Dumo Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Atmosfera PRL, świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 No to ja też dołączę do ucieszonych wskrzeszeniem wątku Chociaż co oczywiste bardziej czekam na ten drugi temat z podpisu autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Fajnie że wrócił, bardzo mi się podoba podejście do modeli i detalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Świetny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 26 Maja 2011 Autor Share Napisano 26 Maja 2011 Witam, Podłoga została poprawiona, oczywiście w miarę możliwości (ograniczenia ze strony producenta modelu). Wykonałem ją z polistyrenu. Kolejno drobna kosmetyka podłogi i co najgorsze mocowanie siedzeń. Z tym będą nielada problemy. C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Witam, Poprawki podłogi ciąg dalszy: Wypukłości podłogi wykonałem z szarej taśmy papierowej. Na zdjęciu drobne nierówności, skorygowane podczas malowania. Przy okazji znalazłem pozostałość z blaszek EDUARDA, z której zrobiłem dywanik gumowy. Tylko jeden, ale kto powiedział, że ma być komplet. Czasem dobrze zrobić sobie przerwę. Przeglądając fotki Uaz-ów znalazłem kolejny element kabiny, który należałoby dorobić. Są to prawdopodobnie osłony wlewów paliwa, zaznaczone na zdjęciu poniżej. Oczywiście w mojej wersji pominę pasy bezpieczeństwa, w tych latach chyba nie były jeszcze na wyposażeniu. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Po "krótkiej" przerwie wracam do tematu mojego UAZ-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Witam, Osłony wlewu paliwa zrobione. Wykonałem je z wypraski UAZ-a. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Dobrze, że wróciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Witam, Tym razem zająłem się dolotami nawiewów (rurki gumowe) Zaznaczone na czerwono Wykonałem z izolowanego przewodu, nacinając izolację skalpelem. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Postępy powolne, ale za to treściwe. Ty to faktycznie nie potrzebujesz modelu do budowy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Powoli,ale do przodu. Tym razem wyszedłem poza wnętrze i postanowiłem zrobić brzęczki syreny milicyjnej. Przy okazji zauważyłem brak otworu na korbę rozrusznika (zaznaczony na czerwono), który musiałem rozwiercić. Brzęczki wykonałem z polistyrenu, masy dwuskładnikowej i blaszki. Śruby z zestawu ABER-a. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Witam,Tym razem zająłem się dolotami nawiewów (rurki gumowe) Wykonałem z izolowanego przewodu, nacinając izolację skalpelem. Polecam również inną metodę na takie rury: bierzemy drut o lekko mniejszej średnicy niż jest potrzebna i okręcamy go cieniutkim drucikiem zwój przy zwoju. Efekt końcowy bardzo realistyczny, choć praca może trochę żmudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 A ja polecam sprężynki np. z simmeringów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Polecam również inną metodę na takie rury: bierzemy drut o lekko mniejszej średnicy niż jest potrzebna i okręcamy go cieniutkim drucikiem zwój przy zwoju. Można też użyć strun gitarowych z oplotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Tylko może być problem z kształtowaniem strun, jeśli rura miałaby mieć jakiś fikuśnie powyginany kształt. Za to rurkę zrobioną na bazie miedzianego drucika można wyginać wraz z oplotem dowolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 bierzemy drut o lekko mniejszej średnicy niż jest potrzebna i okręcamy go cieniutkim drucikiem zwój przy zwoju. Metodę tą zastosowałem m.in. przy robieniu prętów zbrojeniowych (patrz poniżej) viewtopic.php?t=27013 A ja polecam sprężynki np. z simmeringów. Mam zamiar zastosować przy mieszkach lewarków. Efekt niesamowity, ale skala też nieco większa. Można też użyć strun gitarowych z oplotem... Tego jeszcze nie próbowałem. A tak wogóle lenistwo i fakt, że będzie mało widoczne skłoniły mnie do pójścia na łatwiznę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulumik Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Wkład pracy w modelik niesamowity aż chyba go popełnię ale najpierw niech dorwę zestaw. Twój model stawiam za wzór ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2011 Przepraszam zapomniałem dodać, że te zdjęcia zaczerpnęłem z internetu, nie jest to moja produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulumik Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 No nie bez przegięć, wiadomo przecież widać inną skalę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 [A tak wogóle lenistwo i fakt, że będzie mało widoczne skłoniły mnie do pójścia na łatwiznę Popieram, bo sam stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi