Skocz do zawartości

Dyskusja o podkładach

Bartek14

Rekomendowane odpowiedzi

Olejne daje tylko jako podkład

Pędzlem? Podkład?

Przed i nie stawiamy przecinka

POD FARBY AKRYLOWE TRZEBA STOSOWAĆ PODKŁAD !!!!!!

Nie trzeba...

Samoloty 1/48 - Płaskie 2,6 i 10 Okrągłe 000, 1 i 2

O ja dziękuje malować samolot w 1:48 pędzelkiem...

No to takie podstawy, trochę za mocno z "enterowałeś" tekst i wygląda jak ogłoszenie... Ogólnie to nie jest źle, ale mogło być lepiej...

Nie trzeba...

Ale lepiej dac

O ja dziękuje malować samolot w 1:48 pędzelkiem...

No to takie podstawy, trochę za mocno z "enterowałeś" tekst i wygląda jak ogłoszenie... Ogólnie to nie jest źle, ale mogło być lepiej...

Czemu tak sadzisz ?? Roobert lokalny mistrz pędzla maluje samoloty w 1/48 i bardzo dobrze mu to wychodzi

Mnie tez za bardzo nie zachwycił ten poradnik. Zgadzam się z mroko94. Bartek14 w swoim temacie, już powinieneś zachować kulturę osobistą. Co do wielkości pędzli, wg mnie każdy sam dla siebie wybierze najodpowiedniejsze. No i poradniki nie są tylko dla początkujących, nawet już zaawansowany modelarz z nich korzysta.

Bartek14 troche sie napisałeś, jednak informacje odnośnie farb, malowania, rozcieńczania itp., można znaleźć przeglądając tematy na forum: "Jak to zrobic..." oraz subforum 'tajniki modelarstwa'...

Pozdrawiam

moim skromnym zdaniem najlepszymi po pędzelek są farby Akrylowe , Olejne daje tylko jako podkład .

W poradniku nie powinno się używać sformułowania "moim skromnym zdaniem", bo cóż to za poradnik. Ja mam inne zdanie. Maluję pędzelkiem Humbrolami.

Humbrol - Dobre pod pędzel , lecz strasznie śmierdzą , ja osobiście używam ich jako podkład .

Używam ich od kilku lat, ale dopiero od Ciebie dowiedziałem się, że strasznie śmierdzą .

pozdrawiam

Grzesiek

moim skromnym zdaniem najlepszymi po pędzelek są farby Akrylowe , Olejne daje tylko jako podkład .

Chyba raczej akryl jest najlepszy jako podkład a oleje jako washe i inne maziaki... no chyba, że ktoś kto woli robić podkłady np. humbrolami, lubi czekać kilka godzin, aż wyschnie to okey.

A od kiedy pod pędzel stosuje się podkład

Aha...jak sie chce detale zalać...

Tak przy okazji to ja maluję pędzelkami i stosuję podkład tylko pod figurki. Jeżeli mundur ma być ciemny to wpierw maluję czarną a jak chce malować odcień karnacji to wpierw podkład piaskowy a potem normalny bazowy. Żadne szczegóły typu oczy i usta mi się nie zalewają Do pojazdów malowanych pędzlem podkłady są, to prawda, zbędne.

Podkład w sprayu a podkład malowany pędzlem to dla mnie osobiście dwie całkowicie różne sprawy. W sprayu może i się przydaje do lepszych farb - ale nie wiem, bo nie używałem. Moja kariera pędzlowa skończyła się na używaniu pactr.

Malując pędzlem natomiast nie używałem nigdy podkłdu, bo to raczej bez sensu przy malowaniu pędzlem. osobiście preferowałem metodę używania jak najmniejszej ilości farby i kładzenia jaknajcieńszej warstwy - a malowanie podkładu w tym wypadku całkowicie tej metodzie przeczy - która chyba jest najlepszą do malowania pędzlem.

Panzer4 napisał:

A ja pod pędzel stosuję podkład w sprayu z puszki.

Wygląda to po położeniu cienkiej warstwy tak (ostatni post w wątku):

viewtopic.php?t=13192&start=15

Naprawdę lepiej się na tym maluje. Polecam.

Ale jaki podkład stosujesz, jakiej firmy?

DUPLI-COLOR do kupienia w OBI.

Malując pędzlem natomiast nie używałem nigdy podkłdu, bo to raczej bez sensu przy malowaniu pędzlem.

A co powiesz na malowanie dużych powierzchni fototrawionych??? Moim zdaniem bez podkładu maluje je się beznadziejnie.. :/

Edytowane przez Gość

Widzę, że temat farb zniknął a jest dyskusja o podkładzie. Ja to robię tak: jeśli maziam model tylko Humbrolami to podkład jest zbędny. Jeśli kładę jakiekolwiek akryle na goły plastik to daję zawsze cienką warstwę szarej olejnej Model Mastera jako podkład. Jest rozcieńczona i nie zalewa wcale szczegółów jeśli się uważa i nie wali całego pędzla umoczonego w farbie. Tutaj trzeba trochę wprawy i praktyki. Inna sprawa jeśli się maluje część modelu akrylem a część olejnymi. Np. malując samolot i dolne powierzchnie będą akrylem malowane to tylko tutaj kładę podkład. Nie ma sensu kłaść na innych powierzchniach skoro będzie emalia. Co do czasu schnięcia to mi jest wszystko jedno, nie mam aerka i nie muszę się spieszyć żeby farba nie zaschła w sprzęcie przed położeniem drugiej warstwy.

Malując pędzlem natomiast nie używałem nigdy podkłdu, bo to raczej bez sensu przy malowaniu pędzlem.

A jak pomalujesz np. jakiś biały fragment na jakimś modelu? Będziesz się męczył z 4 lub 5 rozcieńczonymi warstwami aż idealnie pokryje goły plastik czy na początek walniesz szary podkład a potem luźno 2 warstwy białego i finito?

osobiście preferowałem metodę używania jak najmniejszej ilości farby i kładzenia jaknajcieńszej warstwy - a malowanie podkładu w tym wypadku całkowicie tej metodzie przeczy - która chyba jest najlepszą do malowania pędzlem.

To powodzenia przy malowaniu np. jakiegoś białego modelu typu Boeing albo jakiegoś innego pasażera

Edytowane przez Gość

To powodzenia przy malowaniu np. jakiegoś białego modelu typu Boeing albo jakiegoś innego pasażera

Z aerografem tego problemu nie będę miał, także dziękuję za otuchę i zainteresowanie. ;-) pomijam, że na takie modele szkoda się porywać z pędzlem. Tak uważam.

Parę tych modeli pędzlem maznąłem(są w galerii - wszystkie wcześniejsze od T-34/76 Dragona) i w pancerce z tym problemu nie ma. tu wszystko można potem ew. zamaskować kurzę czy błotem. Przy modelu jak Boeing, który podałeś za przykład, albo inny wymagający super równej powłoki lakieru - byłoby ciężko. ja bym się nie porywał, bo to ani na moje umiejętności ani na pędzel. od czegoś w końcu ten aerograf jest i po coś go wymyślono. prawda? :-)

A jak pomalujesz np. jakiś biały fragment na jakimś modelu? Będziesz się męczył z 4 lub 5 rozcieńczonymi warstwami aż idealnie pokryje goły plastik czy na początek walniesz szary podkład a potem luźno 2 warstwy białego i finito?

Zależy o jakim modelu mówisz - zacznijmy od tego. ja malując pojazdy wojskowe nigdy z białym problemów nie miałem. A jeśli coś zmusiłoby mnie do powrotu do pędzla i pomalowania czegoś na biało to raczej na pewno użyłbym podkładu, ale tylko w sprayu i najlepiej jakiegoś jasnego. Tak przynajmniej mi się zdaje, ale ja się w sumie nie znam