Tomek_gnr Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Witam w końcu po 6 miesiacach od rozpoczecia roboty model trafia do galerii, spodobał mi sie jeden z modeli pokazanych w ksiazce ospreya - modelling the tiger i postanowilem sobie wlasnie takiego zrobić na bazie zestawu dragona. Zimmerit odlany fabrycznie, w pudle jest duzo dodatków, masa detali. tu taka mala lista tego co zrobilem ponad program przy modelu: - gąsienice friulmodel - dodane ogniwa na przednim pancerzu i na wieży + drut mocyjący dodatkowe tracki na wieży. - po drugiej stronie tam gdzie nie ma gasienic dodane hmm... druciki na dolnych mocowaniach ktorych fabrycznie nie bylo. - zwaloryzowane mocowania górne gąsienic, dodane uchwyty. - dodane skrajne klocki mocujace blotniki na przodzie ktorych tez nie bylo. - tam gdzie dragon nie dal fototrawionek na zapinki postaralem sie do plastikowych czesci we wlasnym zakresie dorobic klamry z PE. - wymieniony przewod lampy na miedziany, ten dragon jakos zupelnie nie pasowal. - km wieżowy zrobiony z końcowki ołówka automatycznego, nie ma zwezenia lufy ale i tak niewiele wystaje wiec stwierdzilem ze lepszy niz zestawowy. - listwa pod lampa zrobiona z blaszki PE - dodane trzpienie przy zapasowych ogniwach, material - szpilki krawieckie. - kalki - wyrób bison decals, bardzo dobrze sie kladło, oczywiscie nie bez wspomagania plynem zmiekczającym. Farba bazowa to mieszanka farb od vallejo, brąz to tez jakas mieszanka, chyba dwóch odcieni pactry, po drodze sidolux i na koncu mat model mastera ktory sie skonczyl i doprawilem matem pactry. jednostka to: sPzAbt 507, prusy wschodnie, druga połowa '44 wiadomo, ze zdjeciami jest tak ze czesto nie oddaja wlasciwiego koloru, czesc z nich zostala przepuszczona przez rozne filtry w pikasie wedle mojego widzimisie sporo fotek jest ale wyszedlem z zalozenia ze lepiej wiecej niz mniej bede robil do niego jakas podstawke wkrotce wiec pewnie zaktualizuje temat jak bedzie gotowa. Model pokaze niedlugo w czerwcu na zawodach w mojej rodzimej wsi tzn w Zgierzu zdjecia tak chamsko wykadrowane bo moj terez zielony jest troche za maly do tego celu, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Moje ulubione malowanie tygrysów Prawie wszystko mi się podoba, jedyne "ale" to brak widocznego okurzenia, koła i gąski są za czyste. Brak okurzenia gryzie się z mocnym washem na kołach i to mi przeszkadza. Obicia nie przesadzone i dobrze. Podobają mi się te numery na gąskach na wieży Wystawiam ocenę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Dla mnie bomba Najbardziej podoba mi się ta strona wieży, po której są ogniwka (numer - namalowany? świetnie wyszedł ) Tylko pytanie mam - na górze hamulca wylotowego, przy nasadzie, widać jakby taki zadziorek... Błąd, czy działanie celowe? ;) Pierwsze fotki są ekstra jak dla mnie 10/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Tylko pytanie mam - na górze hamulca wylotowego, przy nasadzie, widać jakby taki zadziorek... Błąd, czy działanie celowe? ;) Ten "zadziorek" to śruba mocująca hamulec. Piękny Tygrys, aż się napaliłem na zrobienie kolejnego późnego. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 SUPER, takiego własnie męczę, tylko model AFV z wieloma przeróbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Bardzo ładny model, mam nadzieję, że zobaczę go na zawodach w Zgierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Bardzo ładny ten Tygrys, mimo wszystko Podoba mi się umiarkowanie w syfieniu i kurzeniu. Wygląda jak w drodze na front po jakimś przeglądzie. I dobrze, bo błotnisto-maziste projekty trochę już zaczynają nużyć. Fajne są też te drobniutkie obicia na kantach. Dodaje to uroku na zbliżeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Bardzo fajny tygrysek, moje odczucia ( za czysty i mogłeś troszku zerdzewić narzędzia i liny, taki lekki nalot) ale to tylko moje odczucia. Model wygląda zacnie, jaka podstawka się znajdzie dla niego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Przyjemny model. Podoba mi się. Ja dałbym jeszcze jakieś ciemne olejne płukanki. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Badrzo ladny model szczegolnie fajnie wyszly lopatki i siekierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 28 Maja 2010 Autor Share Napisano 28 Maja 2010 dzieki panowie za miłe słowo ;) wyglada na to ze moj poprzedni tygrys ktory tez jest na forum pojdzie do cleanluxa zeby dorównać poziomem do tego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Model bardzo udany. Szkoda jednak, że utalentowany modelarz sięga po kolejnego tygrysa :P Moim zdaniem niezależnie co byś z nim zrobił, będzie to _kolejny_ piękny tygrys na forum. Może warto wykorzystać potencjał i sięgnąć po jakiś bardziej egzotyczny i interesujący temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Jak na Tygrysa to on coś za czysty, aż nienaturalny -człowieku z hamburga . Szanuj swoje miasto nie ubliżaj innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Czerwca 2010 Share Napisano 5 Czerwca 2010 Eleganckie tygrysiątko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bathonuk Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Nie lubie starych czolgow, ale ten bardzo przypadl mi do gustu. Gratulacje:D Bardzo dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 brakowało mi w galerii ujęć bardziej z dystansu modelu w całości a że od dawna już mam porządny podklad do zdjec i dzisiaj cykałem fotki 112 skonczonej to porobilem jeszcze temu przy okazji nowe. odgrzałem swój wlasny kotlet, bywa ale dzisiaj jeszcze bedzie galeria nowego 112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Bardzo ladny kamuflaz. Odpryski delikatne i co najwazniesze nie za ciemne na gornych powierzchniach modelu. Jesli chodzi o slady eksploatacji to masz dobra baze i jesli bedziesz mial ochote to zawsze mozesz go bardziej sponiewierac. A ze to kolejny Tygrys to absolutnie nie ma znaczenia, tymbardziej ze to piekny czolg. Sam mam w planach ze dwa. A jak komus brakuje egzotyki to niech sam wezmie sie do pracy i nam sie pochwali. Pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
despi Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Mam pytanie co do malowania czy piaskowy jest odpowiednim kolorem do malowania Tygrysów?? Pozdrawiam jestem pocztakujacym modelarzem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Marca 2011 Autor Share Napisano 25 Marca 2011 możesz użyć teorytycznie piaskowego, jeszcze zależy jaki to odcień bo piaskowy piaskowemu nierówny, prawidłowo jako odcień bazowy powinien być używany dunkelgelb, jak wpiszesz sobie w google wyszukiwanie odbrazow to Ci wyskoczy parę przykładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Witam! Pięknie Panie Tomku, pięknie! Podoba mi się strasznie. Model ma być ładny i super wyglądać. Ten spełnia te warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi