Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam pytanie dotyczące malowania JA-37 Viggen. W jakim kolorze są cyfry kodowe?  Na zdjęciach wyglądają najczęściej jak orange, choć też wpadają w czerwień. Może ktoś zna numer FS, RAL? 

Kalkomania mi się zepsuła i dorobiłem szablony, ale pozostał dobór koloru. W sklepach przefiltrowałem farby "orange" ale żadna w nazwie nie ma "Sweden" itp. 

Panowie, może ktoś wie czy koła z tego typu bieżnikiem są do zdobycia w skali 1:72?

Jakoś nie mogę tego namierzyć.

Felgi takie: 

image.thumb.png.1d236f4e8818a84244f52a2e8c2a5ed6.png

lub takie:

image.png.9aa3c42ff49d046c0e29d2ff5163dfec.png

19 godzin temu, Flins napisał:

Dzięki za odpowiedź,

Jeszcze mój komentarz, Odszukałem a w zasadzie w końcu znalazłem PKL z Viggenem (mam wszystkie a ten jeden gdzieś sam schowałem 😀) i tam jest napisane czerwony o odcieniu pomarańczowym zwanym Day-glo, na planszy opisany FS38905. (8 w numerze wg FS to pomarańczowe).  Wrzuciłem do koszyka NCS 2070-R, jak przyjdzie to porównam do wzornika FS. Ciekawy jestem zgodności. 

Jeszcze raz koledzy dziękuję. 

W dniu 29.06.2025 o 16:03, przemek261 napisał:

Witam, 

Mam pytanie dotyczące malowania JA-37 Viggen. W jakim kolorze są cyfry kodowe?  Na zdjęciach wyglądają najczęściej jak orange, choć też wpadają w czerwień. Może ktoś zna numer FS, RAL? 

Kalkomania mi się zepsuła i dorobiłem szablony, ale pozostał dobór koloru. W sklepach przefiltrowałem farby "orange" ale żadna w nazwie nie ma "Sweden" itp. 

W jakiej skali? Który numer masz na myśli? Ten z ogona, czy duże ze skrzydeł?

Kolejne pytanie z serii męczących typu który model lepszy.

Tym razem pytam o Ju-88 skala 1/72.

Hasegawa, Revell, ICM czy może Zvezda?

Wersja może dowolna z tym że najbardziej zależałoby mi na wersji typowo bombowej.

Który model polecacie, plusy i minusy mile wskazane.

W dniu 1.07.2025 o 23:08, Wymysl napisał:

W jakiej skali? Który numer masz na myśli? Ten z ogona, czy duże ze skrzydeł?

Przepraszam, chwilę mnie nie było: 

Skala 1/72 Special Hobby 72384 - numer na skrzydle i na stateczniku pionowym 12. Na stateczniku dodatkowo trójkąt chyba w tym samym kolorze. 

• 2 weeks later...

Przeglądając stertę modeli do sklejenia, wziąłem w łapki włoskiego F-104 od Kinetica. A ponieważ bym chciał go zrobić "z pazurkami", ale nie s-f, to szukam materiałów, które by mi pozwoliły te pazurki podwiesić bez bólu głowy, że "one tak nie latały" 😉 

W internecie słabo - bo albo maszyny pokazowe, albo wczesne wersje G/S, albo tyko zbiorniki (z samymi zbiornikami planuję niemieckiego, bo o zasobnik i bomby ćwiczebne ciężko, ale to osobny temat 😉 )

Czy macie jakieś fotki, lub namiary na materiały, które by pokazały w locie maszynę F-104S ASA (w łaciatym kamo z małymi znakami przynależności ) z podwieszeniami w konfiguracji:

- AIM-9L na pylonach na końcówkach skrzydeł

- ASPIDE na belkach zewnętrznych pod skrzydłami

- zbiorniki paliwa na belkach wewnętrznych pod skrzydłami
?

Od bidy mogę darować zbiorniki, ale resztę bardzo chcę zostawić :) 

W dniu 1.07.2025 o 17:40, przemek261 napisał:

Dzięki za odpowiedź,

Jeszcze mój komentarz, Odszukałem a w zasadzie w końcu znalazłem PKL z Viggenem (mam wszystkie a ten jeden gdzieś sam schowałem 😀) i tam jest napisane czerwony o odcieniu pomarańczowym zwanym Day-glo, na planszy opisany FS38905. (8 w numerze wg FS to pomarańczowe).  Wrzuciłem do koszyka NCS 2070-R, jak przyjdzie to porównam do wzornika FS. Ciekawy jestem zgodności. 

Jeszcze raz koledzy dziękuję. 

Spróbuj Gunze C59.

W dniu 19.07.2025 o 15:45, DobreMzimu napisał:

Spróbuj Gunze C59.

Dziękuję za info, akurat mam C59, w przyszłym tygodniu będę finalizował zakup z NSC 2070-R , mam wzorniki FS, są zdjęcia z internetu i podejmę decyzję co użyć. Dam znać. 

Pozdrawiam Przemek

Napisano (edytowane)

Szukam więcej informacji o tych samolotach.Może ktoś ma dostęp do innych zdjęć.

image.thumb.jpeg.dfa195ec7353e8c4ff89e2d0d819a704.jpeg

Xtradecals robi kalkomanie do podobnego malowanie ale podchodzę ostrożnie do ich twórczości bo nie wiem na ile jest autentyczne.

IMG_20250721_135943.jpg

Edytowane przez Xmen

6 minut temu, greatgonzo napisał:

Z cyklu: wytęż wzrok... . :)

Z cyklu: byle coś napisać.

19 minut temu, jachud3 napisał:

Xmenmusisz :piwo:

Mogę.:mrgreen:

Na razie zbieram kwity.Ten na pierwszym planie jest ciekawszy bo ma fajne kołpaki śmigieł.

Niestety nie widać kompletnych oznaczeń tylko 3U+C ... . Nie wiem też jaki jest kolor litery C . Przydało by się zdjęcie lewej strony.

Jak nic się nie wyjaśni to pójdę na żywioł.I tak mi nikt nie udowodni że było inaczej.:mrgreen:

• Like 1

Jeśli dobrze szperam, to w Dugino stacjonowała Gruppe II./ZG26, co oznacza że czwartą literą kodową powinna być C (Stab) albo M, N lub P (odpowiednio 4., 5. lub 6. Staffel). Co się nijak nie spina z ewidentną literą B lub D na samolocie w tle. 3U+AB lub AD to byłby pierwszy samolot sztabowy grup I lub III, a nie II... :hmmm:

Co do koloru to w każdej Gruppe pierwsza Staffel miała białą literę, drugą czerwoną lub czarną, trzecia żółtą, czwarta niebieską lub zieloną. Na fotce ewidentnie jest ciemna, co by sugerowało drugą Staffel, ale wtedy czwartą literą powinna być N w Gruppe II.

Wiem że nic nie wiem :mrgreen:

Szperałem tu:

https://www.ww2.dk/air/zerstorer/zg26.htm

https://www.ww2.dk/misc/unitid.htm

Dzięki @jachud3.

Trzecia litera to" C" i jest stosunkowo ciemna.Praktycznie nie widać różnicy między literą a krzyżem.Można więc przyjąć że jest czarna.Tym bardziej że czubek kołpaka śmigła wygląda na czerwony bo jest jaśniejszy od łopaty śmigła.

Gdyby cholera nie zamalowali litery na spodzie skrzydła nie było by problemu .