Skocz do zawartości

1:72 D.H. Mosquito B Mk. IV - Hasegawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Chciałbym przedstawić zdjęcia mojego modelu Mosquito. Ten zestaw firmy Hasegawa był jakiś czas temu do kupienia w jednym niemieckim sklepie internetowym za 6,50€ - żal było go więc nie kupić. Zacząłem ten model budować z moim bratankiem, który przy okazji myślę, że sporo się nauczył, jednak potem stracił do tego modelu serce i w efekcie dokończyłem go sam. Model jest zrobiony prawie prosto z pudełka. Drobne przeróbki to anteny z drutu miedzianego, żeby były trwalsze, antena drutowa z rozciągniętej ramki i dorobione okrągłe okna w drzwiach komory bombowej. Model malowany farbami Humbrol. Miałem przy nim kłopoty z kalkomaniami - przy potraktowaniu chemią (MicroSol, Mark Softer, Solvaset) kalki miały tendencję do marszczenia się i te zmarszczki już tak zostawały - nie wiem dlaczego. Gruba warstwa Sidoluksu, szlif i retusz pozwoliły je jakoś uratować. Ukończony model przedstawia się następująco:

Mossie01.jpg

Mossie02.jpg

Mossie03.jpg

Mossie04.jpg

Mossie05.jpg

Mossie06.jpg

Mossie07.jpg

Mam nadzieję, że się podobało - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Witaj

Wasz Mosquito generalnie nieźle się prezentuje. Całkiem fajnie wyszło malowanie i delikatne przebarwienia. Całość jest dość schludna, jednakże szkoda, że nie pokusiłeś się o nieco wyrazistsze ślady eksploatacji i wyraźniejszego washa w komorze bombowej. W obecnym stanie komora wygląda trochę zabawkowo na tle reszty modelu).

Firmowe kalkomanie Hasegawy mają u mnie dość mocną krechę z uwagi na ich częsty brak poprawności kolorystycznej oraz niespodzianki jakie mogą sprawić podczas nakładania. Czasem usiądą ładnie (np. napisy eksploatacyjne, mniejsze oznaczenia), a często marszczą się bezpowrotnie, zbijają w kulkę bądź wręcz "roztapiają" (zdarza się to w wypadku większych kalkomanii jak np. brytyjskie roundele). Nie mówię, że jest to reguła, ale niestety już kilkakrotnie miałem z nimi podobne problemy

Twój model wydaje się być głęboko matowy. Na koniec potraktowałeś go satyną czy matem ?

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Paweł spotkałem się ostatnio z teorią że zbytnie marszczenie się kalek to efekt za dużej ilości chemii nałożonej na kalkomanie.

Korniku miło Cie ponownie widzieć na forum ;)

Napisano

Dzięki Moses, dobrze być w domu

Zbytnia ilość chemii również może być powodem, ale w przypadku niskiej jakości kalkomanii, nawet kropla zielonego płynu Gunze potrafi narobić szkód

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Kornik - wielkie dzięki za komentarz. Ja dotychczas nie miałem problemu z kalkami Hasegawy - ale jak tak sobie pomyślę, kiedy ostatnio ich wcześniej używałem, to były to całe lata temu... Inna sprawa, że ostatnio też przy okazji "Wieloryba" - http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=40929 - nie dość, że pomarszczył mi się chodnik na górze kadłuba, to jeszcze tworząc własne oznaczenia na podstawie kalek Hasegawy znalazłem tam problemy wymiarowe, błędy kolorów a nawet błędy ortograficzne (JET INTEKE)... Słowem nie jest to taki dobry towar, jak mi się jeszcze niedawno wydawało. Zgodzę się z Tobą co do tej komory bombowej, ale niech bratanek ma na tym modelu miejsce, za które może się czuć całkowicie odpowiedzialny :-)). Jeśli chodzi o Twoje pytanie, to użyłem lakieru półmatowego - 135 - ale rzeczywiście na zdjęciach wygląda bardziej jak mat. Pewnie przy ostatniej warstwie rozpuszczalnik już trochę odparował i była nakładana dosyć sucha.

Moses - dzięki za komentarz. Próbowałem z małą ilością płynów, próbowałęm z dużą - i nie widzę tu wzorca. Czasem kalki siadały bez żadnych problemów, a czasem po prostu zostawały fałdy i już. A poza tym jak model sie podoba?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Paweł

Napisano

No nie mogę, kornik się pojawił! Miło zobaczyć na forum. Sam zresztą ostatnio mniej się udzielam, ale zaglądam.

Przyjemny Moskit, rzadko widuje się złożoną Hasegawę 1/72. Zazwyczaj w kategorii "pro" dominuje Tamiya, a w budżetowej Airfix.

Ramki oszklenia mogłyby być tylko ciut dokładniej wymalowane. Tak w ogóle to warto pamiętać, że Moskit miał nietypową budowę osłony kabiny i część ram była "pod spodem". Dlatego ja te ramki w swoim Mosquito (gdzieś na forum) wymalowałem od wewnętrznej strony oszklenia.

Napisano

Banny - bardzo dziękuję za komentarz! Z tą Hasegawą to kwestia ceny, ja mój egzemplarz dostałem bardzo tanio i tak to się złożyło. Z oszkleniem to co piszesz to bardzo ciekawa informacja - nie wiedziałem tego, ten samolot to nie jest moja branża. Tu na tej kabinie maskol leżał ponad rok, już się bałem, że nie zejdzie - stąd też i krawędzie nie są takie, jak mogły by być. Pozdrawiam i życzę miłęgo dnia

Paweł

Napisano

Paweł, podoba się, bardzo przyjemny model, aczkolwiek wielkie moje zdziwienie było po przeczytaniu tytułu tematu i autora ;)

Napisano

Moses - cóż, czasem mi się zdarza zrobić coś spoza Tematu - tak dla utrzymania świeżości! :-) Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Modelik bardzo ładny.

_________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

MiG-21MF - R.V.Aircraft 1/72

Napisano

mig - dziękuję za komentarz i miłe słowa!

Paweł

Napisano

Cześć!

Serdecznie dziękuję za komentarz! Pozdrawiam i życzę miłęgo dnia

Paweł

Napisano

Fajniusi Moskit. Co prawda nie moja skala, ałe samolot ładnie wykonany. Co do kalek Hasegawy - bo padł tu ten temat - czasami potrafią niemile zaskoczyć. Generalnie siadają nieźle, ale raz zaliczyłem zonka, w postaci potwornego pomarszczenia się. A chemii użyłęm bardzo oszczędnie.... Raz jeszcze gratuluję wykonania drewnianego cuda De Havillanda

Napisano

tenzan - bardzo dziękuję za komentarz i za miłe słowa. Nie wiem co jest z tymi kalkomaniami, a przede wszystkim od czego to zależy i jak tego uniknąć. A kiedyś myślałem, że te kalkomanie to jedne z najlepszych! Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł