kozi84 Napisano 23 Grudnia 2006 Share Napisano 23 Grudnia 2006 no ok mam nadzieje ze nie popsuje jej , wkoncu to ma isc na deske roździelcza :/ a drugiej nie mam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Grudnia 2006 Share Napisano 23 Grudnia 2006 heh dosc szybko ci to idzie Ja mam pytanko jako że dawno kalek nie naklejałem nie zabardzo pamiętam jak to szło. Czy do wody cieplej czy zimnej i na ile czasu to wsadzic? Niestotuje zadnych płynów do kalkomani bo poprostu nie mam :( Ja to robie tak, ze wkladam kalke do zwyklej zimnej wody - kranowy na kilka sekund (okolo 5) i odkladam ja na karke papieru. Czekam okolo minuty i sprawdzam delikatnie, czy kalkomania juz suwa sie po papierze (ot, chociazby wykalaczka, delikatnie za samiutki brzeg, zeby jej nie znieszczyc). Jezeli sie nie suwa, odczekuje jeszcze chwile. A jezeli da sie poruszyc, to zsuwam kalke z papierka na model, lub jezeli fragment jest maly, zsuwam na brzeg papierka i chwytam pinceta, po czym delikatnie klade na model. Stosowanie plynow nie ma w tym momencie zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2006 Drugi zbiornik paliwa praktycznie jest gotowy. Nowy zbiornik jest wyższy od mniejszego o koło 3 mm, więc zastanawiam sie czy zastąpić nim oryginalny mniejszy czy umieścić go jako drugi :rolleyes: Na kabinie powstały pierwsze paski: Zamontowałm też przednie światła z kierunkami i błotniki za przednimi kołami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 25 Grudnia 2006 Share Napisano 25 Grudnia 2006 Już ślinka cieknie jak ją skończysz.. bo widać że model będzie prezentował sie odjechanie na maxa Pięknie wygląda Enigine w końcu to klasyczna V8-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2006 Domalowałem następne paski, niestety gdzie nie gdzie farba dostała się pod taśmę maskującą trudno, po całkowitym wyschnięciu przetrę te miejsca papierem wodnym i wypoleruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 ładnie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 Tornado a te obejmy na baku to BMF czy malowane Alcladem?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 Naprawdę ładnie, oby tak dalej. A te paski to mi wyglądają na BMF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2006 Paski na zbiornikach to zwykła folia samoprzylepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 O, nie wiedziałem, że taka zwykła taśma może dać taki ładny efekt. Też muszę tego spróbować, bo chciałbym zrobić takie obręcze w moim Baywatch'u a BMF mi się skończyła. Gdzie takie coś można nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 w papierniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 O cholerka, widzę, że prace idą pełną parą... I nieźle to zaczyna wyglądać. Daję zdecydowanie dziesiątkę za kokpit i te wszystkie zbiorniki z obejmami. Też myślałem na początku, że są malowane PS Co do zbiornika paliwa, to jeśli jest wyższy to ja bym dał go w zamian za oryginalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 hmm bardzo ładnie i to wychodzi Ja równiez jestem na etapie malowania kabiny, i razem z ta czynnościa nasuwa sie pytnako czy wszytko robie dobrze: 1. Sklejona kabine myjemy w płynie do mycia naczyń (żeby odłuścic wiadomo) 2. maluemy podkładem 3. kładziemy farbe czy- znowu wrzucamy do plynu? 4 po wymalownaiu farba kładziemy kalke ,a na to lakier bezbarwny czy odwrotnie? O czyms zapomnilem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 Po położeniu podkładu nie trzeba odtłuszczać ponownie, chyba, że zostawiłeś dużo śladów po swoich paluchach. Po pomalowaniu kładziesz lakier błyszczący (jeżeli pomalowałeś bardzo błyszczącą farbą, to raczej nie trzeba) na to kalkomanie. Na to możesz położyć lakier o odpowiednim połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 to 2 razy lakier mam dawac ee cos chyba nie tak :> myslalem ze farba na to kalka i dopiero lakier:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2006 to 2 razy lakier mam dawac ee cos chyba nie tak :> myslalem ze farba na to kalka i dopiero lakier:| Kalkomania lepiej układa i trzyma się na powierzchni lakierowanej. No chyba ze tak jak pisze Gulus, czyli jeżeli farba była błyszcząca to możesz odrazu kłaść kalkomanie a dopiero potem lakier. Okazuje się że i ja mam problem z lakierowaniem Mianowicie blachy kabiny są odlane z czerwonego plastiku, po sklejeniu ich pomalowałem ją przeźroczysta szpachlą natryskową, następnie szarym podkładem a na koniec dałem dwie warstwy białej akrylowej z połyskiem. Po kilkudniowym schnięciu farby chciałem pomalować wszystko bezbarwnym. Dobrze że wziąłem się najpierw za nadkola bo gdy zacząłem je lakierować to z białego zrobiło się różowe Po takim zabiegu wrzuciłem je do DOT'u i pomalowałem tak jak na początku ale tym razem bez bezbarwnego. Kabina nie ma takiego połysku jakbym chciał i okazuje sie, że chyba taka zostanie a kalkomanie które mam zamiar wykonać nie będą zabezpieczone lakierem no chyba że coś wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 uu to az takie problemy mozna napotkać ... Szkoda ze do dotu wrzuciłes bo kabina ladnie wygladała:). Hm ja nie jestem pewny czy moja biała farba w srayu jest z polyskiem czy nie:| ok bede próbowac jak najwyzej nic sie nie stanie naszczescie idzie zmyc:) Kabina jest taka jak była, polakierowałem tylko jedno nadkole i tylko ono wylądowało w DOT'cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2006 uu to az takie problemy mozna napotkać ... Szkoda ze do dotu wrzuciłes bo kabina ladnie wygladała:). Hm ja nie jestem pewny czy moja biała farba w srayu jest z polyskiem czy nie:| ok bede próbowac jak najwyzej nic sie nie stanie naszczescie idzie zmyc:) Kabina jest taka jak była, polakierowałem tylko jedno nadkole i tylko ono wylądowało w DOT'cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 aa to przepraszam źle przeczytałem. Soorki ze pytaniami zasypuje twój watek.. a nie swój. Jakos tu więcej osob zagląda i wole sie zapytac jak co żeby potem nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 Kozi, kalkomanie zawsze, ale to zawsze, kładzie się na powierzchnie błyszczące, inaczej pojawia się tak zwane "srebrzenie". W modelach pojazdów często mamy do czynienia z błyszczącą powierzchnią dla tego nie trzeba wtedy dodatkowo dawać lakieru błyszczącego (akurat pod kalkomanie ja korzystam z płynu do mycia podług Sidolux). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2007 (edytowane) Po kilkudniowej przerwie zabrałem się za montaż kabiny, pomalowałem usczelki w oknach i wkleiłem już na stałe kokpit do wnętrza kabiny. Szyb narazie nie wkleiłem, zrobie to na samym końcu bo mam zamiar włożyć jakieś dodatki do wnętrza kabiny. Powoli zabieram się też za przyczepę, narazie pozbawiłem ją starej paki i zrobiłem przymiarkę do chłodni. Trzeba będzie trochę przedłużyć ramę i dosztukować trzecią oś. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 no no niezle to wyglada tylko chyba bedziesz musial naczepe troche przerobic obnizyc i przesynac tylka osi albo dorobic ale to juz jest twoj wybor jak to zrobisz ale model ladnie wyszedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 No ładnie się modelik przezentuje Andrzeju! Szyby będziesz teraz wkładał od zewnątrz czy jak? Nie rozumiem za bardzo tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 hmm piekny model mimo że jeszcze jest nie skończony:). A z tymi szybami sam sie zastanawiam jak to zrobisz:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2007 Szyby będziesz teraz wkładał od zewnątrz czy jak? Nie rozumiem za bardzo tego Boczne szyby będę wkładał i przyklejał przez przednie okno a przednią montuje się od czoła na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi