reggy Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Witam! W sobotę zacząłem sobie montować taką oto Jagdpanther'ę. Wczesna wersja, więc koniecznie trzeba było dorobić zimmerit. Pojazd otrzyma pudełkowe malowanie z numerem 314 z Francji '44. Zimmerit dorabiany z Green Stuffu. Bardzo fajny materiał do tych zastosowań. Cieniutko da się rozetrzeć, ale wymaga to przykładania dużej siły. Dobrze też działać mokrymi palcami. Pod koniec udawało mi się już uzyskać bardzo równe, cieniutkie warstwy. W wycinaniu wzoru można robić nieskończoną (niemal) liczbę poprawek - coś się nie uda, to ślinimy palec i rozgładzamy masę. Świetnie robią się odpryski (tych jeszcze sporo dodam). Teraz czekam aż porządnie stwardnieje, to lekko przeszlifuję miejscami żeby pozbyć się paru odcisków palców i grudek(też się da). W skrócie - świetny materiał na zimmerit, a przy tym szalenie wydajny. 2 paski GS to 25 zł, a poszło na cały model mniej niż pół paska, około 4-5 gram). Dobrze też podgrzewać masę - lepiej się rozsmarowuje. Z tymi doświadczeniami następny zimm będzie lepszy, choć z tego też jestem zadowolony. Koła jeszcze nie obrabiane. Zimmerit na przedniej, dolnej płycie dorobię, jak klej dobrze zwiąże budę z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 No model ciekawy. Podobno jest trochę pracy nad gąskami w tym modelu i mam pytanie, czy dasz te co daje Dragon czy jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Daje te co fabryka dała. Dwa małe wypychacze między zębami, lekkie ślady po "formach ślizgowych (slide-molded)" robiących dziurki w zębach gąski na gładkiej stronie gąski - łatwe do usunięcia. Składałem już te kapcie do Pantery G i nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 No to życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Przednie lewej koło (zaraz za napinającym) jest taki "kikut" od wycinania z ramki, nie usunąłeś. Jeśli możesz wrzuć proszę zdjęcie płyty nad silnikiem ok ? Fajnie wygląda taka "zielona pantera" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Koła jeszcze nie obrabiane. Przy następnej sesji wrzucę fotki płyty nad silnikiem. Swoją drogą, dziwna sprawa była z tylnymi kratkami. Część plastikowa była jakby za krótka i nie dotykała do tylnej płyty wanny. Ale z tego co widziałem, nawet w żywicznym zestawie Ataku ta część jest taka. Po doklejeniu fototrawionej kratki wszystko wygląda okej, bo fototrawionka wystaje poza kratkę i zasłania szparę. Dziwna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 ugniatacz do zimma zrobiłeś własnym sumptem, czy z "wzorników" korzystałeś? Co do stwardnienia..to ono takie raczej "rozsiane" w przypadku GS, przynajmniej w figurkach jak sztukowałem, w niektórych miejscach było "letko" gumowate....pewnie z racji ilości, niemniej zwrócić uwagę warto..cobyś sie nie zdziwił ;) beton klasowy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Ugniatacz do zimma? Panie Rafale, ja to palcami swymi czterema ugniatałem, a na kciuki to miały kolor wpadający w purpurę. Potem nacinałem to skalpelem linia po linii. Elastyczność Green Stuffu obca mi nie jest, ale przy takiej cienkiej warstwie przylegającej do powierzchni da się szlifować. Doklejam obecnie drobnicę na pakę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 ryggy super ale dałbyś wreszcie do galerii jagdtigera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 ej no tylko tego zielonego nie zamaluj,tak jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Bardzo ladny zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 Jagdtiger pojawi się w galerii, jak będzie skończony Zielone zamaluje, tak chyba będzie lepiej Bawię się dalej. Zmontowałem układ jezdny - w pełni zdejmowalny do malowania. Każda gąska podzielona na dwie połówki. Właściwie zostały do dorobienia detale przy klapce na peryskop widlasty (czy jak to się nazywa), pojemnik na wycior i zapasowe gąsienice na boki, ale tych ostatnich nie przykleję przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 No widzę, że prace idzie w dobrą stronę i jak ładnie gąski wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 Mówiłem - to są bardzo przyjemne gąsienice. I te dwa wypychacze, które są pomiędzy zębami wystarczy usunąć tylko na parunastu ogniwach, bo w większości koła je zakrywają. Ja co prawda usunąłem wszystkie wypychacze, ale jak już mówiłem - trochę sztuka dla sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 jak narazie kozak.kurcze ciagle dla mnie to jest czarna magia jak wy te magic tracki skaldacie ze potem to mozna jeszcze zdejmowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Share Napisano 18 Lutego 2009 Popatrz na pierwszą fotkę z mojej ostatniej aktualizacji - dzielone są: na górze między kołem napinającym a ostatnim jezdnym. na dole między pierwszym i drugim jezdnym. Najpierw zdejmuję sobie spokojnie część z tylną (tą co otacza koło napinające), potem wyjmuje wszystkie koła jezdne i na koniec zdejmuję przód razem z kołem napędowym. Mógłbym wyjąć koło napędowe z gąski, ale pomaluje je razem z nią, bo wolę podmalować niż kleić gąski jeszcze raz w najbardziej widocznym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Trochę podmalowałem... Vallejo: Dark Sand+Dark Yellow, Reflective Green+Lime Green, Flat Brown. Na koniec na wszystko jeszcze raz Dark Sand, żeby zgasić kolory kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Bożeee....!!! Ale piekny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Woooow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 No model godny uwagi i chwilki czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Na koniec na wszystko jeszcze raz Dark Sand, żeby zgasić kolory kamuflażu. Czy masz tu na myśli jakąś mocno rozcieńczoną farbę? Taki filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Tak, bardzo rzadką. Aby kolory były bardziej miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Ładne kamo. Zapowiada się kolejny wspaniały model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 reggy a jakie malowanie wybrałeś??? malowanie bardzo zacne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Bardzo fajnie Ci idzie. Siedzę i kibicuje bo to siostrzana maszynka tej, którą sam aktualnie dłubię, jeno ciut większa. Pytanie z ciekawości: jak malujesz bandaże na kołach? Wyglądają na pomalowane aerkiem. Stosujesz jakieś sprytne maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi