Diesel fan Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 Bardzo fajnie tylko mam jedno malutkie ale Na pace jest tyle piasku, że wygląda, jakby piaskarka dopiero zaczęła pracę (bo nic tego piasku nie ubyło ) Według mnie, bardziej realistycznie wyglądało by, gdyby przy końcu zabudowy było trochę usypanego piasku (żeby zabudowa nie była tak wypchana piachem ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Dzięki koledzy za miłe słowa Bardzo fajnie tylko mam jedno malutkie ale Na pace jest tyle piasku, że wygląda, jakby piaskarka dopiero zaczęła pracę (bo nic tego piasku nie ubyło ) Według mnie, bardziej realistycznie wyglądało by, gdyby przy końcu zabudowy było trochę usypanego piasku (żeby zabudowa nie była tak wypchana piachem ) W połowie lat 80-tych ubiegłego wieku przez kilka dni jeździłem podobnym sprzętem (wówczas pracowałem w PKS-ie, mój zestaw stał kilka dni na warsztacie i na ten okres rzucili mnie na pługo-piaskarkę). Swój rejon oczyszczania miałem kilkanaście kilometrów za Wałbrzychem, dopiero tam opuszczałem pług i sypałem piachem (do rejonu jeździło się z podniesionym pługiem i nie sypało piachu bo nie wystarczyło by go na wyznaczony teren). Ps. Aktualki nie ma bo wczoraj skoczyłem do Warszawy więc przy modelu nie miałem czasu popracować. Ps.2 Piasek zdążył wyschnąć na pace i nie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Relacje śledziłem cały czas od początku, a tu już widać koniec prac, zostały jeszcze jakieś drobne poprawki i gotowe. Model wspaniale wykonany,jak zresztą wszystkie w Twoim wykonaniu Torni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Ciężarówka śliczna - jak większość Twoich modeli, jedynie co mnie nie przekonuje to mało realistyczny "rozkład" śniegu na trucku. Tak jakoś nienaturalnie. Ale może się po prostu czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 jedynie co mnie nie przekonuje to mało realistyczny "rozkład" śniegu na trucku. Tak jakoś nienaturalnie. Trzydziesty drugi rok leci jak jeżdżę zawodowo różnymi pojazdami i uwierz mi miałem okazję przyjrzeć się gdzie i w jakich warunkach zalega śnieg na truckach. Dewniane nadstawki na burtach wanny gotowe i zamontowane Poprawiłem łopatę, a ładunek przypruszyłem śniegiem, wygląda troche jak pączek posypany cukrem pudrem, ale po wyschnieciu przetrę go trochę suchym pędzelkiem i powinno być ok. Model usadowiłem na podstawce już na stałe i zrobiłem kilka poprawek wokół pługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Nie uważasz że przednie klosze zbyt czyste ? Może je "przetrzesz" szmatką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 W pługach podczas jazdy świecą tylko dodatkowe górne lampy (klosze powinne być czyste), dolne są wyłączone (i tak świeciły by na pług a nie na drogę), więc mogą być zmrożone, brudne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Ale ja właśnie pisze o tych górnych aby były leciutko upierdzielone , tak przetarte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Turczynowicz Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Andrzej bardzo fajny pomysł z tym modelem słyszałem że ktoś też chce coś takiego zrobić na MTM, ale ten twój model jest extra, szyby wyglądają jakby były zaszronione, chyba jest straszna zima. Mogłeś do środka wsadzić kierowcę bo piaskarka wygląda jakby jechała. Ślady eksploatacji jak na moje oko bardzo realistyczne. Tylko zamocuj model do makiety by zapobiec sytuacji która spotkała betoniarkę na powrocie z Żywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Miło mi Maćku, że podoba się Tobie fordzik No to będą takie dwa na MTM, bo ja też będę ze swoją dioramką Kierowcy nie dałem bo pierwotnie nie planowałem model miał być czysty i nie myślałem o dioramce, później było już za późno na niego, a i tak nie miałem go na stanie. Pomny przygody z keniem i betoniarką model od razu przymocowałem na stałe do podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Miło mi Maćku, że podoba się Tobie fordzik No to będą takie dwa na MTM, bo ja też będę ze swoją dioramką Kierowcy nie dałem bo pierwotnie nie planowałem model miał być czysty i nie myślałem o dioramce, później było już za późno na niego, a i tak nie miałem go na stanie. Pomny przygody z keniem i betoniarką model od razu przymocowałem na stałe do podstawki Może staną obok siebie-- Twój Ford i mój olbrzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 17 Marca 2010 Share Napisano 17 Marca 2010 Coraz częściej zaczynam zastanawiać się nad spróbowaniem "brudzingu", a efekty Twojej pracy znacznie mnie do tego przekonują Nie wiem dlaczego ale wcześniej jakoś przeoczyłem tą relację, a szkoda bo bardzo bardzo ciekawa. Dioramka wyszła "cip@ anioła" - gratulacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi