Skocz do zawartości

TS-11R Iskra bis DF - ZTS Plastyk 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyszło zamieszanie z tymi iskrami. Fotki 1913 z okolic 2007 z Malborka

pn_w7699.jpg

0905270004.jpg

Nos już ma bez radaru, ale z fotokamerą. Jesteś Jarekk w stanie określić z jakiego mniej więcej okresu są fotki które przedstawiłeś?

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po 2004 ,gdy to MW pozbyła się samolotów o napędzie odrzutowym.A tym samym zdemontowano radary,i przywrócono nosy z S-13.

Wtedy to 1913 poszła do Krzesin /ale żeby nie było łatwo .godło to zielona 3/

1919 do Łasku

Można przyjąc ze zdjecia 1918 to ok 2005-6 Krzesiny /choć może też ostatni zlot dowóców ?/

Em

Napisano

Fotki z Krzesin podczas pokazu TB. Może sie przydadzą.

th_iskra1.jpgth_iskra2.jpg

Napisano

Zdjęcia TS-11R "1913" są z 1998 roku.

Iskry w lotnictwie MW używano do lutego 2003 r. Zdjęcia z października 2003 r. z Łasku pokazują już Iskry 19-tej serii bez radarów.

Napisano

Póki co wszystko jasne, ale jeszcze Was pomęczę jesli mozna

Czy oprócz oczu 1913 miała jakieś charakterystyczne elementy malowania (godła etc).?

Z tego co widzę to schemat malowania 1913 zmienił się w latach 2000 (po usunięciu radaru), czy to kwestia oświetlenia wpłynęła na kolorystykę na zdjęciach 1913 z radarem i późniejszych bez, bo jak na mój gust to są inne kolory ;)

Napisano

Jeśli chodzi o godła to jaki okres masz na myśli - Marynarka Wojenna czy Siły Powietrzne?

W czasach MW schemat był określony wytycznymi, później była chyba znów dowolność. Co do kolorów to „zakładowe” były takie same a podmalówki w jednostce znów "podobne".

Napisano

Chodzi mi o malowanie maszyny ze zdjęć które wkleiłeś (wiec 1913 z radarem Bendixa)

Napisano

Dzięki Krystek, jeszcze powiedz mi proszę co to za publikacja

Napisano

Bardzo mała aktualizacja

iskra09.jpg

dokleiłem kilka drucików/przewodów

iskra09s.jpg

wkleiłem kabinę w jedną polówkę

Fotele niestety trzeba bardzo gruntownie przerobić, odchodzić, są trochę za duże i nie mieszczą się pomiędzy panele w kabinie.

w ten weekend powinien dojść silnik, zamkniemy kadłub, i zaczniemy wielkie szpachlowanie

Napisano

Ależ oczywiście ze lepiej, tyle ze chyba przeglądam jakieś lipne sklepy bo w żadnym nie widziałem żywicy do Iskry

Napisano

Dzięki już sam znalazłem

• 2 weeks later...
Napisano

Dobry wieczor

Cos ostatnio mi odeszla chec na Iskre i zajalem sie M48, jednakze ostatnimi czasy sie zmobilizowalem i zasiadlem do modelu. Tw polaczylem polowki kadluba i pododawalem czesci z blaszek

iskra12.jpg

iskra10.jpg

iskra11.jpg

Napisano

O ile się nie mylę, hamulce aerodynamiczne na górnych i dolnych powierzchniach skrzydeł otwierały się jednocześnie.

A sam model? Przeróbki rewelacja Przerabianie niezidentyfikowanych mas plastiku na konkretny model zawsze są interesujące.

ps. właśnei zauważyłem - brzechwy ustateczniające opływ na górnych powierzchniach skrzydeł wkleiłeś tył na przód.

Napisano

Jedna ale istotna uwaga ze względu na przyklejone blaszki.

Iskra Bis DF ma 3 a nie 1 aparat fotograficzny!

Osłony aparatów są takie same. Jeden jest pod kadłubem (ten zrobiłeś) ale jeszcze dwa są pod osłonami wlotów powietrza do silników.

Hamulce otwierają się jednocześnie góra i dół.

Blaszki na skrzydłach mają inny kształt niż te na zdjęciach.

Napisano

dzieki za bardzo istotne uwagi, dopiero teraz zwrocilem uwage na zdjeciach na te dwa pozostale aparaty, z chamulcami tak myslalem ze powinny byc oba otwarte, instrukcja jednak jest cholernie nieczytelna.

• 1 month later...
Napisano

Dawno mnie tu nie było, a to dlatego że po cichu jeszcze dłubie przy czymś innym, a i jakoś chęci w pewnym momencie odeszły do lepienia. przez ten czas model miał kilka kontaktów z kuprem mojego kocura, jednakże na szczęście wyszedł z tego prawie bez szwanku (urwana rurka pitota, płat usterzenia, pokrywa podwozia), czego nie mogę powiedziec o stojącym obok OA-4 który został zmasakrowany, gdy kocur goniony z półki wykonał szarżę :( Na dzień dzisiejszy Iskra przedstawia się tak:

iskra13.th.jpg iskra14.th.jpg iskra15.th.jpg

Jednak blaszki dają modelowi dużo i nie ma mowy bez siadania do niego bez nich. Model jeszcze czeka szlifowanie niedoskonałości szpachlowania na nosie, i wykonanie nieszczęsnych osłon aparatów na wlocie powietrza.

Jeszcze mam problem z hamulcami aerodynamicznymi, bo model oczywiście będzie stał na ziemi, i czy możliwe jest aby miał otwarte hamulce?

Napisano

Yunior zaopatrzyłeś model w blaszki, a nie poprawiłeś fatalnego obrysu skrzydeł... Jeszcze nic straconego. Przyłóż się

Napisano

Haha Grzesiu, nie mam planów to raz a dwa to jeszcze nie ten poziom wtajemniczenia Najważniejsze aby ładnie się na półce prezentował