Super Moderator Greif Napisano 28 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2011 Ślicznie ,jak mniemam coś takiego... Zaglądać będę na pewno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Dziękuję za zdjęcie. Widać na nim zawieszeniem klocka hamulcowego. Mógłbyś pokazać coś więcej tego przegubu z prawej strony. Na zdjęciach wagonu jakie posiadam (z boku), nie widać, że mogą one być podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2011 No jak to w XX wieku potrafili utrudnić sobie życie dźwigienek, drążków, cięgien i innych pierdółek od groma i męcz się człowieku Mam nadzieje że fotki w mailu pomogą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Świetna robota Mam takie pytanie jak robisz te nity i jak je tak ładnie naklejasz?? jakaś szpilka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Jak pisałem wcześniej, używam w większości nity żywiczne typu "grzybek" firmy MasterClub. W ściankach wiercę otwory 0,6 lub 0,8 mm i wkładam w nie nóżki "grzybków". Od tyłu zalewam je klejem CA i jeśli trzeba ścinam. Sporadyczne zielone nity to same łepki kupione na A-o. Kleję je Tamiya Ekstra Thin Cenent zalewając je delikatnie z wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Klasa! i nic więcej. Takie drobiazgi jak bufory, zawiasy, uchwyty, zaczynają ubierać tę bryłę żelastwa, no może plastiku i dają pogląd na zamierzony poziom wykonania wagonu. Jeszcze raz podkreślę Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Obiecana ściąga z budowy buforu. Zdjęcia makro z lampą nie wychodzą dobrze. Główny korpus jest zrobiony techniką vako z 1 mm polistyrenu. Po wytłoczeniu na górze korpusu zrobiłem ścięcie i dokleiłem pierścień. W korpusie rozwierciłem 4 otwory. Następnie zrobiłem wycięcia w korpusie. Z blaszki zrobiłem sprężynę. Wszystko złożyłem do razem - zderzak, sprężynę, korpus i płytę mocującą. Ot i cały bufor, typowy dla polskich pociągów pancernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 Przyszedł czas i na wieżę. Płyty jakoś się poskłada, tylko znów te nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Zdjęcia makro z lampą nie wychodzą dobrze. Hej. Spróbuj rozejrzeć się za lampką stołową z diodami zamiast żarówki - taki niby-reflektorek z giętką szyjką mocowany na klips. Daje punktowe światło ale piekielnie mocne. Dwa takie "reflektorki" owinięte chusteczkami higienicznymi dla rozproszenia światła mają tyle mocy (mnie wystarcza nawet jeden), że lampa w aparacie praktycznie nie jest potrzebna. Główny korpus jest zrobiony techniką vako z 1 mm polistyrenu. Skrobnąłbyś kilka słów, czym to się je ? Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Lutego 2011 Autor Share Napisano 2 Lutego 2011 ZzB, dzięki za podpowiedź w sprawie diodowej lampy. Przetestuję, pokażę. Jeśli chodzi o tłoczony korpus, to nie za bardzo wiem jak to opisać "łopatplogicznie". Zasada jest prosta i znana. W weekend planuję zrobić jeszcze kilka korpusów, to zrobię fotki "live". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 Ta wieża artyleryjska to jakiś "koszmar z nitami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Ta wieża artyleryjska to jakiś "koszmar z nitami". Smile Daj spokój Jarku jak Ty zaczniesz narzekać... zobacz jaki przykład dajesz młodszym Wieża super jaką lufkę dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Lekko podtoczoną shermanową 75. Narzekam na nity, bo drastycznie szybko kurczą mi się zapasy rozmiaru 1,2 mm a na kolejną dostawę trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Na przyszłość nie rób zdjęć na czerwonym tle, te na niebieskim są lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Lekko podtoczoną shermanową 75. Sam toczyłeś? Narzekam na nity, bo drastycznie szybko kurczą mi się zapasy rozmiaru 1,2 mm a na kolejną dostawę trzeba czekać. No to jestem w stanie zrozumieć nie ma nic gorszego jak rozgrzebana robota i nie planowany postój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtecz Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 chcesz namiar na metalowy tor na podstawkę do modelu? rozmiar 45mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 No proszę - wyłania się całokształt. Z przyjemnością się patrzy na Twój warsztat i dotychczasowe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Podtoczona luba to stwierdzenie na wyrost. W wiertarce podtoczona pilnikiem. Tory będą Trumpetera. Te żywiczne są treningowe, coby się koła nie rozjechały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Ile razy jeszcze mam pisać rzeczy w stylu: "super, wspaniałe, świetna robota" itp? Napisze zatem po KPMowemu: Lufka za cienka, osiowości nie trzyma, generalnie to pod but * * informacja dla tych co nie znają tych tekstów, nie brać na serio robię sobie jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Drobiazg po drobiazgu i model małymi krokami zbliża się do finiszu. Kilkanaście części pozostało na górze do uzupełnienia i jedziemy z podkładem. Uf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Hej! Świetnie Ci to wszystko idzie! Nity robią wrażenie Czekam na fotkę całego pociągu Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Z całego pociągu raczej nic nie będzie, ale do wagonu w wersji z 1939 wiele części z żywicy pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Z całego pociągu raczej nic nie będzie A to dlaczemu? Że zapytam. Ja wiem, że do konkursu to ten wagon ale w przyszłości? Ciąg dalszy by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Za dużo jest ciekawych polskich modeli do klejenia (nie tylko od podstaw) aby poświęcić rok na jeszcze dwa wagony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Piękna praca podziwiam zawsze , mało piszę . Ale cacko , tylko trochę przestrzenne . Szacuję na jakieś 3,5-4,2 kg , Jarku czy taki wariant wziąłeś pod uwagę . Kwestia podziału elementów, piękny model , nie bądź egoistą . Ustawiam się w kolejce , może uzbieram cały skład. Pozdrawiam TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi