Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skończony. Jeszcze pewnie cos tam podmaluję ale w zasadzie finisz. To najgorszy zestaw z jakim miałem styczność. Wypraski stare (pełnoletnie), mało części a jak już są do szkoda na nie czasu. Model w zasadzie powstał jako eksperyment. Pierwszy raz oklejałem na taka skalę folią aluminiową, wszystkie linie podziału i nity były wypukłe, więc trzeba to było zeszlifować i zrobić od nowa. Kokpit praktycznie w 90% dorabiany, śmigło i kołpak również (zestawowy kołpak był za mały a łopaty śmigła raczej tylko do zabawy). Klapy to aluminium wyprofilowane i przenitowane. Koła są od Brasina a golenie to dragonowski podarunek od WF. Wszystkie drobiazgi: światełka sygnalizacyjne , końcówki cięgien, kabelki, antenka , lufy km-ów, pokrycie zbiorników skrzydłowych itd. to również wyrób własny. Skrzydła są zaszpachlowane i pomalowane akrylową srebrzanką uzyskaną z folii aluminiowej, którą oklejałem model. Wszystkie oznaczenia, napisy i szachownica malowane od masek, kalki to tylko drobniutkie napisy eksploatacyjne.

Kilka pierwszych fotek:

img7658jj.jpg

img7659ge.jpg

img7661o.jpg

img7665wj.jpg

img7669ij.jpg

Napisano

Mam nadzieję, że ta galeria to tylko wersja demo jest... ;) Model piękny i wart lepszej jakości i większej ilości zdjęć, niemniej jednak gratuluje kolejnej świetnej pracy

Napisano

Model prezentuje się nadzwyczaj efektownie, gratulacje!

Jest naprawdę super, choć śledziłem warsztat i mam wrażenie że jak na eksperyment pochłonął naprawdę mnóstwo pracy. Folia aluminium ma swój niepodważalny urok, ale myślę że przy użyciu nowoczesnych farb metalicznych i lepszego zestawu (np Tamiya) można by uzyskać podobny efekt przy znacznie mniejszej pracochłonności.

Napisano
Model prezentuje się nadzwyczaj efektownie, gratulacje!

Jest naprawdę super, choć śledziłem warsztat i mam wrażenie że jak na eksperyment pochłonął naprawdę mnóstwo pracy. Folia aluminium ma swój niepodważalny urok, ale myślę że przy użyciu nowoczesnych farb metalicznych i lepszego zestawu (np Tamiya) można by uzyskać podobny efekt przy znacznie mniejszej pracochłonności.

czy np Tamiya? -nie wiem czy nie było by prościej z alcladami - na pewno będę chciał to przetestować

Napisano
czy np Tamiya? -nie wiem czy nie było by prościej z alcladami - na pewno będę chciał to przetestować

Bannemu chodziło o "zestaw" czyli model Tamiya a nie o farby...

Napisano

Model świetny, ale żeby nie było za mało ohów i ahów, to poczekam na równie świetną galerię ;)

Napisano

Dzięki serdeczne. Model faktycznie wymagał sporo pracy bo zestaw Hasegawy bardzo kiepski ale cieszy mnie efekt i przekonałem się do folii jeśli brać pod uwagę gołe aluminium na samolocie. Mam przekonanie po tym co robiłem, że ani Alklady ani Gunze super metalic nie są w stanie dorównać efektowi folii. Folia to aluminium i niczego nie udaje. Wiem, że to masa roboty w porównaniu z malowaniem ale raczej warto.

Napisano

Model wygląda świetnie, ale masz tam tyle ciekawych fragmentów do pokazania że ..., że traktuję te kilka fotek jako zachętę do zaglądania tu w oczekiwaniu na galerię

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Podczas pakowania Miga do pudełka musiałem poprzesuwać inne i napatoczył się Mustang. Za namową Artura kilka fotek w słoneczny dzień. Fajnie odbija się światło od folii.

2vdp.jpg

0chk.jpg

6n5w.jpg

6ec4.jpg

4dub.jpg

kgfh.jpg

ne53.jpg

gr6m.jpg

wlg4.jpg

8gxx.jpg

Edytowane przez Gość
  • 2 months later...
Napisano

Moja ulubiona firma, od modeli tej firmy rozpoczęła się moja przygoda z modelarstwem. Twój model prezentuje się rewelacyjnie. Co do sesji zdjęciowej, to fakt, przydały by się zdjęcia w plenerze.

• 8 months later...
Napisano

Budowa dzbanka dała sposobność do poprawienia i uzupełnienia starszych modeli. Mustang był drugi w kolejce. Dorobiłem mu dodatkowe zbiorniki paliwa. Zbiorniki miały być od samego początku ale zabrakło koncepcji na ich wykonanie. Mustang poczekał i się doczekał:

IMG_9860_zps9bd7c73b.jpg

IMG_9865_zpscd59a8b7.jpg

IMG_9866_zpsce2aa8a1.jpg

IMG_9872_zpsefa442b8.jpg

IMG_9874_zps6afe749c.jpg

IMG_9876_zpsd60c2e98.jpg