wielkamucha Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 8 godzin życiaOj tak, oj tak... A później i tak trzeba zaczynać od nowa... Zaczyna nabierać rumieńców, trzymam kciuki wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Kurcze. A ja myślałem że tylko ja jestem na tyle kopnięty żeby cały pokład oklejać taśmą. Ale tak poważnie to szcun że wytrzymałeś tyle czasu wykleiłeś wszystko za jednym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2011 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2011 A ja myślałem że tylko ja jestem na tyle kopnięty żeby cały pokład oklejać taśmą.Mikasa miała to samo - w większości przypadków to dobry kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 dzięki wszystkim za dobre słowo. W moim przypadku każda godzina spędzona z modelem oznacza godzinę mniej snu coś za coś. Zabieram się za bębny z kablami/wężami. Co to właściwie było i jaki kolor miały te węże/ kable? Jakoś nie mogę do tego dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Mikasa miała to samo - w większości przypadków to dobry kierunek I mój "B" również przeszedł wielogodzinny etap oklejania pokładu taśmą sotter snu ubyło, ale efekt za to jaki będzie. Czekam już na fotki po malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Rewelacyjne zejściówki! Trochę odstają relingi na tylnej nadbudówce, nie dało się ich jakoś nagiąć? Pytam, bo mam do tego modelu te same blachy i prędzej czy później stanę przed tymi samymi problemami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Trochę odstają relingi na tylnej nadbudówce, nie dało się ich jakoś nagiąć?Pytam, bo mam do tego modelu te same blachy i prędzej czy później stanę przed tymi samymi problemami No blachy są super z wyjątkiem instrukcji, która pomija nawet niektóre elementy Relingi będą poprawiane przy okazji czyszczenia nadbudówki rufowej z kleju, którym opaćkałem ją bez miary. Według mnie ta nadbudówka jest dużo gorsza do klejenia relingów niż kominy. Tak czy inaczej postaram się by odstające relingi jakoś wyglądały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 sotter, chyba jeszcze jeden pokład Ci został do zakamuflowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 w końcu udało mi się sklecić bryłę główną. po obklejeniu tasiemką cały model powędrował pod surfacera 1200 dzisiaj, korzystając z jedynego poranka zabrałem się za malowanie. Po 2 godzinkach model pokryłem błyszczącym lakierem. Oczywiście wiele jest miejsc powiedziałbym wręcz skandalicznie nie wyszpachlowanych (np. pokład lotniczy) ale to miejsca od których zaczynałem w ogóle zabawę z modelarstwem. Generalnie tam gdzie mogłem starałem się naprawić początkowe błędy. Cudu nie będzie, ale zamierzam dobrnąć do końca. Oczywiście nie wytrzymałem i zdjęcia robiłem "po ciemku" :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Podziwiam ciebie, a ja narzekałem na maskowanie taśmą płyt w samolocie. Czekam na kolejne aktualizację. Jedyne co jakoś mi przeszkadza to szpara pomiędzy pokładem ,a nadbudówką czy jak tam to zwiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 cały model powędrował pod surfacera 1200 Jak rozcieńczasz, że nie masz tych cholernych nitek na elementach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Jak rozcieńczasz, że nie masz tych cholernych nitek na elementach? eee... nie rozcieńczam :-) - ze względu na chroniczny brak czasu korzystam z surfa w sprayu. Polecam to rozwiązanie jeśli ktoś musi się czasowo spinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 O kurde, farbą w sprayu tak go wymalowałeś i nie ma zacieków , co to za cudo?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 kurde, farbą w sprayu tak go wymalowałeś i nie ma zacieków , co to za cudo?! no nie, w sprayu tylko surfacer, farbki normalnie aero, rozcieńczam "na oko" tak żeby były naprawdę rzadkie. kadłub malowałem z 1,5 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Sorry nie zauważyłem ,że chodziło o podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Nie zdecydował bym się na malowanie w połysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Nie zdecydował bym się na malowanie w połysku... ja też nie :-) teraz czas na kalki, po doklejeniu pozostałych elementów "brudzenie" olejami no i na samym końcu docelowo lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 uffff ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Tak z ciekawości jakimi farbkami malowałeś model,chodzi o czerwony szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Gunze seria C, kadłub cocacoa brown złamany jakim redem, a cała reszta to sasebo z zestawu japanese naval arsenal color Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 sotter bardzo ładnie wyszło. Kawał dobrej roboty Jak rozcieńczasz, że nie masz tych cholernych nitek na elementach? Ja daję przynajmniej dwie części rozcieńczalnika na jedną surfa... Inaczej pajęczyna gwarantowana Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 sotter bardzo ładnie wyszło. Kawał dobrej roboty Pozdrawiam Maciek dzięki za dobre słowo, chociaż wiem że do poprawnej roboty sporo mi brakuje. dzisiaj zabieram się za pierwsze w życiu kalki - begemotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Ja daję przynajmniej dwie części rozcieńczalnika na jedną surfa... Inaczej pajęczyna gwarantowana U mnie przy takim rozcieńczeniu była pajęczyna. Następnym razem pójdę na 1:4 - nie będzie przesady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 przy takim rozcieńczeniu była pajęczyna W takim razie podajesz zbyt duże ciśnienie, bo taki efekt daje albo zbyt małe rozcieńczenie, albo zbyt duże ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Bardzo ładnie ci poszło to malowanie. Ale czemu wszyscy tak lubicie okręty w macie. Ja do tej pory też wszystkie malowałem w macie ale postanowiłem raz zrobić okręt który naprawdę wygląda jakby dopiero co wyszedł ze stoczni. Może rzeczywiście trochę za cukierkowo to wygląda ale co tam. W końcu to model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi