Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Dawno nie kleiłem żadnej rury więc dla odmiany Ołówek na warsztacie. Będzie pudło+blachy Eduarda+kalki Model Makers. Z kolorem pod blachy w kokpicie trafić ciężko. Jak wymieszałem wydawało się ok, a po pomalowaniu jest jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Rzeczywiście kolego Mikele z kolorem wnętrza kabiny nie trafiłeś całkowicie.Powinieneś dobrać odcień szarości a nie błękitu. Natomiast zwieracz dyszy jak i sama dysza wylotowa do poprawy bo mam nadzieję ,że nie zostawisz jej zielonej od zewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Kokpit spróbuję jeszcze przefiltrować ciemnoszarym, mam nadzieję, że zacznie przypominać rzeczywistość. A Dysza jeszcze daleka jest od gotowości. Zielony po całości poszedł z lenistwa. Jeszcze dostanie pudrów i lakierów tak, żeby było ciemno i zadymiono jak bozia kazała. edit: Główny pulpit będzie czarny. Pojęcia nie mam, czy w polskich F-13 taki powinien być (ma ktoś foty w ogóle? ) ale tyle dał Edek w pakiecie i odwrotu ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Fajnie, będę śledził Chociaż myślałem, że zrobisz w końcu jakiegoś amerykańca w polskich barwach. Np F-16 ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Na Fu 16 zbieram jeszcze toboły, ale będzie na pewno. Jak dotrze do mnie Sniper XR i kalki do ostatniego NTM to biorę go na warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 D czy C? Tamka, Hase? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Myślę, że właściciel Martoli się nie obrazi za podprtolenie obrazka Dwumiejscówki mi się nie podobają, nie mają gracji. Wyglądają jak spasione ex-modelki czy gwiazdy filmowe, które nie mogą się pogodzić z faktem, że ich czas już minął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Jeśli chodzi o wnętrze naszych F-13-tek ,oraz kolor tablicy przyrządów to wybór prawidłowy. Bo nasze F-13-tki miały czarną tablice przyrządów więc EDUARD zrobił to jak najbardziej poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 A ja właśnie wolę D. Z pełnymi podwieszeniami, CFT wygląda jak prawdziwa maszyna bojowa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 A ja właśnie wolę D. Z pełnymi podwieszeniami, CFT wygląda jak prawdziwa maszyna bojowa ;) Ta tylna kabina i garb wyglądają jak jakaś paskudna narośl Co kto lubi ;) Jeśli chodzi o wnętrze naszych F-13-tek ,oraz kolor tablicy przyrządów to wybór prawidłowy. Bo nasze F-13-tki miały czarną tablice przyrządów więc EDUARD zrobił to jak najbardziej poprawnie. No to dobra wiadomość. Kabina tym samym zakończona (pomijając drobnostki czy szybę celownika i fotokarabin, które wkleję dopiero przed finalnym zamknięciem kabiny). Fotel i rama szyby pancernej wstawione są luźno dlatego na fotach mogą być krzywo. Swoją drogą, jak widać, niezależnie od tego, czy osłonę kabiny chcieć wykonać zamkniętą czy otwartą szpachlowania będzie całe mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Cześć Michał - czy na podstawie wątku w innym dziale dobrze dedukuję, że zamierzasz wykonać go w kamuflażu, czy jednak srebro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Kamuflaż. Ciekawe i oryginalne malowanie. Poza tym spośród wszystkich 21szych, które mam w planie ten jeden ma możliwość być malowaniu innym niż dural, więc jakby samo się nasuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Czyli 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Skoro już się wydało, które malowanie będzie to mam prośbę. Jeśli ktoś z Was ma zdjęcia/informacje na temat jakiś istotnych szczegółów malowania to wrzucajcie je do wątku śmiało. Zastanawiam, się jaki kolor powinny mieć wewnętrzne strony hamulców aerodynamicznych (zamierzam otworzyć wszystkie trzy) - dural, szara jak we wnękach podwozia czy może żółto-zielona podkładówka? Druga sprawa, to na zdjęciach z CSIL samolot ma zdemontowane OCP, a że zamierzam je wykonać to teraz pytanie - jaki kolor? Cała w kolorze spodu kadłuba, dural? Chcę wykonac model z czasów WAT, dość wczesnych wręcz, bo jeszcze bez tych paskudnych czerwonych podmalówek. Jeśli są gdzieś w necie jego zdjęcia to prosze o namiar, bo ja nic, poza tym jednym zdjęciem na forum PWM z czasów CSIL(?) znaleźć nie mogę. Choć patrząc na otoczenie samolotu równie dobrze może to być watowski hangar na Bemowie. edit: Jeszcze jedno pytanie, choć tu w zasadzie tylko potwierdzenia potrzebuję. Po naniesieniu kamuflażu napisy eksploatacyjne nie były odtwarzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 W zasadzie wszystkie duże gabaryty poklejone a teraz klasyka gatunku, czyli szpachlowanie. Będzie go trochę, bo spasowanie części ogólnie mówiąc zgrubne. Co bynajmniej nie znaczy, że narzekam, ot normalka, tylko się odzwyczaiłem przez te wszystkie modele Tamiyi I w zasadzie ponawiam swoje pytania dotyczące OCP, napisów eksploatacyjnych i do puli dorzucam kolejne - kiedy te paskudne czerwone podmalówki zostały wykonane? Chciałbym zdrowo wypłowić malowanie, tak jak na powyższym zdjęciu, i się zastanawiam, czy będzie poprawnie, jak wykonam tak mocno spracowane malowanie ale na samolocie z zamontowanym OCP, bez czerwonego stożka i pylonów podskrzydłowych i zamontowanej prawej klapy bez kamuflażu. I jeszcze a propos malowania - PTB podkadłubowy jest cały w kolorach góry płatowca, czy od spodu niebieski? Z powyższej foty ciężko powiedzieć. ps. zdjęcia klap wysuniętych "do startu" też by mi się przydały, bo taka konfiguracja chodzi mi po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Jedno zdjęcie jest w monografii 4+, ale w dużej zbieżności czasowej z Twoim, bo i słoneczko jest i budka strażnicza. Na tymże zdjęciu OCP nie ma. Klapy - rozważ, bo na razie masz "pełne" otwory ulżeniowe, a powinny być na przestrzał. W tygodniu wyślę Ci skany klap z 4+, jeśli podtrzymasz wolę wysunięcia. Malowanie - dobrze zaplanuj, bo schematyzm doprowadzi do błędnego rezultatu, nawet jeśli wzbudzi entuzjazm. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 Wysyłaj wysyłaj. Terminy mnie nie gonią, więc mogę poczekać. Co do koncepcji to cały czas rozważam. W ostateczności będzie bez OCP i w stanie wizualnym jak na foto z WATu (wyjaśniło się w międzyczasie, że to stamtąd zdjęcie ;) ). Te wypłowienia mnie kuszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Ale niech kuszą, jak najbardziej. Tyle że masz tam dość skomplikowaną mozaikę efektów, nie tylko przebarwień ale i sporych, niemal japońskich otarć do srebra. Dlatego piszę o zaplanowaniu. Problem będzie bo zdjęć mało i nawet oględziny oryginału w Lublinku pomogą tylko co do części zagadnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 Oryginał teraz odpieprzony jak stróż w Boże ciało, więc nie bardzo mi za wzór może posłużyć A co do powierzchni - ubytków do duralu nie planuję, ale właśnie takie mozaikowe zmiany barw, gdzie w zasadzie nie widać specjalnie kolorów bazowych. Swoją drogą - jest w internetach świetny model 2015 w stanie muzealnym. http://doogsmodels.com/completed-builds/completed-builds-aircraft/completed-builds-148-aircraft/mikoyan-gurevich-mig-21f-13-fishbed/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Michał, Aeroplan 3/96 i Mini replika chyba 40 i 41, Korzystasz Ty z tego ?. Zdjecia na WAT były robione w 93 . Meduze ma w planach ,a nawet chyba kilka farb już jest , Bilmodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Mikele - nie wiem czy widziałeś, ale warto zerknąć (jest na co popatrzeć - 4 częściowa relacja z budowy "2015"): http://doogsmodels.com/2014/03/01/148-trumpeter-mig-21f-13-part-i/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Ooo skąd ja znam ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Mikele - nie wiem czy widziałeś, ale warto zerknąć (jest na co popatrzeć - 4 częściowa relacja z budowy "2015"): http://doogsmodels.com/2014/03/01/148-trumpeter-mig-21f-13-part-i/ Swoją drogą - jest w internetach świetny model 2015 w stanie muzealnym. http://doogsmodels.com/completed-builds/completed-builds-aircraft/completed-builds-148-aircraft/mikoyan-gurevich-mig-21f-13-fishbed/ Znam znam, spać nie mogę po mocach przez ten model Aczkolwiek sam aż tak styrać modelu nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 No patrz - nie przyuważyłem tego W takim razie - sorry za spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Spoko, każdemu się zdarza oglądać obrazki bez czytania literek. Sam często robię to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi