Mark666 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Jednak bym pomalował, Tylko w kolor co jest na atrapie, malowanie wygląda lepiej. To właśnie miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 Ok, postaram się częściej dodawać fotki . No to postanowione, pomaluje ją w taki kolor jak na zdjęciu, tylko muszę się dowiedzieć co to za kolor Jutro wrzucę fotki wnętrza i ew przeszlifowanej kabiny jeśli ja skoncze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Posiedziałem trochę nad wnętrzem i je skończyłem. Nisestety nie jestem z niego zadowolony :(. Choć w realu prezentuje sie o wiele ładniej (zdjęcia wyolbrzymiają) i z wiekszej odległości wygląda bardzo ładnie ale jeśli się przyjrzeć to widać że strasznie nabrudziłem :(. Oto fotki: Czekam na komentarza i jestem nastawiony na to że porządny ochrzan dostane. Coż, na tym modelu mam się nauczyć wszystkiego. Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Wiedzę że mam być pierwszy. Masz rację wyszło paskudnie, ale nie wszystko. Przypuszczam że sporo dało by się jeszcze uratować. Zacznę od boczków bo nie są najgorsze, o ile bazowy kolor (kremowy) wyszedł idealnie, o tyle wykończenie skórą paskudnie. Papierek ścierny i wycieraj to do żywego plastiku, potem taśma lakiernicza i zamaskuj elementy i pomaluj to co ma być skórką sprayem bądź aero... Poza tym powinieneś tej taśmy użyć przy każdym elemencie, bo wszędzie wyszły Ci krzywe linie. Co do podsufitki, poza tym że się rozchodzi patrząc na zdjęcie lewa strona, to jest kilka grudek które mógłbyś przeszlifować drobnym papierkiem. Kalka naklejona nierówno, wogóle jakoś tu nie pasuje. Te niebieskie malowidła mogły by być gdyby nie to że po drodze zostawiłeś trochę śladów. Kierownica i manetki pod kierownicą są nie domalowane. Za to należy się bardzo duży plus za kremowy kolor, bardzo fajny stonowany... Postaraj się poprawić to co zostało wymienione. Skoro to model do nauki to rób do skutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Dzięki za rady szakal. Postaram sie to poprawić jednak niewiem czy zrobie to odrazu czy trochę potem bo na dziś zaplanowałem zabrać sie za kabine, może ją dziś spodkładuje. Co do taśmy lakierniczej to ciągle się boje że albo mi pod nią farba wejdzie albo przy odklejaniu oderwę troche farby. Kalka to wogóle porażka. Jak zacząłem ją nakładać to okazało się że jest za długa. Co do globu to chyba najbardziej się nie przyłożyłem ale tej części kabiny chyba nie bedzie widać. A po złożeniu kabiny boczki będą widoczne? Nom sam kolor beżowy też mi się bardzo podoba i fajnie mi wyszedł. Hm może lepiej bym zrobił gdybym zostawił sam beż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Boczki w jakimś stopniu będą widoczne, na pewno boczne uchwyty będzie widać. Dobrym pomysłem jest wyeksponowanie tych elementów, fajny kolor wybrałeś-zbliżony do koloru skóry. Przy dobrym zmatowaniu i odtłuszczeniu powierzchni farba nie ma prawa odejść wraz z taśmą matującą, z kolei mocne dociśnięcie krawędzi taśmy musi zapewnić to że farba pod nią się nie dostanie. Ważne jest również aby nie malować z byt bliska, to musi być tylko mgiełka. Lepiej położyć kilka cieniutkich warstw (żeby farba nie lała się po elementach a jedynie je pokrywała), a niżeli wylać jedną warstwę bo wtedy na pewno porobią się zacieki i farba dostanie się pod taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Ze zdjęć wynika, że brązowa farbka była za gęsta i za grubo ją kładłeś. Przy nastepnym razie rozcieńcz farbkę i lepiej kilka razy maźnij cienkie powłoki wtedy unikniesz takich paskudnych śladów po pędzelku. Oczywiście najpierw musisz przeszlifować papierem lub całkowicie oczyścić miejsca z poprzedniej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Dzięki za rady. Heh o rozcieńczeniu farbki nie pomyślałem. Ale oczywiście poprawie te boczki zgodnie z waszymi radami:). Nom, taki miałem cel szakal choć nie spodziewałem się że te kolory aż tak fajnie wyjda:). Muszę to wnętrze popoprawiać, może wyjdzie to jakoś w miarę ładnie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Liczymy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 To dobrze . Jeszcze raz wielkie dzięki . Dziś wczoraj jednak nie udało sie pomalować kabiny, pojechałem do mojej ukochanej i się troche przeciągło . Ale w najblizszym czasie powinienem to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Tak jak pisał kolega tornado[\b] farba brązowa była zbyt gęsta. Popełniłeś podstawowy błąd, który popełniają niedoświadczeni modelarze. Farby modelarskie to w zasadzie nie gotowe farby, a coś bardziej jak pigment. Czyli przed malowaniem TRZEBA je rozcieńczać. Oczywiście są wyjątki czyli farby przygotowane do malowania, ale te są w mniejszości. Tak więc ZAWSZE niezależnie od tego czy farba idzie do aero czy na pędzel trzeba ją rozcieńczać Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Dzięki, bede o tym pamietał Zwłaszcza po tej wpadce z tym wnętrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. Kabina i pozostałe elementy dostały podkład, jest kilka niedociągnięć ale w realu nie są one widoczne, ja zauważyłem je dopiero na zdjęciach. Oto fotki : Skleciłem też część tylnych nadkoli: Kupiłem też kolorek na przednią atrape tak jak radziliście . Niestety dobierany na oko ale może coś z tego wyjdzie . Pytałem tez w tym naszym żywieckim sklepie o clearfix ponieważ wszyscy radzicie że warto go mieć i nim kleić szyby, i jest tylko akurat sie skonczyl ale bedzie w tym tygodniu I podpowiedzcie mi czy na kolor bazowy dac lakier bezbarwny? Jesli tak to jaki? I polerowac kolor bazowy przed bezbarwnym? I jak to jest z tymi uszcelkami? malowac je? Jesli tak to jak to najlepiej zrobic? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Na kolor bazowy nie dawaj bezbarwnego.Najpierw połóż kolor i każdą warstwe czyść papierem na mokro 2500.Potem rób też tak z każdą warstwą bezbarwnego a na ostatnią polerka i koniec.Jeśli coś napisałem niezrozumial to wal na gg.A co do uszczelek to sądzę, że jedni maskują, drudzy pędzlem a ja dobrym markerem, który siada na plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Z lewej strony widać pęknięcie na globie. To trzeba potraktować szpachlą. Z kolei z tej samej strony bok nie dochodzi do przedniej atrapy i to spróbuj jeszcze docisnąć i złapać na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 Aha i do Mickyego - Twoja metoda sprawdza się w 100 procentach, dzieki Ci . To nie pekniecie tylko blad italerki czy cos w tym stylu, te dwa elementy były sklejane i nie dochodzą do siebie idealnie, ale w tym miejscu i tak będzie osłona przeciwsłoneczna więc chyba to juz tak zostawie. A ten odstający element celowo tak zostawiłem, ale spokojnie, wroci on na swoje miejsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Zmień chlapacze bo te wyglądają kiepsko(są za szerokie), a to "pęknięcie" to raczej Twój błąd trzeba to zaszpachlować lub zalać super glue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Niestety chlapaczy nie moge zmienić, to mój pierwszy model i nie mam ich nawet z czego zrobic (takie dała italerka) a mnie sie w sumie podobaja. Moglbym je coprawda zeszlifowac ale mysle ze to pogorszyloby tlko sprawe. Może i moj, to dosc mozliwa ale i tak nie zabardzo a w tym miejscu i tak bedzie osłona przeciwsłoneczna . Niestety moje prace chyba znow sie przeciagna bo w sklepie akurat nie ma lakieru bezbarwnego i bedzie dopiero w przyszłym tygodniu:/. A ile moge złozyć po nałożeniu koloru bazowego a przed położeniem bezbarwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 chlapacze możesz zrobić z dętki :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 To moj pierwszy model, boje sie takich kombinacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 chlapacze możesz zrobić z dętki :] To moj pierwszy model, boje sie takich kombinacji:) Spróbować nie zaszkodzi Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Cóż to za kombinacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Przy moim doświadczeniu ktorego nie ma nawet zmiana chlapaczy to kombinacja, ale ok, pomysle nad tym . Choc te sie mi podobaja, ale przemysle to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Tego lakieru bezbarwnego jednak nie bedzie wogole :/ Cholera jasna. No wiec musze kupić gdzieś w necie, doradźcie jakiego najlepiej użyć, i gdzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Witam po dłuzszej przerwie:). Przerwa dłuzsza ale prace posunęły sie na przód:). Co do zdjęć to nie sa zbyt dobre bo chodziło mi przede wszystkim zeby pokazać wam faktyczny kolor kabiny bo jest przepiekny, niestety nie udalo mi sie zbytnio tego dokonac. Heh, jesli ktos mieszka w okolicach bielska lub żywca to bardzo chetnie sie spotkam na jakiegos browarka żeby ktoś bardziej fachowym okiem to ocenił i ogolnie podzielić się uwagami:). Kolor jest piekny ale niestety wyszło mi masę paprochów na kabinie, ale nie bede tago poprawial, wiem jakie bledy popelnilem ale nie jest to tak rażące, grunt że wiem co zrobiłem źle i sie poprawie:). Kabina dostanie jeszcze lakier bezbarwny w postaci sidoluxu ktory juz kupiłem:). Ocencie czy dobrze dobrałem kolor przedniej atrapy . Efekt końcowy to ma byc mniej wiecej coś takiego : I doradźcie czy na tą atrape dawać lakier bezbarwny czy zostawić tak jak jest. Fotki: Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi