Woit Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Witam, mam przyjemność zaprezentować szanownym Państwu mój najnowszy model (drugi w skali 1/144 i drugi ukończony po dłuuuugiej przerwie). Jest to Panavia Tornado F.3, czyli wersja myśliwska samolotu bojowego o zmiennej geometrii skrzydeł produkowanego przez konsorcjum składające się z firm z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Włoch. Dokładniej, jest to egzemplarz ZE736 noszący barwy 1435 eskadry RAF i czerwoną literę F (F like faith - wiara), służący w tejże jednostce w roku 2008. Eskadra 1435 (ang. No. 1435 Flight RAF) jest samodzielna jednostką stacjonującą w Mount Pleasant na Falklandach. Jednostka ta pełni 24 godzinne dyżury zapewniające osłonę tej części Zjednoczonego Królestwa. Każdy, z czterech stacjonujących tu samolotów nosi inną literę kodową - F, H, C lub D (Faith, Hope, Charity, Desperation - wiara, nadzieja, miłosierdzie, rozpacz). Jest to nawiązanie do tradycji dywizjonu 1435, którego jednostka ta jest kontynuatorką, a który to znów przejął tradycje jednostki broniącej Malty w roku 1940 na przestarzałych samolotach Gloster Sea Gladiator. Na stateczniku pionowym możemy zobaczyć godło z wkomponowanym w nie krzyżem maltańskim, kolejne nawiązanie do historii. Teraz kilka słów o modelu. Nie prowadziłem tradycyjnego warsztatu, gdyż obawiałem się, że moje tempo budowy spotka się ze znikomym zainteresowaniem a i samą budowę traktowałem jako chęć doskonalenia nabytych dotychczas (a jednak wciąż niewielkich) umiejętności. Jednakże, okazjonalnie, relacjonowałem kolejne procesy budowy na swoim blogu: woit-mydesk.blogspot.com. Do budowy posłużyłem się głównie zestawem Dragona (in-box) oraz kilkoma elementami z zestawu Tornado Revella (kabina, dysze silników, usterzenie poziome, uzbrojenie, podwozie). Skorzystałem również z jednej nadliczbowej części zestawu waloryzującego firmy Goffy (1/144 Tornado Detail Set 01 - Goffy Model). Ponieważ zestawowe kalkomanie niezbyt mnie zadowalały, skorzystałem z oferty wydawnictwa 4+. Pod wpływem zdjęć znalezionych w czeluściach internetu (klik) wzbogaciłem mój model o zewnętrzne podwieszenia, rzadko spotykane w tej wersji. Nie znalazłem nigdzie potwierdzenia aby samoloty z tego dywizjonu przenosiły taki zestaw podwieszeń ale też nic nie wyklucza takiej możliwości (chyba ). Samodzielnie dorobiłem kilka detali, z których najbardziej rzucają się w oczy drabinka umożliwiająca wejście lotnikom do kokpitu i hamulce aerodynamiczne - nie wyszły one dużo lepiej niż części oferowane w zestawie ale pozwoliły na zebranie kolejnych doświadczeń. Teraz zapraszam do obejrzenia gotowego modelu. Jakoś głupio wyglądał mi sam samolot więc dorobiłem mu podstawkę i żeby nie czuł się samotnie dodałem towarzystwo (Figurki lotnicze - Preiser 1/144) . Jeśli kto dotarł aż tutaj to dziękuję za poświęcenie aż takiej uwagi i proszę o komentarze i wskazówki które pozwolą na uniknięcie zauważonych potknięć w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Świetny model, świetne zdjęcia (to od góry z naturalnym chyba słonecznym światłem i efektownym cieniem jest rewelacyjne) I bardzo dowcipna i świetnie zakomponowana scenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Coś pięknego. Gratuluję doskonale wykonanego i pomalowanego modelu. Zdjęcia też niczego sobie. Bardzo podoba mi się Twój Tornado. W innej skali pewnie bym się na ten samolot nie rzucał, bo nie przepadam za tą konstrukcją, ale 1/144 popełnię. I to właśnie zasługa Twojego modelu . Aż chce się go robić patrząc na to co tutaj zaprezentowałeś. Do tej pory jedynie cywilne i transportowe maszyny robiłem w 1/144. Widać nadszedł czas na coś bojowego. pozdrawiam LimaOscar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Super wykonanie i pomysł na scenkę. A ten gościu w niebieskim sprawdza coś na dziobie, czy się skrada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Co tu dużomówić Piękny Gdyby nie zdjęcie z grozikiem pomysłąłbym że to 1/72 albo nawet 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2012 Dziękuję za miłe słowa no.tips - wszystkie zdjęcia, były robione przy świetle naturalnym, w pełnym, porannym słoneczku. Nie przypuszczałem nawet, że tak dobrze wyjdą LimaOscar - tak, Tornado to brzydal nieprzeciętnej urody W planach mam jeszcze jednego, w rozbieranym malowaniu z okresu Pustynnej Burzy. Ale najpierw chcę okiełznać sztukę malowania aerografem (którego jeszcze nie mam ) no i w kolejce stoją dwa Fishbed'y i minimum dwa Colt'y dumapolski - mechanik? Chyba jest "wczorajszy" i "zasłabł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 No przeciez wyraźnie widać, że mechanik na pannę zerka Ładne Tornadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Piękne maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Nie mam uwag. Szukam szczęki Szacun za taką skalę, ja nawet nie próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 To i ja się tez przyłączam do gratulacji dla wykonawcy. Fajny modelik ,fajnie się prezentuje zwłaszcza na mini dioramce . Mam tylko jedna uwage. taka malutką. Czy golenie podwizia nie są troszeczke za krótkie.W widoku zwłaszcza z boku wygląda troche nienaturalnie. Taki jamniko podobny trochę ale ogólnie to bardzo miły w odbiorze. Jeszcze raz gratulacje Woit. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Dziękuję raz jeszcze za miłe słowa. (...) Mam tylko jedna uwage. taka malutką. Czy golenie podwizia nie są troszeczke za krótkie.W widoku zwłaszcza z boku wygląda troche nienaturalnie. Taki jamniko podobny trochę (...) No tak mi coś nie pasowało w sylwetce, ale wydawało mi się, że to za krótki przód mi nie pasuje (jestem pod wrażeniem warsztatu jednego Japończyka, on tam właśnie korygował lekko sylwetkę tego modelu - blogs.yahoo.co.jp/kozfc). Wiem nawet co jest przyczyna takiego stanu rzeczy Użyłem podwozia z zestawu Revella od GR.1, a dodatkowo nawet skracałem przednią goleń (w blogu jest to pokazane na zdjęciach) bo mi kąt kadłuba względem podłoża niespecjalnie pasował. Dlaczego zmieniałem podwozie? Bo to z Dragona takie byle jakie było a Revellowskie cud, miód... Chcialem dobrze, a wyszło jak zawsze Kolejna nauczka na przyszłość, no ale w końcu to mój drugi model w którym coś zmieniałem, dodawałem od siebie, więc jeszcze dużo nauki przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Piękne maleństwo Wojtek.Ja Wy te mikroskopijne samolociki sklejacie i malujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Ja Wy te mikroskopijne samolociki sklejacie i malujecie temi ręcoma, paluchami oraz pyndzylkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi