Gerd Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 W wątku warsztatowym, viewtopic.php?t=15068, złożyłem zobowiązanie -samemu sobie- że projekt zakończę do dnia 6 IX tj. w 70-tą rocznicę rozprawy obrońców Starachowic z hitlerowską kolumną pancerno-motorową na przedmieściach miasta. Oto: 40mm armata przeciwlotnicza wz.36 Bofors "St" w moim skromnym wykonaniu: zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Gerd, zostałeś moim guru Piękna rzecz!!! Zdradź mi proszę, czy taki efekt uzyskałeś kładąc pastele przed metalizowaniem, czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Piękny model. Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Brak słów! Zasłużyłeś na medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Wygląda jak zmniejszona kopia prawdziwego Boforsa. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Niebawem (za miesiąc?) zgłoszę się po instrukcję malowania dla mojej Star 75` Rewelacyjny model. Gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Września 2009 Autor Share Napisano 7 Września 2009 Fajnie, że się podoba. Dziękuję za dobre słowo. zostałeś moim guru Jak powiedział stary ogrodnik: - "Nie przesadzajmy." kładąc pastele przed metalizowaniem, czy po? A jak powiem, że tam pasteli ani śladu to co? No może odrobinka pigmentu na kołach. zgłoszę się po instrukcję malowania Prościzna: najpierw Sufracer 1000, żadnego preszejdingu, na to akryl Vallejo 093 (70887), a dalej artystyczna olejna. Trochę soli, pieprzu do samku i już. Nic wielkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Oleje, fakt. Sól to rozumiem - plamki i przebarwienia. A pieprz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Dobrze że nie zostawiłeś tego cuda na wystawie w muzeum lotnictwa mogła być masakra.Faktycznie robi wrażenie,szczególnie na żywca. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 bardzo ładny model, wykonany ze smakiem, podoba mi się Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 na żywca ...bardzo chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Sam nie wiem co powiedzieć, genialne wykonanie, Śmigły nie przesadził jesteś mistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Piękna rzecz. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 w moim skromnym wykonaniu chyba zartujesz, jest rewelacyjna.jedna rzecz,daj wieksze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Września 2009 Autor Share Napisano 23 Września 2009 Przy okazji zapraszam do obejrzenia relacji z rekonstrukcji starachowickich wydarzeń wrześniowych. http://hanzo.dv.int.pl/wojna/ Prawda historyczna opowiedziana, pierwszy raz w takiej formie, podparta była substytutami sprzętu biorącego udział w prawdziwych wydarzeniach, (Trudno się dziwić. W Polsce ani jednego kompletnego Boforsa) lecz chwała tym którym chciało się o tym przypomnieć. A w Strachowicach nie łatwo, tym cenniejsz inicjatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Piękne wykonanie delikatne pododa mi się bardzo , to taki model na który można patrzeć godzinami gratyluję talentu i tego czegoś . To może ja tylko zrobie model Bisa a zostawię do malowania mistrzom, Nielubię malować jak widzę takie cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Dziś 06.IX - rocznica "starachowickiego września". Skrót tej historii w przykurzonym już warsztacie - jeśli ktoś ma ochotę. viewtopic.php?f=122&t=15068 A ja zachęcam do budowy wrześniowych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Pamiętamy. Ładna fotka, skąd jest ten znaczek/punca Zakładów Starachowickich ? Gonię Cię, też Starachowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Oto: 40mm armata przeciwlotnicza wz.36 Bofors "St" w moim skromnym wykonaniu:Wykonanie może i skromne, za to ogląda się znakomicie (choć fotki nieco małe).Pomyśl o fotkach w plenerze, będą powalające. Moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Myślałem, temat że sprawa starachowickiego Boforsa została zamknięta raz na zawsze, okazuje się jednak, że historia się rozwija. Z pomocą przyszło seria FtF. Tym samym postanowiłem nie tworzyć kolejnego wątku ale prowadzić dalej to co raz zacząłem. Prezentowany poniżej zestaw ma swoje umocowanie w oryginale ale zawiera także szczyptę własnej interpretacji. I to nie koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Gerd. Dopiero teraz trafiłem na ten zestaw, to bez wątpienia dobra kontynuacja która cieszy oko. Czy ciężarówka z napisem jest "faktem" czy to delikatne nadużycie ? Plutony opl. ze Starachowic miały na pewno nieskarosowane Chevrolety 155 HD, a czy miały też takie zgrabne fiaty z napisem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Faktycznie tak jak mówisz fabryczna bateria przeciwlotnicza Starachowickich Zakładów Górniczo Hutniczych S.A. wykorzystywał Chevrolety bez karoserii jako ciągniki artyleryjskie pewnie dlatego, że Zakłady Mechaniczne produkowały do nich ramy (do Fiatów też). Jeśli zaś chodzi o nadużycia to rozszyfrowałeś mnie bezbłędnie. Podczas wiecu w maju 1939 r. w bezpośrednim sąsiedztwie 40mm armaty plot Bofors znalazł się (prawdopodobnie) Fiat 621 z napisem STARACHOWICE na burcie skrzyni ładunkowej: zatem nie mogłem się powstrzymać. Uznałem, że nie jest niemożliwe aby było "wleczone" przy jakiejś okazji... Zdjęcia prezentowane powyżej pochodzą z publikacji: "Starachowicki Wrzesień 1939 - historia ziemi starachowickiej", autorstwa p. Adama Brzezińskiego. wyd. 1, Starachowice 2010. oraz "Wierzbnik- Starachowice - 390 lat miasta na Kamienną" pod redakcją ww.,Starachowice 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Lipca 2017 Share Napisano 22 Lipca 2017 Gerd, tak się zeszło, że ja akurat napisałem dość obszerny tekst o Chevroletach w WP TUTAJ więc jestem jakby na to nie patrzeć na bieżąco. Ta fotka z wiecu - cudna ! To na fotce jest nieskarosowany 155 COE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi