k1oor Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Mam pytanko jaki wybrać zestaw do zrobienia fajnego modelu Tomcata bez dodawania żywic i blach. Mam na półce F-14 z Academy w skali 1/72, a chciałbym zrobić jeszcze jednego w 1/48. No i tu się zaczynają lekkie schody... W stronę Hasegawy chętnie bym się zwrócił, ale na widok ceny już jestem chory... Z tego co widziałem na Allegro to zostaje zestaw Academy, Italeri i Revell'a. Najbardziej obiecująco wygląda Academy - można zrobić model obwieszony rakietami jak choinka. Italeri - tańszy ale już ma mniej rakiet i chyba brakuje wysuwanych powierzchni przy dużym skosie skrzydeł. Revell - z tego co udało się zobaczyć na sieci z modelu "Black Tomcat " to lepiej nie dotykać tego zestawu. Wybrać Academy czy Italeri? A może jest jeszcze jakiś inny zestaw przy którym nie trzeba rozbijać bankomatu? Zajrzałem również na modele Tomacata z Hasegawy w skali 1/72 jako że są najlepsze, ale znalazłem dwie wersje - jedna bardzo podobna do tego 1/72 z Academy i druga z oddzielnymi klapami i slotami - droższa o połowę. No i skrzydła ma na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 co do 1/72 to nie wiem. 1/48 to tylko Hasegawa. Reszta to wyroby Tomcato podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 11 Września 2009 Autor Share Napisano 11 Września 2009 Tutaj Hasegawa http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/has/kit_has_07085.shtml Plusy "Easy build, great external details Minusy "Sparse cockpit detail, poor fit of lower fuselage parts on early releases" a tu Academy http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/aca/kit_aca_1659.shtml Plusy "One of the nicest F-14 kits in 1/48 scale" Minusy "Textured 'shadow' on the underside of the fuselage to show where TARPS goes" Italeri nie ma minusów i tylko jeden plus "easy build" Hasegawa na pewno jest super zestawem, ale można za niego kupić 2 Academy i jeszcze jak się trafi okazja to na Italeri wystarczy. Chodziło mi o najlepszy model za rozsądne pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 w 1:72 jest jeszcze fujimi też ładny model, przy 1:48 jednak hasegawa, jakość w pełni rekmpensuje cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Znalazłem tylko takie dwa wersji A http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1221468 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=176602 i jeden wersji B http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1384506 Ale pewnie żaden nie do dostania więc mam kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Ale pewnie żaden nie do dostania więc mam kłopot z głowy. Czemu nie do dostania??? Jak wół jest napisane, że dostępne. Ten sklep raczej nie pokazuje wirtualnych produktów jako dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Dotąd nie spotkałem się w tym sklepie by coś wisiało jako dostępne a nie było go, więc wnioskuję że mają je w magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 OK, widać pomyliłem coś... Moja wina. Ale i tak taki model to Gwiazdka razem z Wielkanocnym zającem... Poza tym wybałuszam gały na instrukcję montażu i ramki i nie mogę znaleźć tego co w zestawie Academy występuje - wysuwanych małych powierzchni na części skrzydła o stałym skosie. Może Hasegawa z tego zrezygnowała, bo w zaparkowanym samolocie - niezależnie od skosu skrzydeł ich nie widać, bo steruje nimi komputer zależnie od prędkości... Chyba. Widziałem zdjęcia z takimi wysuniętymi powierzchniami, ale w samolot był w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
octan Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Może Hasegawa z tego zrezygnowała, Skrzydełka na napływach skrzydeł występują w modelu Hasegawy, musisz tylko wsiąść pod uwagę jaką wersje będziesz budować, w wersji "B" były one nie ruchome a w "D" już w ogóle nie występowały jak i Fujimu . Jeśli szukasz modelu w 72 to polecam Hase i Fujimi model Academy jest Tomcato podobny choć jak na początek nie jest zły, co do 48 to tylko Hase no chyba że poczekasz na Trupka, wszystko zależy jakim portfelem oraz warsztatem dysponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=114527&kateg=267348 F-14 wedle mojego gustu to najładniejsza konstrukcja lat 70-tych i chyba ogólnie do teraz ładniejszego designu nie widziałem, dlatego mnie korci 1:32... ale nie teraz, bo ta cena obecnie mnie troszkę przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Hello. Budowałem i Academy i Italeri i powiem szczerze jak nie Italerka to Hasegawa, żaden inny. Do Academy użyłem masy szpachli. Italerka sklejała sie przyjemnie i jak pokombinujesz to i sloty i lotki możesz zrobic otwarte. Oba modele w mojej galerii pozdrawiam. Za intalerką przemawiają nieosiagalne już kalkomanie vf-84. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxek Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Jeszcze w tym roku ma się pojawić model F-14 ze stajni Hobby Boss (A,B,D). Jak znam tę firmę to pędzie coś skopiowane z Hasegawy w cenie 30-40 $. Uważam, że warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 To w takim razie poszukam sobie taniej Italerki i poczekam na Hobby Boss'a. Dzięki wielkie za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 W temacie F-14 znalazłem jeszcze takie cośhttp://www.ww-model.pl/index.php?p3806,mc48201-1-48-f-14a-tomcat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
octan Napisano 18 Września 2009 Share Napisano 18 Września 2009 Italerka tylko przypomina Tomcat-a a tego Master Crafta to sobie odpuście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 18 Września 2009 Share Napisano 18 Września 2009 Tylko Hasegawka oczywiście 1/48, w 1/72 można się kusić na Fujimi lub Haske, pozostałe generalnie fajnie wyglądają, ale jak weźmiesz pod uwagę samo najlepsze czyli kwintesencję tegoż cuda utwierdzisz się jedynie w przekonaniu, że Haska lub Fujimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Chłopaki, czyjej produkcji może być takowy Tomcat? Parę lat temu kupiłem go jako zrobionego na allegro, skala 1/72, jak widać ma ruchome wzmiankowane przednie skrzydełka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Matchbox, robił kiedyś dwa zestawy Kit Number PK 406 i AMT Kit Number 7128 I jest to wersja F-14 nie tyle wczesna, co jeden z egzemplarzy przedprodukcyjnych może coś takiego, co pokazało się w 1972 roku na USS Independence, możliwe że nawet XF-14A Ale nie jest to jedyny model w wysuwanymi stabilizatorami wraz ze zmianą położenia skrzydeł. Ja około 10-15 lat temu miałem jeszcze zestaw chyba Monogramu nr 1104, ale nie dam głowy że to był akurat Monogram, bo około 8 lat temu owy F-14 wpadł w płaski korkociąg... Ale tam również był mechanizm wysuwający stabilizatory przy złożeniu skrzydeł. Muszę jeszcze do szafy zajrzeć, bo mam obecnie coś z Academy i wydaje mi się, że tam to nie będzie działać, bo nie widziałem żadnego zaczepu, który by to powodował. EDIT: Sprawdziłem, w Academy nie ma tego bajerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 W temacie F-14 znalazłem jeszcze takie cośhttp://www.ww-model.pl/index.php?p3806,mc48201-1-48-f-14a-tomcat Witaj ! F-14 to mój ulubieniec wśród moich "pokładowców". Wierz mi " Italeri i Academy - nie idź tą drogą. MasterCraft to pomyłka. Hasegawa to jedyny poprawny model tej maszyny w skali 1:48, jak zdecydujesz się wydać ponad 150 zł to popatrz tu :" http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HSG%2007019 180,00 zł z przesyłką i ten model ma w kalkomani malowanie z dywizjonu VF-84 Jeżeli nie kupowałeś jeszcze nic na necie, to mogę pomóc Ci go kupić Pozdrawiam Wszystkich "Kontrolujących się Szaleńców" ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Można też sie wstrzymać i zaczekć na Hobby Boss'a.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Można też sie wstrzymać i zaczekć na Hobby Boss'a.... Hobby Boss z tymi swoimi potwornymi "NITAMI", no może się to komuś podobać, ale mnie nie ! Pozdrawiam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 45 euro total. Do tego może dojść jakieś cło... Może być niefajnie. Chyba żebym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Bo ja wiem... Mam "Thuda" F-105G Hobby Boss'a i nity nie są wcale tragiczne (to nie Trumpeter ) - może nie aż tak subtelne jak na "szesnastce" Tamiyii, ale moim zdaniem wciąż nie przesadzone. Zreszą zawsze można lekko przejechać Surfacer'em i przeszlifować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 W ostatnim Super Model jest relacja z Norynbergii wzmianka o F-14 z Hobby Boss'a więc sobie poczekam. A póki co dokupiłem sobie F-14A w 1/72 z Fujimi - w ilości części jaka jest w pudle można się pogubić . Nawet już sobie wymyśliłem konfigurację w jakiej chciałbym go zrobić... Kotek sprężony do skoku z katapulty - minimalny skos skrzydeł, wysunięte sloty i klapy, maksymalnie ugięta przednia goleń podwozia... Na stronie Academy jest wzmianka o modelu F-14A w 1/72 z kalkami Jolly Rogers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 F-14A ma te przednie skrzydełka ale chyba nie były sterowane wprost skosem skrzydeł tylko wysuwanie skrzydełek było zależne od prędkości samolotu - jakieś przesunięcie środka ciężkości w locie naddźwiękowym czy jakoś tak... Więc jakby nie było w modelu stojącym na pokładzie ze złożonymi skrzydłami czy przygotowanym do startu to te skrzydełka tak czy inaczej są schowane. Moje oba modele które mam - 1/72 Academy i Fujimi - mają te wysuwane małe skrzydełka. Inna sprawa jak to zrobić, żeby to się nie zepsuło przy ruszaniu skrzydłami... Jedyna rada - skleić na stałe i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi