Gość Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Witam jak rozcieńczyć farbę vallejo pod pędzel. Podobno wódką ale jak dać 3 krople farby na np. kieliszek wódki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Witam mam pytanko odnośnie Farb vallejo z serii "AIR" . Wyczytałem gdzieś ze do tych farb nie potrzeba Retardera i nie trzeba ich rozcieńczać bo to jest już w butelece, czy to prawada?? A i jeszcze czy moge pod nie jako podkład położyć szarego chumrola czy lepiej Surfacera?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 kładz na surfacer a aira tez trzeba rozcieńczać i nie 3 krople na kieliszek wódki tylko do zwyczajowej konsystencji mleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 a ok.Dzięki ,I jeszcze z tym Retarderem w jaki stosunku to lac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Nie wiem bo nie leje ,wódka jest wystarczajacym/dla mnie /opozniaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Robert a można bez podkładu ? I czy ewentualnie samochodowy motip wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Bez podkładu to lepiej nie;/ bo farba zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 bez podkładu nawet nie próbuj Motip oczywiście ,że może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 A Humbrole olejne można bez podkładu i odtłuszczania? Na pactrze trochę się zawiodłem (na niektórych kolorach i zastanawiam się nad Hu) Dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 zainwestuj w dobre farby Gunze ,Tamiya i zero problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 ... i pamiętaj o odtłuszczaniu niezależnie od tego jakie to będą farbki lub podkłady, chyba, że chcesz uzyskać efekt odpadającego lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Czy wy kleicie modele tuż po jedzeniu kurczaka palcami? O akrylach się nie wypowiadam, ale nigdy nie odtłuszczam modelu na żadnym etapie klejactwa i malownictwa i nigdy nic nie odpada. A bywa to kłopotliwe, jak woda naleci do wnętrza zamkniętego kokpitu i zostawi podczas wysychania osad na szkle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Adam ja np. myje każdy model ale nigdy nie wkładam całego do wody /plus kilka kropel ludwika/ jedynie delikatnie myje pędzlem i nastepnie płukam zimna wodą ,robie to nie tyle aby odtłuścić /masz racje ,że trzeba by było pazurami podczas klejenia golonkę jeść ,że by było na tyle tłuste a by farba odpadła/a umyć model z pyłu pozostałego po szlifowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 No to to racja. Też myję model po szlifowaniu. Zazwyczaj wystarczy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jak szlifuje na mokro, to się nie pyli na cały model. Ale mycie całego modelu (odtłuszczanie) to inna sprawa i wg. mnie jest to niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeratus Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Witam serdecznie na forum Mam pytanie na temat rozcieńczenia farb produkowanych przez Games Workshop - Citadel a dokładnie o farby metaliczne. W jaki sposób najlepiej je rozcieńczać aby używać w aerografie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Pytanko- czy Wamod olejny nadaje się do mycia pędzli po Humbrolach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Nadaje, ale drogo wychodzi. Lepiej kupić litr benzyny ekstrakcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Mam pytanie odnośnie lakieru matowego pactry. Czy trzeba to rozcienanczać i dawać retardera?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Ja nie rozcieńczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 A ja mam szybkie pytanie nie tyle może dotyczące rozcieńczania farb ale: Jak zachowa się sidolux na modelu po moczeniu w wodzie powiedzmy z godzinę ? podejrzewam że możę zbieleć("zmlecznieć") ale co potem..wyschnie ,zlezie itd Nie chce mi sie robić doświadczenia więć potam o Wasze> To samo dotyczy farby akrylowej ale tu moje obawy są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Jeśli sidolux będzie wyschnięty to nie powinno się nic stać, tak samo z farbą. Jeśli będzie jeszcze świeży, to prawdopodobnie się zmyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Rozcieńczacie farbki transparentne? Mam na myśli Model Master i Gunze. Jeżeli tak, to w jakim stosunku rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elano Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Czym rozcieńczacie matowy lakier akrylowy od Model Master? (Jeżeli w ogóle go rozcieńczacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 kupiłem nowiutki AD7781 i wczoraj mi padł nie daje powietrza na wylocie, jak tylko zdejmuję ochronę dyszy aż do iglicy jest ok, jak tylko założę i wleję na próbę trochę wody wywala i bulgocze mi górą przez zbiornik (aż sobie wczoraj dzioba popryskałem) do tej pory było ok (czyszczony po każdym malowaniu wodą zmieszaną z nitro) iglica czysta dysza też przeczyszczona co jest grane bo już chcę iść po 2. chilfe !!!! marcin_solbut@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi