Wallace Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Macisso, ważne że do przodu. Czysto, schludnie i widać, że dbasz o dopieszczenie detali Bardzo przyjemnie ogląda się te wszystkie makro-zdjęcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2011 Macisso, ważne że do przodu. Czysto, schludnie i widać, że dbasz o dopieszczenie detaliBardzo przyjemnie ogląda się te wszystkie makro-zdjęcia No cóż.... Z tym czysto i schludnie, to mogło by być lepiej nie ukrywam, ale i tak dziękuję. Troszkę dziś podgoniłem projekt. Coraz bardziej zaczyna mnie cieszyć "maleństwo" Żeby za dużo nie przynudzać- fotki: Na froncie domalowałem kolejną "zebrę" i biorę się za fototrawionki na tym poziomie Na rufie znacznie lepiej. Nie licząc mnóstwa detali do złożenia, można by rzec że powoli zbliżam się do końca w tym miejscu. Na śródokręciu wyrosły katapulty do Ardo. Przemyślałem wasze podpowiedzi odnośnie pomostów, pomierzyłem, powarzyłem i faktycznie przykleiłem je troszkę za wysoko. Zatem na prawej burcie są już na właściwym poziomie. Jedną z katapult zdecydowałem się ustawić w pozycji wysuniętej. Widziałem jakiś czas temu fotkę gdzie wyraźnie było widać tłok (rurę) która powodowała wysuwanie katapulty. Postanowiłem odzwierciedlić owy tłok z kawałka cienkiej rurki. Wyszło nawet dobrze Na dziś tyle. Po weekendzie znów coś wrzucę do pooglądania. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2011 A te "dzyndzle" na płytach zasłaniających katapultę ma ją tak być specjalnie czy to jednak pozostałości po niedokładnych odcinaniach z blaszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2011 A te "dzyndzle" na płytach zasłaniających katapultę ma ją tak być specjalnie czy to jednak pozostałości po niedokładnych odcinaniach z blaszki ? Marcinie, może nie jestem megadokładny ,ale o aż taką niedokładność chyba mnie nie posądzasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2011 A te "dzyndzle" na płytach zasłaniających katapultę ma ją tak być specjalnie czy to jednak pozostałości po niedokładnych odcinaniach z blaszki ? Marcinie, może nie jestem megadokładny ,ale o aż taką niedokładność chyba mnie nie posądzasz?? Nie posądzam Szczególnie na taką skalę Wolałem się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Ok Marcinie. Upewniania się nigdy dość, lub jak kto woli 100% zaufania 200% kontroli Ale dość żartów. Dziś znów troszkę podłubałem i znów troszkę przybyło. Zabrałem się za nadbudówkę dziobową i tak kolejny poziom stał się faktem. Foteczki: Jak poukładać resztę plastików to nawet zaczyna to wyglądać. Jeśli czas i praca mi pozwolą, postaram się utrzymać tempo, ale jak to bywa- nie spodziewam się Pozdrawiam i do usłyszenia Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2011 Jak poukładać resztę plastików to nawet zaczyna to wyglądać. ... i dopowiem, że bardzo przyzwoicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Macisso, przez "zadek" cytadeli dziobowego dalmierza 10,5m też przechodził czarny paseczek kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Macisso, przez "zadek" cytadeli dziobowego dalmierza 10,5m też przechodził czarny paseczek kamuflażu. Tak, tak. Całość jeszcze nie jest sklejona, a pasek trafi na miejsce za czas jakiś Jak zawsze nic się przed Tobą nie ukryje. Dzięki za spostrzegawczość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 Przepraszam że piszę pod własnym postem.... Pytanie do Glusia mam. Widzę że masz obszerną dokumentację, oraz wiedzę o tym okręcie. Czy masz może plany olinowania do "B"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melmak Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 też pytałem u siebie o olinowanie ale na razie cisza. w międzyczasie znalazłem takie coś 1. http://www.fineartmodels.com/pages/product.asp?content_area=3&sub_area=11&product_area=59 2. http://3dhistory.de/wordpress/?s=Bismarck&lang=en swoja droga jutro pownny byc u mnie blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 swoja droga jutro pownny byc u mnie blaszki Ho ho. To dopiero się zacznie ;) Czekam zatem na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melmak Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 no myślę zabrać się w przyszłym bo w tym mam trochę roboty - dużo poważniejsze malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Czy masz może plany olinowania do "B"? Generalnie nie jest mi wiadomo o istniejącym planie samego olinowania, ale postaram się zebrać to co mam w tym temacie i przygotować Ci paczuszkę z materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Generalnie nie jest mi wiadomo o istniejącym planie samego olinowania, ale postaram się zebrać to co mam w tym temacie i przygotować Ci paczuszkę z materiałami. Dzięki bardzo A żeby nie było że się obijam troszkę podłubałem dalej. I tak "zlepiłem" maszt: Przymierzony na miejsce: Czy ktoś orientuje się jak były malowane maszty przy kamuflażu bałtyckim? Generalnie kilka źródeł podaje sprzeczne informacje w tym temacie... Podciągnąłem trochę "zebrę" na nadbudówkach dziobowych... Mimo że już raz ją poprawiałem, nadal odchyla mi się "do dziobu"... Masakra Muszę pomyśleć jak w miarę bezinwazyjnie to poprawić, ale najpierw powinienem troszkę odsapnąć.... Ehhhh..... Fajnie było by nie robić już głupich baboli, ale cóż.... Pozdrawiam i do usłyszenia Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHL Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Takielunek pancerników typu Bismarck na przykładzie braciszka Tirpitz-a jest podany nawet z grubościami lin w pozycji Encyklopedia Okrętów Wojennych zeszyt 16 "Pancernik typu Bismarck cz2" Jak dobrze poszukać można uzyskać w pdf. Podziwiam tempo i efekt prac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Takielunek pancerników typu Bismarck na przykładzie braciszka Tirpitz-a jest podany nawet z grubościami lin w pozycji Encyklopedia Okrętów Wojennych zeszyt 16 Jest to plan takielunku pancernika Tirpitz, a nie pancerników typu Bismarck. Wprawne oko dostrzeże spore różnice w olinowaniu i omasztowaniu bliźniaków. Tylko więc częściowo materiał ten może być pomocny w ustaleniu położenia linek. Macisso przeholowałeś troszkę z położeniem dziobowych paseczków - namalowałeś je ze zbytnim przemieszczeniem w kierunku dziobu. Na fotce poniżej zauważysz o co mi chodzi. Co się zaś tyczy malowania rufowego masztu poniższa fotka powinna rozwiązać Twoją wątpliwość. Przedni maszt był calutki siwy tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Gluś skąd ty masz takie fotki? Mam kilka książek ale za każdym razem kiedy wklejasz fotke utwierdzam sie w fakcie że jeszcze sporo mi brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gluś Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Kzugaj, zebranie dokumentacji do kanclerza zajęło mi bez mała 10 lat; tyleż samo czasu poświęciłem na analizowanie ich i separowanie od siebie. W obydwu jednostkach tego typu jest tyleż samo podobieństw co i różnic i bardzo łatwo popełnić błąd budując model. Swoją drogą nie jest chyba tajemnicą że również siedzę nad budową Bismarck'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 To może relację byś zamieścił na forum. Jaki zestaw i jakie dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2011 Swoją drogą nie jest chyba tajemnicą że również siedzę nad budową Bismarck'a.A gdzieś jakąś relację prowadzisz? jak kiedyś zacznę swojego to poproszę cię o pomoc merytoryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Gluś, dziękuję za pomoc i poświęcony mi czas Przyłączam się do nawoływań kolegów. Pokaż nam jakieś fotki z przebiegu Twoich prac. A może skusisz się na prowadzenie relacji??? Kolega Wallace jakoś przepali kolejnego Bismarcka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Kolega Wallace jakoś przepali kolejnego Bismarcka Jak tylko naprawię swojego mastodonta, to ruszam dalej ze swoją budową... Za dużo tych niemiaszków... Swoją drogą po ilości sztuk, mogliście Panowie pomyśleć nad projektem grupowym... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Jak tylko naprawię swojego mastodonta, to ruszam dalej ze swoją budową... Czekam Wallace Swoją drogą po ilości sztuk, mogliście Panowie pomyśleć nad projektem grupowym... No chyba jakoś tak na dużej przestrzeni czasowej oręty tybu Bismarck zaczęły się na forum pojawiać. A swoją drogą dzieło skell-a jest na pewno dobrą motywacją żeby coś takiego popełnić Pewnie gdyby skell lepił żaglówkę, na forum było by biało od żagli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2011 No chyba jakoś tak na dużej przestrzeni czasowej oręty tybu Bismarck zaczęły się na forum pojawiać.I powiem że działa to jak domino - jeden się pojawi a już następne lecą jak spod ziemi. I tylko silna wola nie pozwala mi ruszyć swojego "B" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi