stroju Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Jeszcze na wieczór zrobiłem fundament pod podstawkę: Tam gdzie jest balsa, będzie asfaltowa ulica, SKOT będzie stał na zaśnieżonym placu, a ten pojemniczek pokazuje miejsce koksownika. Trochę się nagimnastykowałem żeby wzajemne ustawienie sensownie wyglądało, chyba jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Hej. ale elegancko scenka wygląda z tym autem tak z czystej ciekawości to duży fiat? Na pierwszy rzut oka to pasuje idealnie chociaż nie wiem jakich rozmiarów był autentycznie SKOT ale po dłuższym przyjrzeniu się przypuszczam, że autko jednak trochę za duże Co do malowania to zgadzam się w zupełności z dwelerem cieniowanie miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Bardzo elegancki SKOT, bardzo elegancki układ dioramy tak z czystej ciekawości to duży fiat? Na pierwszy rzut oka to pasuje idealnie chociaż nie wiem jakich rozmiarów był autentycznie SKOT ale po dłuższym przyjrzeniu się przypuszczam, że autko jednak trochę za duże Ja wiem, że wątek ma "aż" 6 stron, ale czasem warto poczytać to i owo przed zadaniem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 Czytałem ale widocznie przegapiłem fragment o fiacie sorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Lutego 2010 Autor Share Napisano 16 Lutego 2010 Podziałałem trochę olejami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Namalowałem też numery, na drzwiach kierowcy od ręki bo malutkie, gdzieś z 3mm, a z tyłu używając własnoręcznie przygotowanego szablonu :-/ , nie jest to może mistrzostwo kaligrafii, ale jak tak patrzę na żywo nie jest źle, No, szkoda trochę, że numerów z tyłu nie zrobiłeś z kalkomanii, bo są spore. Ale jak je trochę zużyjesz to mam nadzieję będzie ok. Te malutkie na drzwiach wyszły fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Lutego 2010 Autor Share Napisano 17 Lutego 2010 Poobtłukiwałem go troszkę i pomalowałem lakierem matowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Ależ nierealistyczne ślady eksploatacji, zaraz pieski Pawłowa powiedzą że SKOTy się nie obtłukiwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 Na razie ze SKOTem koniec, resztę brudzenia zrobię jak już ulepię dioramę, teraz zajmę się innymi elementami dioramy... Albo czymś zupełnie innym, bo na razie mnie trochę zmęczył. Taka "galeria w trakcie" A co do tych odprysków to jakoś na żywo tak jaskrawe nie są, jakby mój aparat to traktował jak coś świecącego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Jako pierwszy piesek odezwę się i odpowiem: obtłukiwały się tylko nie w tych miejscach i nie w takich ilościach. Wiem ze to ładnie wygląda ale ma to się jak pieść do nosa. Wiem ze Stroju jest młody i wojsko widzial na obrazku albo na Warszawskiej defiladzie ewentualnie jakiegoś w prywatnych rekach, gdzie właściciel za bardzo nie przejmuje się stanem farby czystoscia. Zapewniam ze w tamtych czasach dowódca i kierowca tego skota nie wychodzili by z paki za stan pojazdu .Tak ze uważam i bede dalej uważał ze ślady eksploatacji są do dupy ,chociaż ładnie wyglądają- nic nie maja wspólnego z realizm .Nasza zabawa to MODELARSTWO REDUKCYJNE i do czegoś zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 A ja chyba widzę lewitujące koło... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 A ja chyba widzę lewitujące koło... Pamiętaj że będzie on stał na zaśnieżonym podłożu, a że nie jest równe to chyba zdążyłeś zaobserwować tej zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Dwie uwagi ode mnie: - Tylny znaczek priorytetu drogowego powinien być, zdaje mi się, czerwony - Reflektor z przodu pomalowany srebrną farbą jak do tej skali zupełnie nie pasuje i bardzo psuje ogólny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 to ja ponownie się doczepie narzędzi na burtach, w stanie wojennym mieli to pozdejmowane siekiery, łopaty itp miała 2 strona na barykadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 - Tylny znaczek priorytetu drogowego powinien być czerwony Ten nie jest czerwony: Teraz dają z tyłu czerwone, ale jak było wtedy to nie wiem... - Reflektor z przodu pomalowany srebrną farbą jak do tej skali zupełnie nie pasuje i bardzo psuje ogólny efekt. Masz rację, jakoś nie miałem pomysłu jak to zrobić, przy frezowaniu by się rozpadło, nie mam tak małych frezów... to ja ponownie się doczepie narzędzi na burtach, w stanie wojennym mieli to pozdejmowane siekiery, Gdzieś widziałem na zdjęciu SKOTa z siekierą i kilofem, w prawdzie jednym ale to już coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Znak priorytetu choć faktycznie powinien być czerwony dość często dawano taki jaki akurat miano pod ręką. Jak to w Wojsku mówią "sztuka jest sztuka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 (edytowane) powiedzą że SKOTy się nie obtłukiwały obtłukiwały się Zapewniam ze w tamtych czasach dowódca i kierowca tego skota nie wychodzili by z paki za stan pojazdu ja się jeszcze zapytam gdzie był technik kompanii bo to trzeci w kolejce do 'działki' no i obsługa sezonowa.... No ale dość żartów. Pojazdy wygląda baaardzo fanie - tak "frontowo". Znajdź, błagam, jakiś patent na robienie napisów!!! Nawet najbardziej prostacki: viewtopic.php?t=9604&postdays=0&postorder=asc&highlight=cierva&start=15 bo ich asymetria jest w poważnym konflikcie z pieknym malowaniem. Edytowane 18 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Jeszcze o jednym zapomniałem. Farba podkładowa w Wojsku Polskim miała kolor czerwony.Raczej nie był to typowy podkład tylko minia, tak ze powinien spod obić wyglądać kolor czerwony. Co się tyczy znaku priorytetu to zawsze był to kolor pomarańczowy i czarny. Pod tym względem w tamtych czasach był porządek a nie bajzel jak współcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Co się tyczy znaku priorytetu to zawsze był to kolor pomarańczowy i czarny.Rozumiem, że zarówno z tyłu jak i z przodu znaczki były pomarańczowe z czarnym trójkątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Zgadzałoby się Panie Grzes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Zgadzałoby się Panie Grzes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Wojtjku, SKOT prześliczny ale te obicia cośkolwiek dziwne. Takie ... hm... "niemieckie" Mnie się podobał bez. Wystarczyło mu dołożyć "błoto pośniegowe" i mógłby jechać na patrol. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Oczywiście będzie trochę "błota pośniegowego" i innych brudów na podwoziu, na razie nie mam pomysły jak takie wykonać, poprzeglądam jakieś zimowe warsztaty, może coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 na razie nie mam pomysły jak takie wykonać Co powiesz na http://www.tamiya.com/english/products/87080weathering/ Produkt: Tamya weathering stick: snow + mud ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Pod tym względem w tamtych czasach był porządek a nie bajzel jak współcześnie. No nie wiem czy masz racje. Ten bajzel czyli dodatkowy czerwony z tyłu wydaje mi się logiczniejszy niż oba pomarańczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi