Michał15 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Jest na prawdę superowo - nadbudówka prezentuje się bardzo okazale Takie same mam wrażenia. Świetnie wygląda ta nadbudówka . A te drobne niedoróbki o których pisałeś na prawdę bardzo mało się rzucają w oczy. Wszystko rekompensują nam te wszystkie dodatki. Jedyne co można by dodać do tego wszystkiego to malowanie na czarno bulajów wewnątrz. Ale to nie jest konieczne bo tak czy inaczej jest na czym oko zawiesić . Życzę dalszych tak udanych postępów. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Te zdjęcia uzmysławiają ogrom pracy, jaki wkładasz w ten model. Przyglądając się im odnoszę nieśmiałe wrażenie, że to i tak dopiero 50% ukończenia nadbudówki, i to mnie dopiero obezwładnia ... Najwyższe wyrazy uznania bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Koledzy napisali już wszystko co sam mógł bym powiedzieć. Mimo kilku niedociągnięć (drobnych) całość jak i poszczególne poziomy powalają wyglądam. Gratuluję cierpliwości i konsekwencji. Ode mnie masz BIG To będzie piękne pływadło na finishu Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Ależ kapitalnie wygląda ta nadbudówka ! Natrafiłem na taką relację; co prawda to Hiei nie Kongo, a i Ty już kończysz model, niewiele więc będzie można podejrzeć, ale wszystkich gorąco zachęcam do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Superowa robota co tu pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Natrafiłem na taką relację;...ale wszystkich gorąco zachęcam do obejrzenia. sory, sory, zapomniałem wkleić linka TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Prace powolutku do przodu. Niemal uporałem się z łódeczkami. Niemal, bo zostaly drobne retusze, doklejenie lamp pozycyjnych na kutrach i kół ratunkowych. Po wklejenieu na pokładzie łódeczki trochę się pochowają więc zamieszczam teraz foty. malutki saipan: zdaje się że 9 m szalupy - 2 szutki do zawieszenia na żurawikach, 2 z zamontowanymi "plandekami": łodzie motorowe: kuter ceremonialny 17 m do naciągnięcia została jedna wanta kuter 13 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Szalupy są A zdjęcie z groszem wymiata Pokazałem je "małżowince" (bo coś czepiała się: "a ty dlaczego nie kleisz? przykleisz jedne gówienko i czekasz"), żeby uświadomić, z czym mamy do czynienia : - A poza tym wszyscy zdrowi? I za to właśnie kochamy nasze połowice bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Nadejszła wiekopomna chwila mocowania poszczególnych elementów do kadłuba. Działa artylerii głównej jeszcze nie przyklejone. Zdjęcia już troszkę nieaktualne, bo pojawia się powoli drobny sprzet typu działka 25 mm czy reflektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Kurde, już teraz pięknie się prezentuje , czekam na finał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Kurde, już teraz pięknie się prezentuje To prawda, wspaniały okręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Ale też Ci wyszedł. Normalnie ślinka cieknie jak na niego się patrzy. Jak dla mnie model piękny. Jeśli tak ma wyglądać twój następny to już obgryzam paznokcie. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Podzielam zdanie kolegów Duży browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Normalnie ślinka cieknie jak na niego się patrzy. Z ust mi to wyjąłeś Piękne pływadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Bardzo dziękuję za te pochwały, choć niestety bez krygowania przyznaję się do dużej liczby błędów. Niestety nie uniknąłem wielu, czasami koszmarnych niedoróbek. Teraz jeszcze wykorzystuję resztki urlopu, ale za jakiś tydzień wracam do stoczni. Na razie bez zdjęć bo czekam, aż zapełnię Kongo drobiazgiem. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za dotychczasowe porady i wsparcie. "Wodowanie" planuję ostrożnie na pierwszą rocznicę rozpoczęcia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Mimo, że na prace stoczniowe zostaje niewiele czasu prace zbliżają się powolutku do finału, nie powiem że szczęśliwego, dopóki nie rozwieszę ostatniej "liny". Zdjęcia ciężko robić, bo wielkość modelu wymusza przygotowanie sensownego oświetlenia, statywu, etc. na co nie mam czasu więc jedynie kilka fotek poglądowych. Zakończyłem doklejki sprzętu obserwacyjnego, większość lekkiej artylerii przeciwlotniczej też już na pokładzie, działa 127 mm też zamocowane, rozpięte główne liny. Troszkę niepokoi mnie pozostała część olinowania, czyli liny "pionowe" - moje wątpliwości dotyczą sposobu ich łączenia z linami biegnącymi wzdłuż osi okrętu. W tak zwanym międzyczasie zabieram się za figurynkę Isoroku Yamamoto (dodatek do Nagato z Hase). Póki co sklejony i upaćkany szpachlą przed szlifowaniem. Generalnie więcej czasu zaczyna mi teraz zajmować Oriol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Co tu pisać, po prostu piękny, a błędami się nie przejmuj, ja nic nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Sotter rewelacja! Piękna robota drobiazgowa i rzetelna. Podziwiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Zaj... model wygląda, bardzo mi się podoba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Października 2011 Super Moderator Share Napisano 10 Października 2011 A ja czekam na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 A ja czekam na galerię Ja też, a będzie co oglądać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 bardzo dziękuję za wsparcie Małe pytanko, rozwieszone linki w jaki sposób malujecie? pędzelek? jakaś gąbeczka? farba trzyma się na żyłce? Do 4 nad ranem rozwieszałem lineczki, aż przestałem je widzieć. Przy okazji jak ostatnia niezdara machnąlem łapskiem i rozwaliłem prawie wszystkie lornetki na najwyższym pięterku pagody, zerwanego żurawika do szalup nie liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 linki w jaki sposób malujecie? Ja maluje żyłkę aerografem przed powieszeniem, jeszcze na szpulce, farba się trzyma...raczej (akryl). A jak rozwieszone? jeśli się da to też próbowałbym aerografem, ale pewnie nie da się wszędzie tak zamaskować by nie pobrudził odkurz. Pędzlem nakłada się zawsze grubsza warstwa farby i linki wyjdą grubsze. Może zostaw tak jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Chwilę człeka nie ma, a tu takie postępy Rewelacja !! Pewnie gdzieś przeoczyłem - z czego robisz liny ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Pewnie gdzieś przeoczyłem - z czego robisz liny ? ... grubsze liny z nici poliestrowej 0,2 mm, a cieńsze z... jakiejś zabawkowej peruki mojej córki to był jej wkład w model, myślę, że "włosy" to jakieś 0,05 mm (zdjęcia baaaardzo poglądowe ale zważywszy, że galeria na horyzoncie nie mam serca bawić się w fotografa teraz) olinowanie skończone, pozostało jeszcze wykonać przy nim drobne poprawki i pomalować - nie mam jak to się fachowo nazywa - te buły w miejscach łączenia lin: i na koniec teatr cieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi