Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
według mnie Revell pod tym względem jest dużo lepszy

Revell kiedyś wypuszczał fajne modele typu BMW, Merc itp. Ciekawe czy kiedyś pokuszą się o reedycje tych perełek.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Sory za głupie pytanie ale jak odróżnić nowe fujimi od starego nie zaglądając do pudełka ?

Faktycznie bez zajrzenia do pudełka ciężko stwierdzić - data produkcji - a w zasadzie wydrukowania instrukcji - jest tylko na instrukcji...

Sądziłem, że pomocne może być to, że im wyższy numer tym nowszy model ale okazuje się, że jest inaczej, np.

RS-17 - 05.2005 r. natomiast RS-36 - 08.2004 r.

Numeracja jest tak pokręcona, że nic z niej nie wynika - dodatkowo każda seria ma własną numerację a serii jest kilka, np. ID, RS, EM, No.

fujimi-1.jpg

Napisano

Jestem jeszcze "zielony" w te klocki ale czy obecne modele nie maja numerów w czerwonych kółeczkach tak jak na zdjęciu te dwa z prawej ??

Napisano

Te dwa z prawej są z serii ID i dlatego mają numerki w czerwonych kółeczkach...

Seria RS (Real Sport) ma niebieskie prostokąty, No. czarne...

Napisano

Dzięki za odpowiedź . Zastanawiałem się nad przerzuceniem się z tamiyi na fujimi i chyba tak zrobię bo z tego co widziałem to cenami się dużo nie różnią a części jak widać jest więcej i skoro mówicie że fujimi się poprawiło Się zobaczy bo do tej pory składałem stare modele tej firmy a teraz kupiłem ALTEZZE RS200 (podobno nowa)

Napisano

Nie można generalizować - nie wszystkie modele Fujimi są lepsze od konkurencji, np. Ferrari Enzo najlepsze produkuje Tamiya - wersja Fujimi nie ma otwieranej pokrywy silnika a i sam silnik jest raczej symboliczny - wersja Revell'a ma otwieraną pokrywę silnika i lepiej zdetalowany silnik niż Fujimi ale spasowanie części, fatalne felgi i opony stawiają ten model na trzecim miejscu...

Ferrari F430 produkowane przez Fujimi i Revell - to samo - silnik w Fujimi to wytłoczka natomiast w Revell'u ma sporo elementów - ale wykonaniem Fujimi "bije na głowę" revellowski model.

Dlatego do każdego modelu trzeba podchodzić indywidualnie - nie dotyczy modeli produkowanych tylko przez jedną firmę - wtedy wybór jest wiadomy - biorę lub nie.

Napisano

Widziano , może uda mi się jakiś skan wrzucić...

Napisano

EmAEn za niedługo pokaże sie w Katowickim i Zabrzańskim sklepie Wiem bo byłem i się pytałem...Cena ok 130 zł czyli standart I chyba sie na niego pokuszę Pozrdo

Napisano

Dokładnie, ja też pierwsze słyszę, że w Zabrzu jest sklep modelarski Chyba, że kolega ma na myśli jakiś lepszy zabawkowy, lub coś w tym stylu

Napisano

EmAEn to kolego nic innego jak ciężarówka marki MAN. Podobno nie czyta się man tylko emaen, można to zwłaszcza usłyszeć w programie na osi z usta pana Sławka.

Napisano

Aha, heh, siedze w temacie ciezarówek całe życie, ale jeszcze nie słyszałem żeby tak MANa czytać . Dzieki

Napisano

Tylko Peterbilt i Man pasują. Reszta taka oklepana. Poza Freightliner'em ale in mi się nie podoba.

Napisano

Heh i kolejny przepak Rki . Ten freightliner wygląda kusząco no i oczywiście man

Napisano

Man, to jak dla mnie interesująca propozycja. Ciekawe ile Italeri zmieni w wyglądzie zewnętrznym tej R'ki, bo jeśli chodzi o wnętrze i silnik to nie wróżę tu żadnych rewelacji .

Pozdrawiam

Napisano

Ale to kolego nie jest cały model. Byłem już na tej stronie i tam masz wyżej zdjęcie jakie znajdują się tam elementy. Tonie wszystko Jednak modele fajne.

Napisano

Tak głównie, produkują dodatki bądź konwersje, a wiec sama kabina z wyposażeniem. Ale w ofercie mają też kilka kompletów cena tylko 129$

kt1b61compkit.jpg

kt1mackb61demo.jpg

Z tego jak widać już da się coś zrobić. A i konwersje są bardzo ciekawe i chyba tańsze niż KFS. Tylko że KFS ma bogatszą ofertę.