slamacek Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu 458226137346 5 godzin temu, Bedrzich napisał: Tylne kółko było samonastawne, w związku z tym przy przestawianiu samolotu czy też - przepychaniu widelec kółka obraca się o 180 stopni. Dlatego to kółko wygląda inaczej… O to chodziło? tak normalnie działa tylne kółko, ale po porównaniu zdjęć - brakuje na dwóch późniejszych zdjęciach tego charakterystycznego trójkątnego widelca amortyzatora. w pierwszej chwili pomyślałem, że może z jakiegoś powodu podmienili kółko na drugi typ z Hurricane (w końcu kilka ich znaleźli w różnym stopniu zniszczenia), ale dla mnie wygląda to bardziej na kółko z japońskiego samolotu (ma inną goleń i chyba w innym miejscu jest mocowane) ale może to tylko moje wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Przejrzałem parę książek o 357th i 49th. Niestety nic w temacie. Foty Irish są późniejsze po zamalowaniu góry pasów i w ogóle późniejsze jako WW z innego dywizjonu. Wziąwszy pod uwagę brak jakiegoś powtarzalnego schematu gdy chodzi o pasy i litery w 357th trudno coś wnioskować. Tice tylko to jedno zdjęcie i późniejsze samoloty. Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, Bedrzich napisał: widelec kółka obraca się o 180 stopni. To byłoby bardzo kłopotliwe. 2 godziny temu, manas napisał: Bardzo dziękuję! To świetna okazja, by z czystym sumieniem odpowiedzieć: nie ma za co, niestety. Edytowane 8 godzin temu przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, greatgonzo napisał: To byłoby bardzo kłopotliwe. No tak, samonastawne czyli obraca się swobodnie o 360stopni; w domyśle- tutaj obrócone jest o 180… @slamacekbardzo możliwe, że połatali tego Hurka jak się dało, aczkolwiek nie zawsze przecież Hurri miały kółko z widelcem? A może kółko było z innego samolotu, jakiegoś magazynu, możemy sobie pogdybać… Edytowane 5 godzin temu przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi