeba i nerwy większe

Sprawdź element A15, może to będzie pasować. Też kleje ten zestaw, Także będę podglądał cię bo mam jeszcze wieeele do nauczenia się .

Pasuje, pasuje, po prostu sa dwie wersje w pudle do wyboru, do koloru:)

Włazem dowódcy się nie przejmuj. Ten cały Mk.VII był zamontowany dopiero po wojnie, w takiej konfiguracji widać czołg na zdjęciach z Loreto. Na zdjęciach z Bolonii czołg ma zwykły dwuskrzydłowy właz, taki jak Dragon daje w pudełku.

ech... kusi mnie to coraz bardziej. Comet jakiego mam ma zamiast włazu jakąś kluchę...

Znalazłem taką fotkę. Opis sugeruje, że jeden z tych czołgów z przodu to właśnie Rycerz. Ale ledwie widać sam czołg nie mówiąc już nic o włazie...

Chyba nie tą fotkę miałeś na myśli...

00_archiwum_03.jpg

źródło: Militaria "Polskie shermany vol I "

No chyba, żeby mi się zachciało wydłubać ten właz... na razie mam lenia, pooglądam sobie jakieś nowe wypraski hehehehehe ;)

widzałem to zdjęcie w dużym powiększeniu na jakiejś wystawie parę lat do tyłu, tam jest Rycerz ale z 75tką więcto nie to .Jak ma cie zdjęcia z Bolonii to proszę nie drażnić tylko wstawić pozdrawiam OLO.

Witam.

Shermanów o nazwie RYCERZ były dwa.

Pierwszy to M4A2.III RYCERZ który jest w dalszym kadrze zdjęcia które jest powyżej.

Przy okazji zdjęcie tegoż samego RYCERZA co na zdjęciu powyżej.

RYCERZ01.jpg

Zdjęcie pochodzi z książki Od Acromy do Zwycięzcy

Drugim Shermanem o nazwie RYCERZ - I był Sherman M4.I.c (był to najprawdopodobniej drugi pojazd tej załogi) stąd rzymska cyfra I w nazwie.

Oto seria zdjęć RYCERZA - I z Bolonii

M4ICRYCERZI02.jpg

M4ICRYCERZI03.jpg

M4ICRYCERZI04.jpg

M4ICRYCERZI05.jpg

M4ICRYCERZI06.jpg

Pozdrawiam

Jacek

• 2 months later...
I co słychać u Firefly'a?

A dziękuję, wszystko w porządku

Znaczy się leżakuje w pudle.

Spoko oko, skończę tego krowopodobnego potworka z Arhemn, to wyciągnę rycerzyka z szafy. Plan jest taki, skończyć go przed Sylwestrem. Mimo wiatru w oczy chciałbym utrzymać zabójcze tempo i normę dwóch skończonych modeli na rok

Myślę pozytywnie, kadłub prawie cały mam już gotowy, wózki to nawet już i pomalowane. Jest dobrze, dam radę

A... skoro już wygrzebałeś ten temat z otchłani czasu to może ktoś zaoszczędzi mi grzebania w kwitach i podpowie

02_wieza.jpg

Fragment modelu kolegu Vis13

1 - to jest wizjer czy jakaś bliżej nie określona dziura?

2 - czy tu nie powinno być trzeciej frontalnej patrzałki (chyba, że ta francowata brytyjska kopułka też miała różne wersje...)

3 - czy sam właz (drzwi) miał możliwość obrotu?

To może ja... ;-)

Pyt 2 i 3 jak sama nazwa wskazuje All Round Vision Cupola Mk II, wieżyczka była obrotowa (na tym pierścieniu) czyli zawsze wizjer można przesunąć na pozycje strzałki nr 2, same włazy się nie obracały.

Pyt 1 prawdopodobnie tam był wizjer.

Zdjęcie, które być może będzie pomocne Ci w pracy.

badger.jpg

Dzięki za podpowiedź.

Czyli rozumiem, że właz obracał się razem z "całą" kopułą.

Wątpliwości me powstały głównie z powodu tego zdjęcia:

02_wieza_2.jpg

Jak widać kopułka jest ustawiona trzema wizjerami do przodu a klapy są obrócone w stosunku do Twojego modelu (i do zdjęcia Rycerza z defilady chyba też) o 90 stopni.

A może ten długi wizjer z lewej strony kopuły na Twoim modelu to są właśnie te trzy małe ze zdjęcia? Wtedy zgadzałoby się ustawienie włazu.

Czy racze rzeczywiście kopuła miała też jeden "długi" wizjer? Rzucił mi się on już kiedyś w oczy tylko nie pamiętam czy widziałem go na innych modelach czy na fotkach "archiwalnych"

Co do mojego pytania nr 1 to też wydaje mi się, że powinien być wizjer bo inaczej chłopaki byli by z jednej strony zupełnie ślepi...