tomek14147 Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 W sumie też się kiedyś nad tym zastanawiałem przy okazji robienia Tygrysa Królewskiego, tyle że w 1/72 i nijak nie umiem sobie wyobrazić modelu mieszczącego się w ręce ważącego przeszło 900 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 To by był dopiero model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam po długiej przerwie. Za dużo przez ten cas się nie narobiłem, ale postanowiłem wrzucić kilka zdjęć żeby pokazać , że temat i ja żyjemy . Zakupiłem stelaże na amunicję i jestem w trakcie wymiany. Idzie strasznie mozolnie (brak wprawy i szlifowanko żywicy). poprawiłem właz ładowniczego, zrobiłem imitację amortyzacji zamykania go (docelowo mam zamiar zrobić całość ruchomą), właz kierowcy ma pseudo mechanizm otwierania no i zrobiłem coś na kształt instalacji (w ramach ćwiczeniabo i tak nie będzie widoczna raczej). Polecam do tych celów druciki ołowiane, naprawdę pięknie się układają. Ok, tyle bazgraniny, czas na kilka fotek. Sorki za jakość - muszę pomyślec nad zrobieniem jakiegoś namiotu bezcieniowego albo czegoś w tym guście bo białe elementy giną na zdjęciach. A, jeszcze moja próba z zimmeritem, robiony ręcznie. Co poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsik41 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Tak sobie patrze na ten modelik i w cale się nie zdziwię gdy w efekcie końcowym będzie strzelać, jeździć idt. bardzo ładnie się to zapowiada Odpicuj go jak trzeba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Dzięki za te komplementy . Swoją drogą kiedyś tak się zastanawiałem nad tym skalowaniem, a mianowicie jak to się ma do wagi. Np.: jeśli by wykonać takiego Tigera II w skali np: 1/10 ze stali, zachować wszystkie parametry, wymiary (grubość pancerza itp.), to czy taki klocek o wymiarach 64cm x 37 cm x 39 cm będzie ważył ok 7 ton? . Właśnie, ile takie draństwo by ważyło naprawdę? O, chyba czas do łóżka bo brednie zaczynam pisać . Pozdrowionka i dzięki jeszcze raz wszystkim za pozytywne komentarze, . Ważyłby ok. 70 kg, chyba że coś pokręciłem w przeliczaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam. No widzę że prace idą do przodu. No, nie jest źle, zimmerit nawet fajnie wyszedł. Ja ostatnio na swoim KT testowałem produkcję zimmeritu. Tak przy okazji, mógł bym prosić o zdjęcie mechanizmu podnoszenia włazu w kopułce dc-y. Chciałem dokładnie zobaczyć jak Ci wyszedł. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 No kurcze tak patrzę i naprawdę kosmos. Detal tego modelu w twoim wykonaniu to jest coś wspaniałego, ja próbowałem zrobic coś ala, ale to wymaga naprawdę wielkiego zacięcia, wspaniałego warsztatu (umiejętności) i jeszcze raz wytrwałości, za co jak dla ciebie przeogromne i uznanie w Żywcu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dzięki za komentarze . Mój warsztat naprawdę pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Tak przy okazji, mógł bym prosić o zdjęcie mechanizmu podnoszenia włazu w kopułce dc-y. Ależ proszę bardzo. Brakuje jeszcze w nim pokrętła do blokowania włazu, ale będzie i to. Mam nadzieję, że coś widać. Pozdrowinka dla wszystkich ze słonecznego Rochdale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 Witam wszystkich po baaaardzo długiej przerwie . Temat jeszcze żyje ale niestety ostatnio jakoś ciężko mi się zebrać do do walki z tym "projektem". Ale udało mi się nawet coś pomalować. Na zdjęciach wyszły wszystkie niedoróbki itp, ale nie wiem czy mam siłę poprawiać to wszystko. Jestem trochę zmęczony tym modelem (rok czasu i jeszcze wieża nie zamknięta ). Jakkolwiek jeszcze się nie poddaję. Ok, co zrobione? Zrobiłem a raczej zmęczyłem ( co widać na zdjęciach) uchwyty na amunicję, pomalowałem kosz wieży, zrobiłem coś na wzór figurki ładowniczego (ale to przy nast. sesji zdj.) i odkryłem brak dwóch elementów. Nikt w domu nie wie w jaki sposób wyparowały z pudełka . Ok, koniec marudzenia. Acha, że to jest pomalowane na IVORY, musicie mi narazie uwierzyć na słowo, zdjęcia były robione przy sztucznym, kiepskim świetle. Niestety nie mogę narazie namierzyć dobrej pogody (UK), żeby zrobić lepszej jakości, więc za zdjątka sorry. Taaaa, wiele farfocli...... A tak przy okazji, ktoś wybiera się do Telford? Pozdrowionka, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Walcz dalej dobrze ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Zawsze jak widzę taki pięknie i szczegółowo robiony model zastanawiam się jak będzie pomalowany. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 16 Października 2011 Autor Share Napisano 16 Października 2011 Udało mi się zrobić troszkę lepsze zdjęcia, więc wkleje coś. Przy okazji zaprewzentuję ładowniczego. To moja pierwsza figurka i od razu przerabiana, znaczy się ma nowe nogi i ręce. Raczej kiepski ze mnie rzeźbiarz. Jak figurki będą gotowe to zaprezentuje je w pełnej krasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Ciekawie to wygląda z tą figurą Działaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 Witam ponownie w tym temacie po 5 latach. Zebrałem się wreszcie i mam nadzieję, że tym razem przerwy będą krótsze. Na początek małe przypomnienie na czym stanęło: Zimmerit mam zamiar usunąć i zrobić na nowo, niestety z czasem pewne rzeczy się powypaczały więc zostały lub zostaną wymienione. No a teraz to co zrobiłem ostatnio czyli podłoga (została zrobiona na nowo), i coś w rodzaju "przekaźnika" napędu na wieżę (sorki ale nie wiem jak się to nazywa po polsku ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 A to wielki powrót po latach. No mam nadzieję że teraz te przerwy będą krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 O kurczę fajnie że temat "wraca do żywych " bo jak patrzę to bardzo fajnie to wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husarz12 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Super że wróciłeś, gdy by nie to nie zauważyłbym jakie cuda wyprawiasz na starej tamce, powiedz mi jak robiłeś te wszystkie elementy ? Są zrobione z plasticardu ? ale główne pytanie to jak je obrabiałeś i formowałeś i ogólnie cała obródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki panowie. powiedz mi jak robiłeś te wszystkie elementy ? Są zrobione z plasticardu ? ale główne pytanie to jak je obrabiałeś i formowałeś i ogólnie cała odróbka Tak, to jest plasticard, płytki i okrągłe profile o różnej grubości. Obróbka pilnikiem , papierem ściernym... ta ostatnia część to tydzień dłubania . Formowanie to już różnie. To tak ogólnie, jeśli coś interesuje cię szczególnie to napisz co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi